Χρύσανθος Κόνταρης στην «Φωνή»: Σε μερικά χρόνια οι Αχαρνές θα έχουν την όψη μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης

Ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού του Δήμου Αχαρνών, Χρύσανθος Κόνταρης σε μία αποκλειστική και αποκαλυπτική συνέντευξη στην  «Φωνή». Τα έργα, το αποτέλεσμα της σύμπραξης, η αντιπολίτευση και το πολιτικό του μέλλον στην συνέντευξη που ακολουθεί.

Συνέντευξη στην Άρτεμις Γκούρλια

Κε Κόνταρη, πριν λίγες μέρες ανακοινώσατε σαν διοίκηση του Δήμου Αχαρνών, ένα αναπτυξιακό σχέδιο ύψους 40 εκατ. ευρώ. Ως αρμόδιος αντιδήμαρχος, θα μπορούσατε να μας ενημερώσετε για τους τομείς που αφορά;

Το αναπτυξιακό σχέδιο που εκπονήσαμε αφορά σε όλους τους τομείς δραστηριότητας του Δήμου. Αναφέρομαι όσο πιο περιεκτικά γίνεται σε έργα που γίνονται αποκλειστικά με χρηματοδοτήσεις από αναπτυξιακά προγράμματα:

Στον τομέα της ποιότητας ζωής γίνονται οι πιο εμβληματικές παρεμβάσεις: Η δημιουργία ενός μεγάλου αστικού πάρκου στη Λαθέα, η ολική ανάπλαση της Λ. Φιλαδελφείας και της Λ. Δημοκρατίας (πεζοδρόμια, δεντροφύτευση, φωτισμός, οδόστρωμα, όμβρια, κλπ), οι οποίες αποτελούν βασικές εισόδους της πόλης μας, η ανάπλαση σημαντικού τμήματος της Λ. Πάρνηθος, καθώς και η κατασκευή δικτύου ύδρευσης στη Βαρυμπόμπη. Παράλληλα, προγραμματίζονται μικρότερες αλλά εξίσου σημαντικές παρεμβάσεις σε όλες τις γειτονιές με χώρους άθλησης και αναψυχής.

Στον τομέα της καθαριότητας έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (αναμένονται οι εγκρίσεις) και βάσει αυτού θα τοποθετηθούν σε πολλά σημεία του Δήμου γωνιές και πολυκέντρα ανακύκλωσης με ανταποδοτικό χαρακτήρα (επιστροφή χρημάτων ή δωρεάν παροχή υπηρεσιών). Επίσης, ανανεώνουμε δραστικά τον στόλο μας με δεκατέσσερα (14) νέα απορριμματοφόρα και μηχανήματα.

Στον τομέα της παιδείας έχει καταρτιστεί μελέτη για μεγάλης κλίμακας επισκευές σε δεκάδες σχολεία μας για ανάγκες που είναι αδύνατο να καλυφθούν από την ετήσια επιχορήγηση των Σχολικών Επιτροπών. Επίσης, προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα πολύ μεγάλο εργαστήριο ρομποτικής και STEM για τους μαθητές μας.

Στον τομέα του ψηφιακού εκσυγχρονισμού σχεδιάσαμε την έξυπνη πόλη των Αχαρνών με ψηφιακές εφαρμογές για έξυπνη στάθμευση, δωρεάν wifi σε πλατείες και πολυσύχναστα σημεία, έξυπνες διαβάσεις για μαθητές, πληροφοριακές πινακίδες, έξυπνα παγκάκια με φορτιστές, σταθμούς για περιβαλλοντική πληροφόρηση, διαχείριση στόλου δημοτικών οχημάτων, εξ αποστάσεως ψηφιακές υπηρεσίες για τους δημότες, ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης κρίσεων για την πολιτική προστασία κ.ά.

Ενισχύουμε την τοπική οικονομία με ασφαλτόστρωση αγροτικών οδών, παρέχοντας πρόσβαση σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις αλλά και σε παρακείμενες βιοτεχνίες.

Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής επεκτείνουμε τις δράσεις που ήδη εφαρμόζονται με προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού και εξειδικευμένου λογισμικού για την εφαρμογή τηλεϊατρικής, ώστε να παρέχεται βασική ιατρική φροντίδα σε συμπολίτες μας που δυσκολεύονται να μετακινηθούν.

Μια ακόμα σημαντική παρέμβαση που υλοποιούμε είναι η εκπόνηση του Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων. Θα χωροθετηθούν πάνω από 100 σημεία σε όλο τον Δήμο Αχαρνών για την εξυπηρέτηση κατόχων ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Σε πρώτη φάση, ο Δήμος Αχαρνών προγραμματίζει για τις δικές του ανάγκες την προμήθεια δέκα (10) ηλεκτροκίνητων οχημάτων και ισάριθμων σταθμών φόρτισης. Τέτοιου είδους δράσεις μπορεί από ορισμένους να θεωρούνται πολυτέλεια, αλλά δε μπορεί ο Δήμος Αχαρνών να μένει ουραγός στις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις.

Τα παραπάνω αποτελούν μέρος του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού. Θα σας δώσω και μια αποκλειστική είδηση. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα ανακοινώσουμε και τη δεύτερη φάση του αναπτυξιακού μας σχεδίου! Σε αυτή θα περιλαμβάνονται επιπλέον έργα, με έμφαση στις αστικές αναπλάσεις, για τα οποία δεν κάνουμε ανακοινώσεις, διότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμα η χρηματοδότηση. Αυτή τη στιγμή ωριμάζουμε τα έργα και εκπονούνται οι σχετικές μελέτες, όπως λόγου χάρη είναι η διευθέτηση των ομβρίων και η ολική ανάπλαση της Λ. Καραμανλή.

Mε τον Δήμαρχο Σπύρο Βρεττό έχω άψογη συνεργασία και μου έχει δείξει απεριόριστη εμπιστοσύνη σε όλα τα θέματα.

Καλά ακούγονται όλα αυτά, αλλά γιατί να πιστέψει ο κόσμος ότι θα γίνουν πράξη; Τι διαφορετικό υπάρχει από τις προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου;

Το ερώτημα ακούγεται εύλογο. Όλες οι προηγούμενες διοικήσεις έκαναν προγραμματισμό τετραετίας με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές. Και όλες έχασαν!

Η διαφορά μας έγκειται στα εξής: Πρώτον, όσα ανακοινώνουμε είναι συγκεκριμένα, δεν είναι αόριστα. Οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί, οι φάκελοι για τις χρηματοδοτήσεις έχουν υποβληθεί. Μόνο για το πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» οι ηλεκτρονικοί φάκελοι που υποβλήθηκαν περιείχαν σχεδόν χίλια αρχεία και συνολικά πολλές χιλιάδες σελίδες. Όλα αυτά τα παρουσιάζουμε σταδιακά στον κόσμο γιατί δεν είναι δουλειά μιας ημέρας.

Δεύτερον, και εξίσου σημαντικό, ο αναπτυξιακός μας σχεδιασμός περιλαμβάνει συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πλάνο. Για όλες τις δράσεις που συζητήσαμε υπάρχει πηγή χρηματοδότησης. Το μεγαλύτερο ποσοστό, περίπου 80% θα καλυφθεί από το πρόγραμμα Α. Τρίτσης. Τα υπόλοιπα χρήματα είναι από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, από το Πράσινο Ταμείο, από το τρέχων ΕΣΠΑ και από προγραμματικές συμβάσεις που επισυνάπτονται με φορείς όπως η ΓΓΑ και ο ΕΣΔΝΑ.

Τρίτον, εμείς σχεδιάζουμε με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Υπάρχουν παρεμβάσεις που θα ολοκληρωθούν πιο άμεσα ή μεσοπρόθεσμα. Υπάρχουν, όμως και έργα που θα ολοκληρωθούν σε τέσσερα ή πέντε χρόνια, για τα οποία όμως έχουν μπει γερές βάσεις. Το γεγονός ότι θα εγκαινιαστούν στην επόμενη θητεία δε μας απασχολεί γιατί δεν βλέπουμε το θέμα από μικροπολιτική σκοπιά.

