Φωτιά ΤΩΡΑ: Στη Διώνη το βασικό μέτωπο – Διάσπαρτες εστίες στην Ανθούσα και το Ντράφι

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τρίτης (19/7), λίγο μετά τις 17:00, βόρεια της Ανθούσας και κινήθηκε προς τον ορεινό όγκο Πεντέλης

Ενδεικτικό της κατάστασης ότι τα ξημερώματα της Τετάρτης δόθηκε εντολή να εκκενωθεί η Παλλήνη και οι ανατολικές περιοχές του Γέρακα.

Λόγω της φωτιάς διεκόπη η κυκλοφορία και σε ένα μεγάλο τμήμα της Αττικής Οδού ενώ οι άνεμοι πνέουν εξαιρετικά ισχυροί δυσκολεύοντας το έργο των πυροσβεστών.

Με το πρώτο φως της ημέρας δόθηκε εντολή να απογειωθούν πέντε ελικόπτερα και τρία καναντέρ για να ξεκινήσουν ρίψεις νερού.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής έχουν ήδη απομακρυνθεί 600 άνθρωποι τις προηγούμενες ώρες, έχουν καταγραφεί ζημιές σε κατοικίες ενώ οι άνεμοι έφτασαν σε ταχύτητα έως και τα 80χλμ./ώρα.

Εκπρόσωπος Πυροσβεστικής: Στα ανατολικά το βασικό μέτωπο της φωτιάς από Διώνη έως Δασαμάρι μέχρι τη λεωφόρο Μαραθώνος

Εκπρόσωπος Πυροσβεστικής: 30 οι διακομιδές με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ

Οι 3 με εγκαύματα και οι υπόλοιποι με αναπνευστικά προβλήματα

Εκπρόσωπος Πυροσβεστικής: Με το 112 εκκενώθηκαν περιοχή που μένουν 90.000 πολίτες

Εκπρόσωπος Πυροσβεστικής: Περιοδικά επιχειρούν 9 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα

Εκπρόσωπος Πυροσβεστικής: Στη βόρεια και βορειοδυτική πλευρά της φωτιάς δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο

Εκπρόσωπος Πυροσβεστικής: Έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις και στη λεωφόρο Μαραθώνος για τον περιορισμό της πυρκαγιάς στο βόρειο τμήμα της

Εκπρόσωπος Πυροσβεστικής: Υπάρχει ένα μικρό μέτωπο δυτικά από το Ντράφι και μέτωπο στην Ανθούσα

Μαζί με τις ισχυρότατες επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, επιχειρούν επίσης εννέα αεροπλάνα και 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα συντονιστικό.

Επιβεβαίωσε το θάνατο του άτυχου 84χρονου στην Ανθούσα, ο οποίος δεν άντεξε το γεγονός πως είδε το σπίτι του να καίγεται για τρίτη φορά και αυτοκτόνησε με ένα περίστροφο, στην αυλή του όπου τον βρήκαν σε λίμνη αίματος.

Έως το πρωί της Τετάρτης, μέσω του 112 έχουν γίνει απομακρύνσεις από έκταση όπου μένουν συνολικά 90.000 άνθρωποι. Έχουν γίνει, επίσης, 30 διακομιδές πολιτών σε νοσοκομεία της Αττικής. Τρεις έχουν υποστεί εγκαύματα και οι υπόλοιποι εμφάνισαν αναπνευστικά προβλήματα ή είχαν ελαφρείς τραυματισμούς.

Στην περιοχή όπου μαίνεται η μεγάλη φωτιά είναι διασκορπισμένα 10 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Για μια αρκετά καλύτερη εικόνα της πυρκαγιάς στο μεγαλύτερο κομμάτι του δήμου Γέρακα- Παλλήνης το οποίο περιλαμβάνει και την περιοχή της Ανθούσας, κάνει λόγο στo kathimerini.gr ο δήμαρχος της περιοχής, Αθανάσιος Ζούτσος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η φωτιά είναι σε ύφεση σε Γέρακα και Ανθούσα, όχι όμως και στο Πανόραμα Παλλήνης στα σύνορα με το Πικέρμι, όπου αυτή την ώρα υπάρχει ενεργό και δύσκολο μέτωπο ενώ σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Όπως λέει ο δήμαρχος στην «Κ»: «Όλο αυτό το κομμάτι που συνορεύει με Πικέρμι-Ντράφι είναι επικίνδυνο. Δεν έχουμε κάνει ακόμα καταμέτρηση των ζημιών και των καμένων σπιτιών αλλά χοντρικά υπολογίζω ότι αυτά πρέπει να είναι λίγες δεκάδες. Κάποια από αυτά βρίσκονται στα ψηλά της Παλλήνης, η οποία αυτή τη στιγμή έχει έντονο πρόβλημα με σπίτια να απειλούνται».

Όσο για το πολύ λυπηρό γεγονός με τον κάτοικο της Ανθούσας που έδωσε τέλος στη ζωή του μόλις αντίκρισε το καμένο σπίτι του, ο κος Ζούτσος μας είπε τα εξής: «είναι φοβερό, απερίγραπτο αυτό που συμβαίνει. Ο άνθρωπος αυτός ήταν πάνω από 80 ετών και είχε δει το σπίτι του να καίγεται άλλες δύο φορές.

Χτες το απόγευμα, έφυγε από εκεί όταν δόθηκε η εντολή εκκένωσης. Σήμερα το πρωί γύρισε στο σημείο μαζί με τον γείτονά του από το διπλανό σπίτι για να δει τι είχε συμβεί. Είδε τον πάνω όροφο καμένο και μπήκε μέσα να δει τις ζημιές. Λίγα μόλις λεπτά αργότερα, ο γείτονας του άκουσε ένα πυροβολισμό και έσπευσε στο σημείο. Βρήκε τον γείτονα του νεκρό και ειδοποίησε την αστυνομία».

Recommended For You

About the Author: efoni