Πόλη – φάντασμα θυμίζει το Λος Άντζελες, το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με μία από τις πιο καταστροφικές φωτιές στην Καλιφόρνια.
Οι εικόνες που εξακολουθούν να έρχονται από το Λος Άντζελες θυμίζουν ταινία τρόμου, με τους ειδικούς να επιχειρούν να δώσουν τις πρώτες απαντήσεις για τα αίτια που προκάλεσαν την τεράστια καταστροφή από το πέρασμα της φωτιάς.
Για ανέμους πάρα πολύ ισχυρούς που έφτασαν τα 160 χιλιόμετρα την ώρα, μίλησε ο Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης. Οι άνεμοι αυτοί, όπως διευκρίνισε, «λέγονται Diablo Winds, δηλαδή διαβολικoί. Και λέγονται διαβολικοί γιατί κατεβαίνουν κάτω από τις χαράδρες και αλλάζουν κατευθύνσεις. Αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί» είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Μάλιστα, αναφερόμενος στα αίτια της τεράστιας καταστροφής σημείωσε ότι η ταχύτητα των ανέμων ήταν διπλάσια σε σχέση από αυτή στο Μάτι. «Είναι ταχύτητες ανέμου τυφώνα ή μικρού κυκλώνα. Οι τυφώνες είναι στην ξηρά, οι κυκλώνες είναι στη θάλασσα, Οι κυκλώνες γενικά μπορεί να έχουν και μεγαλύτερες ταχύτητες στην θάλασσα, αλλά ένας τυφώνας μπορεί να φτάσει ταχύτητες 160 – 180 χιλιόμετρα. Βέβαια εδώ πέρα δεν είχε, δεν είχαμε κυκλική κίνηση, είχαμε τους ανέμους που κατέβαιναν από τα βουνά προς τα κάτω, αλλά άλλαζαν κατεύθυνση. Και φυσικά όταν αρχίσει η φωτιά κάνει το δικό της μικροκλίμα και οι Diablo Winds γίνονται ακόμα λιγότερο προβλέψιμοι» εξήγησε.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας, όπως είπε, είναι το γεγονός ότι τα σπίτια δεν είναι ανθεκτικά.
«Τα σπίτια από τη στιγμή που είναι περιτριγυρισμένα -και έχω πάει σε αρκετά από αυτά τα σπίτια στο Pacific Palisades έχουν σχεδόν τροπική βλάστηση η οποία είναι γύρω γύρω. Έχετε δηλαδή πάρα πολλή βλάστηση, έχετε σπίτια τα οποία πολλά από αυτά δεν σημαίνει ότι επειδή είναι πανάκριβα, ότι είναι και ανθεκτικά. Μπορεί να έχουν πολύ περίεργες κατασκευές, ξύλινες εξέδρες, ξύλινες στέγες, μπορεί τα κεραμίδια τους να μην ανθεκτικά, υπάρχουν κεραμίδια τα οποία είναι πιο ανθεκτικά από τα άλλα. Αυτό είναι το άλλο κομμάτι», ανέφερε.