Φωτιά στη βορειοανατολική Αττική: Σε Καλλιτεχνούπολη, Γραμματικό τα μεγάλα μέτωπα

Ανεξέλεγκτο μαίνεται το τεράστιο πύρινο μέτωπο που κατακαίει τη βορειοανατολική Αττική και ξεπερνάει τα 30 χλμ.

Βοήθεια στην Αθήνα στέλνει η Κύπρος για τις πυρκαγιές

Η Κύπρος, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ετοιμάζει πολυμελή αποστολή η οποία θα αναχωρήσει άμεσα για την Αθήνα προκειμένου να συνδράμει τις προσπάθειες των ελληνικών Αρχών ενάντια στις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται στην Αττική.

Πριν από λίγα λεπτά εστάλη μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση από το Σουφάνι Μαραθώνα προς Νέα Μάκρη.

Σε δυο μέτωπα δίνεται αυτή τη στιγμή η μάχη: το ένα στην περιοχή της Καλλιτεχνούπολης και το άλλο στην περιοχή του Γραμματικού, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση είναι βελτιωμένη σε Διόνυσο, Βαρνάβα και Μικροχώρι.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 670 πυροσβέστες, ενώ 32 εναέρια μέσα έχουν ριχθεί στη μάχη της κατάσβεσης.

Νωρίτερα, εστάλησαν νέα μηνύματα από 112, το ένα για Ντράφι, Διώνη, Δασαμάρι, το δεύτερο για το Νταού Πεντέλης και το τρίτο για την Καλλιτεχνούπολη:

«Εάν βρίσκεστε στην περιοχή #Ντράφι #Διώνη και #Δασαμάρι  απομακρυνθείτε μέσω λεωφόρου Μαραθώνος προς #Παλλήνη»

«Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Νταού Πεντέλης απομακρυνθείτε προς Ραφήνα μέσω λεωφόρου Μαραθώνος».

«Εάν βρίσκεστε στην περιοχή #Καλλιτεχνούπολη απομακρυνθείτε μέσω Λεωφόρου Μαραθώνος προς #Ραφήνα».

Από την ΕΛ.ΑΣ επιχειρούν 380 αστυνομικοί με 77 οχήματα, 36 μηχανές, 3 λεωφορεία και 4 βαν. Από χθες στις 22:00 έως τις 04:00 σήμερα αστυνομικοί απεγκλώβισαν 180 άτομα τα οποία κινδύνευαν

Στις 6.20 εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση του οικισμού Ανατολή προς Νέα Μάκρη. Στην περιοχή της Ανατολής έχει πέσει μεγάλο μέρος των πυροσβεστικών δυνάμεων, καθώς η φωτιά είναι πάνω από τα σπίτια.

Εκκενώθηκαν το μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ στην Ανατολή και η Ιερά Μονή Πεντέλης.

 

Τα μηνύματα του 112 μεταξύ τις 04.30 και τις 5.45 ήταν αλλεπάλληλα: Εντολή για εκκένωση σε Πεντέλη, Ντράφι, Διώνη, Νταού, Αγ. Σπυρίδωνα, Δαμάρασι. Μετά την εντολή για εκκένωση της Πεντέλης, οι Αρχές εκκένωσαν το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, ενώ υπάρχει ετοιμότητα και για το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 414, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει εκκενωθεί, όπως είπε ο αντιδήμαρχος Πεντέλης Γιάννης Ζούνης μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3. 

 

Δήλωση Β. Κικίλια

Από χθες το απόγευμα οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Αττικής δοκιμάζονται από μια εξαιρετικά επικίνδυνη πυρκαγιά με την οποία παλεύουμε για πάνω από 20 ώρες υπό δραματικές συνθήκες ΚΑΙ λόγω των σφοδρών ανέμων, ΚΑΙ λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, αλλά ΚΑΙ λόγω του πολύ δύσκολου και δύσβατου ανάγλυφου σε πυκνό άκαυτο δάσος.

Αυτή τη στιγμή δίνεται σκληρή μάχη σε δύο μέτωπα: Το ένα είναι στην περιοχή της Καλλιτεχνούπολης και το άλλο στην περιοχή του Γραμματικού. Βελτιωμένη είναι η εικόνα στο Διόνυσο, το Βαρνάβα και στο Μικροχώρι. Επιχειρούν 670 πυροσβέστες, 27 ομάδες δσοκομάντος, 183 οχήματα και 32 εναέρια (17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα). Οι άνεμοι είναι και σήμερα στα 7 μποφόρ και θα παραμείνουν πολύ ισχυροί και τις επόμενες ώρες.