Όπως σας είπα, αυτά είναι μόνο η αρχή. Το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Σε ένα χρόνο όλα όσα συζητάμε θα υλοποιούνται. Λίγη υπομονή χρειάζεται. Σε μερικά χρόνια οι Αχαρνές θα έχουν την όψη μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης.

-Θεωρείτε ότι η πανδημία του Covid-19 αποτέλεσε τροχοπέδη για την ανάπτυξη του Δήμου και γενικά της Αυτοδιοίκησης;

Η πανδημία του Covid-19 αποτέλεσε τροχοπέδη για όλη την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά τα πράγματα για τον Δήμο Αχαρνών; Υπήρξαν ολόκληρες εβδομάδες που δεν μπορούσαμε να πάμε στο γραφείο μας λόγω κρουσμάτων. Επί μήνες εργαζόμασταν με το ένα τρίτο (1/3) ή το μισό του προσωπικού να έχει φυσική παρουσία. Όταν καταφέρναμε να συναντηθούμε, μετά από καιρό, το κλίμα ήταν βαρύ διότι στενοί συνεργάτες και φίλοι ήταν ασθενείς και ανησυχούσαμε για την εξέλιξη της υγείας τους. Υπήρξαν ακόμα και ανθρώπινες απώλειες οικείων προσώπων.

Όλα αυτά είναι πρωτόγνωρα και επομένως δεν επιτρέπουν να εργαστείς με τον τρόπο και την αποτελεσματικότητα που θέλεις. Από τον Σεπτέμβριο ευελπιστώ ότι τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Θα έχουμε τη δυνατότητα όλοι να αποδώσουμε στο maximum.

 

Πώς απαντάτε στην αντιπολιτευτική ρητορική που ασκείται στη δημοτική αρχή και μέσω των social media αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο; Tι ισχύει τελικά με τις απευθείας αναθέσεις, για τις οποίες γίνεται συνέχεια λόγος;

Η αντιπολίτευση είναι θεσμός πολύ χρήσιμος για τη Δημοκρατία. Ο ρόλος της είναι να ασκεί πίεση στην εκάστοτε εξουσία προκειμένου να παράγει έργο επ’ ωφελεία της κοινωνίας. Βέβαια, οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης πρέπει να είναι ενημερωμένοι, οφείλουν να μελετούν, ώστε να εκφέρουν υπεύθυνο και αξιόπιστο λόγο. Αν φωνασκούν χωρίς επιχειρήματα και λαϊκίζουν, δεν προσφέρουν τίποτα στη δημοκρατία και στους πολίτες.

Οι απευθείας αναθέσεις είναι παράδειγμα αυτού που λέω. Αποτελεί ένα πεδίο στο οποίο έχουν διατυπωθεί απόψεις από τους πάντες, ειδικούς και μη. Τι να πιστέψει ο δημότης; Να δούμε, λοιπόν, τι ισχύει: Η «απευθείας ανάθεση» είναι μια νόμιμη διοικητική πράξη, ως διαδικασία. Μπορεί, δηλαδή, μια αρχή που αναθέτει (Υπουργός, Δήμαρχος, Πρόεδρος οργανισμού, κλπ) να επιλέξει τον προμηθευτή ή τον πάροχο μιας υπηρεσίας, χωρίς διαγωνισμό.

Οπωσδήποτε όμως, όπως ισχύει για όλες τις δημόσιες συμβάσεις, πρέπει να τηρείται η αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης. Με απλά λόγια: Δε μπορεί να πληρώνεις 1000 ευρώ για ένα γραφείο που στην αγορά κοστίζει 300 ευρώ. Θα το έκανες για το σπίτι σου;

Πριν από ένα χρόνο περίπου, συμπράξατε με την αρχική σύσταση της διοίκησης του Δήμου. Εννέα μήνες μετά, θεωρείτε ότι πήρατε τη σωστή απόφαση; Πιστεύετε ότι υπάρχει χώρος και για άλλες συνεργασίες;

