Μάλιστα σε συνέντευξή της η Φώφη Γεννηματά είχε αναφερθεί σε αυτό το γεγονός, αλλά και στο ότι οι γονείς της έφυγαν σε μικρό χρονικό διάστημα ο ένας από τον άλλον. «Με επτά μήνες διαφορά έφυγαν οι γονείς μου από τη ζωή. Πρώτα η μητέρα μου και μετά ο πατέρας μου. Μόνο αυτό μπορούσε να συμβεί με αυτούς τους ανθρώπους. Ήταν μαζί από 13 χρόνων. Μια ζωή μαζί», είχε πει σε συνέντευξη της στην εκπομπή «Μεσάνυχτα», η Φώφη Γεννηματά.
Ο καρκίνος της χτύπησε την πόρτα το 2008 σε ηλικία 44 ετών, 14 χρόνια μετά τον θάνατο των γονέων της. Υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση λόγω καρκίνου του μαστού και όπως εξομολογήθηκε η ίδια, η μικρή της κόρη ήταν μόλις δύο ετών. «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα, να σκέφτεσαι ότι μπορεί η μικρή σου να μην σε θυμάται καν πώς είσαι, να μην θυμάται τη φωνή σου, να μην θυμάται τη μορφή σου, να μη γνωρίσει το χάδι σου», είχε δηλώσει για εκείνη την περίοδο της ζωής της.
Η Φώφη Γεννηματά δεν δίστασε από την πρώτη στιγμή να αναφερθεί δημοσίως στο πρόβλημα της υγείας της και ότι παλεύει με τον καρκίνο. Η ίδια μίλησε ανοιχτά και μάλιστα χρησιμοποιώντας ξεκάθαρα τη λέξη καρκίνος και όχι επάρατη νόσο.
Σε μία συνέντευξή της είχε εξομολογηθεί: «Το 1984, όταν αρρώστησε η μητέρα μου, πολύ δύσκολα μπορούσε να πει κανείς τη λέξη καρκίνος. Είχε καρκίνο στο μαστό. Ήταν ένα στίγμα για όλη την οικογένεια. Ένας από τους λόγους που επέλεξα να μιλήσω στη συνέχεια εγώ ήταν γιατί έπρεπε αυτό το πράγμα να το σπάσουμε. Δεν τελειώνει η ζωή. Δεν σταματάς να είσαι γυναίκα και πρέπει να συνεχίσεις να ζεις».
Η ίδια συνέχισε: «Δεν νιώσαμε ποτέ στο σπίτι ότι είχαμε έναν άρρωστο άνθρωπο. Η μητέρα μου είχε μια δίψα για τη ζωή που μας τη μετέδωσε. Χόρευε μέχρι την τελευταία στιγμή ακόμα και όταν της ήταν πολύ δύσκολο. Κανένας όμως δεν καταλάβαινε πόσο δύσκολο της ήταν. Όλα αυτά είναι πράγματα που εμένα με έχουν στιγματίσει. Ήταν εξαιρετικά δύσκολο αυτό που βιώσαμε. Ειδικά για εμένα, γιατί δεν είχα αποκτήσει τα δικά μου παιδιά. Βυθίζεσαι. Είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσεις τον θάνατο και την οργή που φέρνει για την απώλεια».
Σε άλλη συνέντευξή της στο περιοδικό «Hello», η Φώφη Γεννηματά είχε περιγράψει τις δύσκολες ώρες που βίωσε με τους γονείς της. «Όταν έμπαινε στο χειρουργείο ο πατέρας μου, μου είπε ότι είδε όλη του τη ζωή να περνά από μπροστά του, τη μητέρα μου όταν γνωρίστηκαν σε μια βάρκα στη Σύμη, τα παιδιά του, τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της πολιτικής του διαδρομής και ιδιαίτερα μια εμπειρία ζωής στα Κουφονήσια, που πήγε πριν φτάσει το ηλεκτρικό, με απλούς ανθρώπους που είχαν μια σοφία που τον άγγιξε, το ΕΣΥ, όπου έλεγε ότι άφησε ένα κομμάτι από την ψυχή του, και την Αυτοδιοίκηση που ερωτεύτηκε. Η αισιοδοξία που ξεπηδούσε από τα λόγια του με συντροφεύει μέχρι σήμερα».
Σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, τον Ιούνιο του 2020, η Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε στη μάχη της με τον καρκίνο.
«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα, να σκέφτεσαι ότι μπορεί η μικρή σου να μην σε θυμάται καν πώς είσαι, να μην θυμάται τη μορφή σου, να μην θυμάται τη φωνή σου, να μην γνωρίσει το χάδι σου. Τουλάχιστον εμείς ήμασταν πολύ μεγαλύτερες όταν χάσαμε τους γονείς μας, είχαμε προλάβει να ζήσουμε μαζί τους κι έχουμε έντονες αναμνήσεις από εκείνους. Πήραμε πάρα πολλή αγάπη. Με έπιανε τρόμος όταν σκεφτόμουν ότι τα παιδιά μου, που με τόσο κόπο και προσπάθεια απέκτησα, θα τα άφηνα ξαφνικά μόνα τους. Είναι πολύ οδυνηρό».
