Φωτιά στη βορειανατολική Αττική: Μεγάλες αναζωπυρώσεις σε Μαραθώνα, Γραμματικό

Πάνω από 40 αναζωπυρώσεις έχουν καταγραφεί από τις πρώτες πρωινές ώρες στις φωτιές στην Αττική, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Η φωτιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ στα μέτωπα πνέουν ισχυροί άνεμοι οκτώ μποφόρ. Οι γραμμές άμυνας έχουν μετατοπιστεί στα μέτωπα που έχουν δημιουργηθεί. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν αναπτυχθεί κυρίως στα μέτωπα από το Γραμματικό προς Μαραθώνα καθώς και μετά τη λίμνη του Μαραθώνα, αλλά και στην νοτιοανατολική πλευρά της πυρκαγιάς από Πεντέλη προς το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 414, όπου η πυρκαγιά παρουσιάζει μεγάλη δυναμική.

Πάνω από 600 πυροσβέστες και συγκεκριμένα 670 πυροσβέστες παλεύουν με τη λαίλαπα στη βορειοανατολική Αττική, όπου η φωτιά έχει δημιουργήσει ένα πύρινο μέτωπο, που ξεπερνά τα 20 χιλιόμετρα. Οι ισχυροί άνεμοι της τάξεως των 8 μποφόρ δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων δεν πρόκειται να υποχωρήσουν τουλάχιστον μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας. Εξασθένηση αναμένεται από το βράδυ.

Η κατάσταση στο πύρινο μέτωπο έως τις 14.30

-Τα κύρια μέτωπα αυτή την ώρα βρίσκονται ανάμεσα στις περιοχές, από Γραμματικό προς Μαραθώνα καθώς και μετά τη λίμνη του Μαραθώνα, αλλά και στην νοτιοανατολική πλευρά της πυρκαγιάς από Πεντέλη προς το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 414, όπου η πυρκαγιά παρουσιάζει μεγάλη δυναμική.

-Περισσότερες από 40 αναζωπυρώσεις έχουν καταγραφεί από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς.

-Επιχειρούν 685 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 190 οχήματα και Εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας.

-Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 33 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 17 ελικόπτερα και 16 αεροσκάφη.

-Από χθες ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ είναι σε διασπορά στην περίμετρο της πυρκαγιάς. Έχουν τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα, το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Σισμανόγλειο», το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς» και το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία».

-Μέχρι στιγμής οι διασώστες και ιατροί του ΕΚΑΒ, από χθες, παρείχαν προνοσοκομιακή φροντίδα σε 15 περιστατικά εκ των οποίων τα 13 αφορούσαν ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα πολιτών και τα άλλα 2 περιστατικά σε πυροσβέστες όπου ο ένας υπέστη ελαφρά εγκαύματα στα χέρια και ο άλλος αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα.

-Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενεργοποιήσει ειδική πλατφόρμα, για την προσωρινή διαμονή των πληγέντων από την χθεσινή πυρκαγιά στο Βαρνάβα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν απ’ ευθείας με το τηλέφωνο 213 – 204 78 93, καθώς επίσης μπορούν να υποβάλουν σχετική ηλεκτρική αίτηση που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

-Έχουν εκδοθεί 27 μηνύματα από το 112

Εκκενώνονται Νέα και Παλαιά Πεντέλη, Σπατατζίκι, Πάτημα Χαλανδρίου και Βριλησσίων

Δύο μηνύματα ακόμη εστάλησαν από το 112 για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τις περιοχές του Σπατατζικίου (Πευκόφυτο) Μαραθώνα, αλλά και από τη Νέα και την Παλαιά Πεντέλη, το Πάτημα Χαλανδρίου και το Πάτημα Βριλησσίων. Από αυτές τις περιοχές οι κάτοικοι ζητείται να απομακρυνθούν προς Χαλάνδρι και Βριλήσσια

Νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση στο Σπατατζίκι Μαραθώνα

Εκκενώστε μέσω λεωφόρος Τραπεζούντος προς Άγιο Στέφανο

Recommended For You

About the Author: efoni