Θέλω να είμαι σαφής: Η αντίδραση τόσο με επίγεια όσο και με εναέρια μέσα στην αρχική εστία στο Βαρνάβα ήταν άμεση. Το πρώτο εναέριο επιχείρησε μόλις 5 λεπτά από την έναρξη της φωτιάς, καθώς ήταν ήδη στον αέρα και πραγματοποιούσε έμφορτη περιπολία, ενώ οι πρώτες επίγειες δυνάμεις έφτασαν στα πρώτα 7 λεπτά. Σταδιακά και σε σύντομους χρόνους οι δυνάμεις ενισχύονταν συνεχώς με τα εναέρια να φτάνουν τελικά τα 29 και οι πυροσβέστες να ξεπερνούν τους 500.
Δυστυχώς η πρόβλεψη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου που έβαζε την Αττική και άλλες περιοχές της Ελλάδας σε κόκκινο συναγερμό επιβεβαιώθηκε. Θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι να τεθεί σε έλεγχο και να σβήσει και η τελευταία εστία.

Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για αύριο έναρξη της κατασκηνωτικής περιόδου για άτομα με αναπηρία στον Αγ. Ανδρέα

Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και η ΠΟΣΓΚΑμεΑ θα αξιολογήσουν τα δεδομένα με την εξέλιξη της πυρκαγιάς και θα ανακοινώσουν εγκαίρως τη νέα ημερομηνία έναρξης της συγκεκριμένης κατασκηνωτικής περιόδου.

Για τους πολίτες που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου διαθέτει για φιλοξενία το ΚΑΠΗ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ (Αγίου Χριστοφορου 8) και το ΚΑΠΗ ΡΑΦΗΝΑΣ (Ελευθερίου Βενιζέλου 21), τα οποία διαθέτουν κλιματιζόμενες αίθουσες και παρέχεται φαγητό και νερό στους φιλοξενούμενους.

Ανοιχτοί για την φιλοξενία των πολιτών παραμένουν στον Δήμο Πεντέλης οι παρακάτω χώροι:

Δημοτικό Κατάστημα ΔΚ Πεντέλης (Ηγ. Μακρυγιάννη 2)

Δημαρχείο ΔΚ Μελισσίων (Καλαμβόκη 2α)

ΔΑΚ Κολυμβητήριο ΔΚ Μελισσίων (Παναγούλη 9)

Δύο αίθουσες για τους πολίτες που χρειάζονται φιλοξενία λόγω φωτιάς είναι ανοιχτές στον Δήμο Βριλησσίων.

Πρόκειται για την αίθουσα των ΚΑΠΗ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου και η αίθουσα στο πάρκο Μ. Θεοδωράκης πρ. ΤΥΠΕΤ στη συμβολή των οδών Μπακογιάννη και Πλαταιών.

Οκτώ ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα σε νοσοκομεία

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οκτώ ασθενείς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα. Κανένας πάντως δεν διατρέχει κίνδυνο.

Συγκεκριμένα, από την περιοχή του Βαρνάβα παρελήφθησαν τρία περιστατικά για το Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου και πέντε για το Σισμανόγλειο, ενώ από το Αλεποχώρι ένα περιστατικό για το Κέντρο Υγείας Μεγάρων.

Στο νοσοκομείο διακομίστηκε όμως και ένας πυροσβέστης, ο οποίος επιχειρούσε στο Μαραθώνα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Παρελήφθη από ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Νέας Μάκρης με εγκαύματα στα χέρια και στα πόδια και οι γιατροί εκεί έκριναν ότι πρέπει να διακομιστεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, καθώς φέρει εγκαύματα δευτέρου βαθμού, τα οποία έπρεπε να αντιμετωπιστούν άμεσα από πλαστικούς χειρουργούς.

Τα ξημερώματα όμως υπήρξαν και κάποιες εκκενώσεις νοσοκομείων. Στις 05.5 ξεκίνησε η εκκένωση του Παίδων Πεντέλης και ολοκληρώθηκε μέσα σε λιγότερο από μία ώρα. Έτσι, 19 παιδιά και 8 συνοδοί με τρία άτομα προσωπικό μεταφέρθηκαν με πούλμαν του Δήμου Πεντέλης στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Επίσης διακομίστηκαν με κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ πέντε παιδιά που νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας προς τις μονάδες στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και Αγία Σοφία.

Το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης είναι κτιριακά ασφαλές, ωστόσο εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους, όπως επίσης και το Κέντρο Υγείας Ραφήνας. Εκκενώθηκε στις 5:30 το πρωί από τέσσερα άτομα προσωπικό, οι οποίοι μετακινήθηκαν με δικά τους οχήματα. Παράλληλα, για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε και το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Το ΕΚΑΒ βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, διαθέτοντας δυνάμεις σε όλες τις όμορες των μετώπων της φωτιάς περιοχές. Το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας έχει θέσει προληπτικά σε αυξημένη ετοιμότητα εκτός από το Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης και Καπανδριτίου, το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Γεώργιος Γεννηματάς και το Νοσοκομείο Θώρακος Σωτηρία, όπως επίσης και το Σισμανόγλειο.

Recommended For You

About the Author: efoni