Μέχρι στιγμής η επιλογή μας έχει δικαιωθεί, καθώς έχει συντελεστεί τεράστιο έργο τα αποτελέσματα του οποίου θα είναι ορατά σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα. Φυσικά, η προσπάθεια δε σταματά και μάλιστα είναι ανάγκη να ενταθούν οι ρυθμοί από όλους μας. Θα μου πείτε, «δε γίνονται αστοχίες;». Φυσικά γίνονται και ο στόχος μας είναι να τις περιορίσουμε. Λάθη κάνουν όσοι εργάζονται, όχι όσοι κάθονται άεργοι. Αυτό, βέβαια, δεν αποτελεί άλλοθι για να συνεχίζονται τα ίδια λάθη. Θεωρώ ότι έχουν υπάρξει σταθερά βήματα βελτίωσης σε όλους τους τομείς.

Με την ευκαιρία, να επισημάνω ότι στο πλαίσιο της σύμπραξης, εμείς οι εκπρόσωποι της παράταξης ΔΕΚΑ υλοποιούμε το πρόγραμμα της παράταξής μας! Εννοείται σε συνεργασία με τον Δήμαρχο με τον οποίο έχουμε πλήρη ταύτιση σε προγραμματικό επίπεδο, αλλά και με όλους τους συναδέλφους αντιδημάρχους.

Η δημιουργία ενός πάρκου στη Λαθέα, η ανάπλαση των εισόδων της πόλης μας, η ευρεία εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης με ανταποδοτικότητα, ο ηλεκτρονικός εκσυγχρονισμός της διοίκησης και άλλα πολλά που υλοποιούμε βρίσκονταν και στην προεκλογική ατζέντα της παράταξης ΔΕΚΑ. Θα μου επιτρέψετε να γνωρίζω καλά το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς ήμουν ο συντονιστής για την εκπόνηση του προγράμματος της παράταξης ΔΕΚΑ.

Δεν καταλαβαίνω συνεπώς, γιατί γκρινιάζουν ορισμένοι; Υποτίθεται ότι όλοι παλεύουμε για τον ίδιο σκοπό, να βελτιώσουμε την πόλη μας και το επίπεδο διαβίωσης των δημοτών μας. Στη βάση των όσων ανέπτυξα προηγουμένως, πράγματι υπάρχει χώρος για να γίνουν ευρύτερες συνεργασίες. Πάντα με γνώμονα την εξυπηρέτηση του συμφέροντος του Δήμου Αχαρνών και όχι προσωπικών επιδιώξεων και πάντα υπό το πρίσμα της διαφάνειας και της λογοδοσίας. «Όλοι οι καλοί χωράνε» λέει ο λαός μας.

-Τέλος, οι εκλογές του 2023 θα σας βρουν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο και πάλι; Aν ναι, θα είναι στο πλευρό του νυν Δημάρχου της πόλης;

Πρέπει να σας πω ότι με τον Δήμαρχο Σπύρο Βρεττό έχω άψογη συνεργασία και μου έχει δείξει απεριόριστη εμπιστοσύνη σε όλα τα θέματα. Τον ευχαριστώ γι’ αυτό, γιατί τίποτε δεν είναι αυτονόητο. Από κει και πέρα, δεν έχω αποφασίσει αν θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, καθώς η πολιτική για μένα σημαίνει προσφορά και δεν αποτελεί απλά ένα εργαλείο για κοινωνική καταξίωση ή επαγγελματική αποκατάσταση. Το έχω αποδείξει με τη μη συμμετοχή μου στις προτελευταίες εκλογές, μετά τη δημαρχία του Σωτήρη Ντούρου.

Συνεπώς, αν κρίνω ότι τα αποτελέσματα από την προσπάθεια που γίνεται σήμερα είναι τα επιθυμητά και υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε, θα δείτε ξανά το όνομά μου στα ψηφοδέλτια. Αυτά θα τα πούμε μετά από δύο χρόνια.

Πηγή: Eφημερίδα « Η Φωνή της Ανατολικής Αττικής»

Recommended For You

About the Author: efoni