Φωτιά στο Μάτι: Ερωτηματικά για την δικαστική έρευνα – «Κωφεύατε επί δεκαημέρο»

Δείγμα προστριβών, δικαστικών λειτουργών για τον χειρισμό της δικογραφίας για την τραγωδία –τον Ιούλιο του 2018- στο Μάτι με τους 102 νεκρούς φαίνεται να αποτελεί εσωτερικό έγγραφο που αποκαλύπτει «Το Βήμα».

Στο έγγραφο αυτό υπάρχουν αναφορές για δικαστικούς λειτουργούς που «κωφεύουν» σε αιτήματα συναδέλφων τους και καθυστερούν σημαντικά στην ενημέρωσή τους. Κάτι που προκαλεί σχετικά ερωτήματα για την πορεία και το παρασκήνιο της δικαστικής έρευνας για την κορυφαία αυτή υπόθεση με το έντονο δημόσιο ενδιαφέρον.

Το έγγραφο αυτό έχει σταλεί στις 29 Ιανουαρίου 2021 από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στον 6ο τακτικό ανακριτή που προχωρά στην σχετική έρευνα για την φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 στη βορειοανατολική Αττική. Στο εν λόγω έγγραφο της Εισαγγελίας σημειώνεται αρχικά «με έγγραφο μας στις 19 Ιανουαρίου 2021 ζητήσαμε από μέρους σας (σ.σ. του ανακριτή) τη διαβίβαση του συνόλου της δικογραφίας προς απάντηση του αιτήματος σας από τις 15 Ιανουαρίου 2021 αιτήματος σας».

Το αίτημα που μνημονεύεται είναι αυτό –έκτασης 41 σελίδων- που είχε υποβάλει ο 6ος τακτικός ανακριτής στις 15 Ιανουαρίου. Στο αίτημα αυτό υπάρχουν αναφορές για «αδιαφορία» συγκεκριμένων υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά και προσώπων που υπηρετούσαν σε θέσεις – κλειδιά στην Πολιτική Προστασία». Επαναδιατυπώνοντας το αίτημά του για συμπληρωματική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος συγκεκριμένων κατηγορουμένων . Σημειώνεται ότι τα προηγούμενα αιτήματα κι οι προτάσεις του είχαν απορριφθεί (σσ το ίδιο συνέβη τελικά και με αυτό το τελευταίο αίτημα). Με κύριο συμπέρασμα της Εισαγγελίας ότι «με τα υπάρχοντα στοιχεία της υπόθεσης, δεν δικαιολογείται απαγγελία κακουργημάτων, όπως ορίζει ο νόμος».

Ωστόσο στο έγγραφο που παρουσιάζεται τώρα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών εστιάζει το ενδιαφέρον της στην ενέργεια του ανακριτή να μην στείλει όλη την δικογραφία για το Μάτι ώστε να επανακριθεί σχετικά, αλλά μόνο ένα τμήμα της. Κι όπου υπάρχουν αναφορές για τον ανακριτή που «κωφεύει», που «καθυστερεί» κι ότι στέλνει προς ενημέρωση των συναδέλφων του που θα κρινουν την μορφή των διώξεων «ότι κρίνει ο ίδιος επαρκές για την διαμόρφωσή της».

Σημειώνεται λοιπόν: «στο αίτημα μας (σσ. για αποστολή όλης της δικογραφίας) κωφεύσατε επί δεκαήμερο με το δε έγγραφο στις 29 Ιανουαρίου 2021 διαβιβάσατε τμηματικά μέρος της όλης δικογραφίας . Το ληφθέν υλικό σας επιστρέφουμε συνημμένο στο παρόν καθώς έχουμε ήδη εγγραφως εκφρασθεί επί τους αρχικού αιτήματος σας με βάση το αποσταλέν υλικό το οποίο εσείς κρίνατε επαρκές προς διαμόρφωση της επ αυτού κρίσης μας. Οπότε δεν συντρέχει πλέον αντικείμενο ενεργειών μας εξαιτίας της καθυστερημένης ανταπόκρισης σας»

Με νομικούς που παρακολουθούν την δικαστική έρευνα για το πολύνεκρο συμβάν πριν από 2,5 χρόνια να εκφράζουν ερωτήματα αν αυτό το έγγραφο «αφορά μόνο εκκρεμότητες και διαφωνίες για τυπικά ζητήματα που έχουν επιλυθεί ή σχετίζεται με μεγαλύτερες διαφωνίες κι εντάσεις μεταξύ των δικαστικών λειτουργών για τον τρόπο διερεύνησης της τραγωδίας». Κάτι που ίσως έχει επίπτωση στην περαιτέρω πορεία της υπόθεσης.

 

Recommended For You

About the Author: efoni