25η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Της Ταμάρα Λεϊζέροβιτς, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Η βία που ασκείται στις γυναίκες είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που δεν γνωρίζει από οικονομικές κάστες,πολιτισμό και σύνορα. Μπορεί να παραχθεί μεταξύ αγνώστων, μέσα σε μακροχρόνια σχέση αλλά και μέσα σε μια πολύ, φαινομενικά,“αγαπημένη” οικογένεια. Το Δεκέμβριο του 1991 η γενική συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών με σκοπό να επιστήσει τη προσοχή της ανθρωπότητας σε αυτό το βάναυσο γεγονός που πλήττει αδιακρίτως ψυχές και σώματα.

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα παραθέσουμε τους λόγους που οι γυναίκες παραμένουν σε αυτές τις σχέσεις/γάμους και δεν παίρνουν τη μεγάλη απόφαση της αλλαγής. 

Σχέση θύτη και θύματος

Έχουμε έρθει πολλές φορές αντιμέτωποι με αυτή την αλήθεια, να τερματίζονται βίαιες σχέσεις και μετα απο λίγο καιρό, είτε το θύμα να επιστρέφει στο θύτη ή ακόμα και να προχωράει σε επόμενη συσχέτιση με όμοιο κακοποιητικό πλαίσιο. Οι γυναίκες θα δικαιολογήσουν και ίσως και να υποτιμήσουν το περιστατικό που βίωσαν.

Δεν είναι πάντα έτσι.

Φοβάμαι ότι δεν θα τα καταφέρω.

Έχουμε περάσει τόσα μαζί.

Δεν μπορώ να στερήσω από τα παιδιά μου τον πατέρα τους.

Τον προκάλεσα.

Φταίει η πανσέληνος 

Αν μια γυναίκα ως παιδί έχει ζήσει περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, έχουν εκτυλιχθεί ομηρικοί καυγάδες μπροστά στα μάτια της και έχει κακοποιηθεί η ίδια ως παιδί, τότε ένα βίαιο περιστατικό  στη δική της πλέον οικογένεια, δεν θα της φανεί διόλου ξένο! Μάλιστα υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες η γυναίκα θα αναπαράγει, άθελα της, συμπεριφορά που γνωρίζει πως θα ενεργοποιήσει στον σύντροφό της, την αντίδραση που επιθυμεί για να αναβιώσει την γνώριμη ένταση. Λόγος γίνεται για τραυματικό σύνδεσμο, πολύ πιθανόν η γυναίκα να νιώθει ότι παίρνει την κάποια, ελάχιστη προσοχή μόνο μέσω βίαιων επεισοδίων.  

Οι λόγοι που εμποδίζουν

Οι λόγοι που κρατάνε μια γυναίκα εγκλωβισμένη μέσα σε μια κακοποιητική σχέση μπορεί να είναι συναισθηματικοί,οικονομικοί ή ψυχολογικοί.

Στους συναισθηματικούς λόγους ανήκει το ενδεχόμενο να υπάρχει αγάπη για τον σύντροφο. Επίσης,  αν τα παιδιά διατηρούν καλή σχέση με τον πατέρα, να υπάρχει φόβος επιθυμίας των παιδιών να παραμείνουν μαζί του, κάτι το οποίο έχει παρατηρηθεί έντονα στην εφηβεία. Τα παιδιά, κατα κύριο λόγο, επιζητούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια ακόμα και αν έχουν βίαιο γονέα. 

Μπορεί να παραμένει μια γυναίκα για οικονομικούς λόγους, σε περιπτώσεις που δεν εργάζεται η ίδια ή έχει χαμηλό εισόδημα και θα αδυνατεί να συντηρήσει τα παιδιά της. Είναι συχνό φαινόμενο, οι άντρες να μην ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους ,όσον αφορά τη διατροφή των παιδιών, οπότε πάλι ερχόμαστε στο αδιέξοδο τη συντήρησης. 

Τέλος,στα ψυχολογικά αίτια πέραν του τραυματικού συνδέσμου που αναφέραμε παραπάνω, θα προσθέσουμε τη χαμηλή αυτοεκτίμηση αλλά και πιθανή ψυχολογική διαταραχή που αποκτήθηκε στη δύσκολη συμβίωση. 

Δυστυχώς,όταν ένας σύντροφος θα εκδηλώσει σημάδια βιαιότητας, η γυναίκα παραμένει για να δει τι θα επακολουθήσει, δεν μπαίνουν όρια στη σχέση και δεν αποχωρεί κατευθείαν. 

Τα θύματα της βίας συνήθως προσπαθούν να υποβαθμίσουν τις επιθέσεις που δέχτηκαν, τα βίαια επεισόδια εκδηλώνονται σταδιακά και το θύμα δεν κατανοεί την επικινδυνότητα της κατάστασης.

Αν κάτι από αυτά που διάβασες σου είναι γνώριμα, αν η σχέση/γάμος σου δεν σε βελτιώνει αλλά αντιθέτως είναι το μελανό σημείο της πραγματικότητας σου, τότε χρειάζεται μια αναθεώρηση. Μην σπαταλάς χρόνο, αν ο άνθρωπος δεν επιθυμεί να αλλάξει ο ίδιος. Οι δικές σου προσπάθειες θα παραμείνουν άκαρπες και θα απογοητευτείς. 

Προσπάθησε να εντοπίσεις τι είναι αυτό που κρατάει εσένα προσωπικά σε αυτή την κατάσταση. Η γνώση της αιτίας,θα δώσει τη δύναμη που χρειάζεται για να αποφασίσεις!

Η Ταμάρα Λεϊζέροβιτς είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας.

Διεύθυνση: Πάρνηθος 23 (Εμπορικό Κέντρο Στάμου), 3ο όροφος, Αχαρνές, ΤΚ 13674

Τηλέφωνο: 2111137021

Κινητό: 6944 686 886

Site: http://leizerovich.gr/

Recommended For You

About the Author: efoni