«Μάθαμε να ζούμε με αυτό»
«Για αρκετά χρόνια ζούσα με το σκεπτικό ότι κάποια στιγμή ο καρκίνος θα χτυπήσει και τη δική μου πόρτα. Μετά η καθημερινότητα μας ξεπέρασε, αρχίσαμε να ζούμε φυσιολογικά και το ξεχάσαμε, το βγάλαμε από τη ζωή μας. Αλλά επανήλθε και αφού επανήλθε μάθαμε να ζούμε με αυτό. Το Σάββατο το διαπίστωσα, τη Δευτέρα χειρουργήθηκα και το επόμενο Σάββατο ήμουν σε ένα συνέδριο και μιλούσα από το βήμα», είχε πει η Φώφη Γεννηματά.
«Είναι πολλά τα μηνύματα που μεταφέρεις μιλώντας για μία τέτοια περιπέτεια. Το πρώτο μήνυμα είναι ότι πρέπει να σπάσουμε το ταμπού και το στίγμα και ότι πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε. Το δεύτερο είναι ότι η πρόληψη μπορεί να σώσει τη ζωή σου. Και το τρίτο είναι ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας ότι παλεύεται τελικά» είχε σημειώσει.
Όμως οι τραγικές συμπτώσεις δεν τελειώνουν εδώ, καθώς η Φώφη Γεννηματά άφησε την τελευταία της πνοή σήμερα 25 Οκτωβρίου, παγκόσμια ημέρα του καρκίνου του μαστού.
Στην ίδια συνέντευξη μίλησε και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην προσπάθειά της να αποκτήσει παιδιά. «Δεν το βάζω εύκολα κάτω. Δεν μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς παιδιά. Δεν έγινε εύκολα, έγινε έπειτα από προσπάθεια 10 χρόνων, με πολλές ατυχίες και αναποδιές ενδιάμεσα, αλλά σημασία έχει το αποτέλεσμα. Απέκτησα τρία παιδιά, είμαι πολύ υπερήφανη για αυτά».
Η δήλωση για την εισαγωγή στο νοσοκομείο
Σε δήλωσή της στις 12 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία εισήχθη στον «Ευαγγελισμό», η Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε στην επανεμφάνιση της νόσου: «Η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας μου που απαιτεί νοσηλεία και αντιμετώπιση, με υποχρεώνει να μην συμμετάσχω ως υποψήφια στην εκλογική διαδικασία για την εκλογή Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Ως Πρόεδρος μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας αλλά και ως βουλευτής μετά, προτεραιότητα μου παραμένει η ενότητα και η προοπτική της παράταξης» είχε δηλώσει.
Εθνικό πένθος την Τετάρτη
Η κηδεία της Φώφης Γεννηματά θα τελεστεί την Τετάρτη. Η σορός της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα την Τετάρτη και ώρα 10:00 πμ στην Μητρόπολη Αθηνών. Στις 14:00 θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών και αμέσως μετά η ταφή της στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.
Με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την ίδια ημέρα κηρύσσεται εθνικό πένθος.
Ποια ήταν η Φώφη Γεννηματά
Κόρη του πρώην υπουργού και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γεώργιου Γεννηματά, η Φώφη Γεννηματά γεννήθηκε στην Αθήνα στις 17 Νοεμβρίου του 1964 και ήταν μητέρα τριών παιδιών.
Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής (Α’ Αθήνας) με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ τον Απρίλιο του 2000 και στις 21 του ίδιου μήνα εξελέγη γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων. Στις 3 Οκτωβρίου του 2001, επανεξελέγη γραμματέας του προεδρείου της Βουλής.
Το 2001 μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ
Τον Μάιο του 2000, εξελέγη γραμματέας της διαρκούς κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Τον Οκτώβριο του 2001, στο 6ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη για πρώτη φορά μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, εξελέγη από την ΚΕ γραμματέας του Τομέα Παιδείας και Εκπαίδευσης του κόμματος. Τον ίδιο μήνα, εξελέγη γραμματέας της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς το 2002 και το 2006
Στις νομαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου του 2002, εξελέγη υπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά στο Β’ γύρο με ποσοστό 56,3%, υποστηριζόμενη από το ΠΑΣΟΚ.
Τον Μάρτιο του 2003, εξελέγη πρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού της Αριστεράς.
Στις 3 Ιουλίου του 2003, επανεξελέγη από την Κεντρική Επιτροπή μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος.
Τον Αύγουστο του 2003, ορίστηκε μέλος της 12μελούς Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ.
Τον Μάρτιο του 2005, εξελέγη μέλος του νεοσύστατου Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και επανεξελέγη το Δεκέμβριο του 2006.
Τον Οκτώβριο του 2006, με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, επανεξελέγη υπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά από τον Α’ γύρο με ποσοστό 43,4%.
Λίγες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου του 2007, παραιτήθηκε από υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς, προκειμένου να είναι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια ο Άρειος Πάγος δεν έκανε δεκτή την υποψηφιότητά της, λόγω συνταγματικού κωλύματος που δεν επιτρέπει σε αιρετό δημοτικό άρχοντα δευτέρου βαθμού να είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές κατά τη διάρκεια της θητείας του, ακόμα και αν έχει παραιτηθεί.
Τον Μάρτιο του 2008, στο 8ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος και στη συνέχεια εξελέγη από το Εθνικό Συμβούλιο, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου.
Το πρώτο κυβερνητικό αξίωμα
Τον Οκτώβριο του 2009, ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα ως υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην πρώτη κυβέρνηση του Γιώργου Α. Παπανδρέου.
Στις 26 Μαρτίου 2012, ύστερα από απόφαση του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, ανέλαβε εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, θέση που διατήρησε έως και τις 26 Ιουνίου του 2013, οπότε ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Τον Μάρτιο του 2013, επανεξελέγη μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κινήματος.
Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το 2015
Στις 15 Ιουνίου του 2015, εξελέγη νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στις 30 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο και ενόψει των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου ανακοίνωσαν τον εκλογικό συνδυασμό των δύο κομμάτων υπό τον τίτλο “Δημοκρατική Συμπαράταξη”. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου η Δημοκρατική Συμπαράταξη έλαβε ποσοστό 6,28% και εξέλεξε 17 βουλευτές.
Η δημιουργία του ΚΙΝΑΛ
Τον Ιούλιο του 2017, από το βήμα του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα και κάλεσε να συμμετάσχουν σε αυτό κόμματα και πολιτικές κινήσεις που θα ήθελαν να εκφράσουν τον χώρο της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Επίσης δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη, από τα μέλη και ψηφοφόρους των κομμάτων που θα ενταχθούν στο εγχείρημα, του ηγέτη του νέου πολιτικού φορέα.
Εκτός από το ΠΑΣΟΚ, την συμμετοχή στην πολιτική κίνηση ανακοίνωσαν: Το Ποτάμι, η Δημοκρατική Αριστερά, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, η Ανανέωση, οι Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, η Ένωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης και η Φωνή Δημοκρατίας.
Στις 12 Νοεμβρίου του 2017, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς, στο οποίο έλαβαν μέρος εννέα υποψήφιοι.
Ψήφισαν 211.191 άτομα και έλαβαν: η Φώφη Γεννηματά 73.939 ψήφοι (42,50%), ο Νίκος Ανδρουλάκης 43.735 ψήφοι (25,14%), ο Γιώργος Καμίνης 23.520 ψήφοι (13,52%), ο Σταύρος Θεοδωράκης 17.062 ψήφοι (9,81%), ο Γιάννης Μανιάτης 7.417 ψήφοι (4,26%), ο Γιάννης Ραγκούσης 4.162 ψήφοι (2,39%), ο Κωνσταντίνος Γάτσιος 2.877 ψήφοι (1,65%), ο Απόστολος Πόντας 924 ψήφοι (0,53%) και ο Δημήτρης Τζιώτης 343 ψήφοι (0,20%).
Επειδή κανένας από τους υποψηφίους δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία, στις 19 Νοεμβρίου του 2017 διεξήχθη και δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο πρώτων στο οποίο συμμετείχαν 156.103 άτομα με την Φώφη Γεννηματά, να αναδεικνύεται επικεφαλής του νέου σχηματισμού με με το 56,75% των ψήφων.
Στις 28 Νοεμβρίου 2017, ανακοίνωσε το όνομα του νέου κόμματος: «Κίνημα Αλλαγής» και στις 2 Δεκεμβρίου συγκροτήθηκε το εξαμελές Πολιτικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από τους: Φώφη Γεννηματά, Σταύρο Θεοδωράκη, Νίκο Ανδρουλάκη, Γιώργο Καμίνη, Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Τα πρώτα χρόνια
Η Φώφη Γεννηματά κατά τη διάρκεια των σπουδών της ασχολήθηκε με το φοιτητικό συνδικαλισμό και εντάχθηκε στην προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ φοιτητική παράταξη ΠΑΣΠ. Το 1986, έγινε μέλος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας.
Το 1987, άρχισε να εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα και παράλληλα στο πολιτικό γραφείο του πατέρα της μέχρι το 1989. Την περίοδο της οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα (1989), ανέλαβε καθήκοντα στο ιδιαίτερο γραφείο του τότε ΥΠΕΘΟ Γιώργου Γεννηματά.
Την περίοδο 1990-1993, επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη, ανέλαβε το συντονισμό των δραστηριοτήτων του Γιώργου Γεννηματά, που τότε ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.
Το 1993, όταν ο Γιώργος Γεννηματάς ανέλαβε τα υπουργεία ΥΠΕΘΟ και Οικονομικών, έγινε συντονίστρια του ιδιαίτερου γραφείου του. Από το 1996, ήταν εκλεγμένη πρόεδρος του Ομίλου ”Γιώργος Γεννηματάς”.