Φάουτσι: Το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα έπρεπε να είναι εξαρχής δύο δόσεων

Ο επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ και σύμβουλος του προέδρου Μπάιντεν, Άντονι Φάουτσι, μιλώντας στο ABC News την Κυριακή (17/10/2021), καθησύχασε τους περίπου 15 εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες, οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson έναντι του κορονοϊού. «Πιστεύω ότι είναι πολύ καλή ιδέα (σ.σ. να χορηγηθεί μια συμπληρωματική δόση) και είναι προς όφελος όσων έχουν κάνει ήδη το εμβόλιο της Johnson & Johnson» δήλωσε.

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να νιώθουν καλά, επειδή με βάση τη συμβουλευτική επιτροπή του FDA και τα νέα δεδομένα που εξέτασε, είναι πολύ πιθανό το εμβόλιο να έπρεπε να είναι δύο δόσεων από την αρχή» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη της επιτροπής, που συνεδρίασαν κατόπιν αιτήματος της υπηρεσίας τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), συμφώνησαν ότι οι αποδείξεις όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι επαρκείς ώστε να συστήσουν τη χορήγηση δεύτερης δόσης, όπως υποστήριζε και η φαρμακοβιομηχανία. Η σύσταση αυτή μπορεί πάντως να τροποποιηθεί από την FDA ή από τα CDC, τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

Ορισμένοι από τους ανεξάρτητους ειδικούς άφησαν να εννοηθεί ότι μολονότι η J&J ζήτησε να εγκριθεί η χορήγηση μιας «αναμνηστικής δόσης», η δόση αυτή θα έπρεπε να θεωρηθεί «συμπληρωματική», με στόχο να επιτευχθεί ένας πληρέστερος εμβολιασμός. «Πιστεύω ειλικρινά ότι επρόκειτο ανέκαθεν για ένα εμβόλιο δύο δόσεων. Είναι δύσκολο να το συστήσω ως μονοδοσικό αυτή τη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά ο Πολ Όφιτ, ειδικός στην ανοσοποίηση στο παιδιατρικό νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας.

Στη μελέτη που διεξήχθη στις ΗΠΑ, η J&J αναφέρει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της απέναντι στη συμπτωματική μορφή της Covid-19 αυξήθηκε από το 70% στο 94% μετά τη χορήγηση δεύτερης δόσης, δύο μήνες μετά από την πρώτη, ποσοστά παρόμοια με εκείνα των εμβολίων που χρησιμοποιούν την τεχνολογία του αγγελιοφόρου RNA (Pfizer, Moderna).

 

Επίσης, η επιτροπή σύστησε τη χορήγηση μιας αναμνηστικής δόσης του εμβολίου της Moderna για τους ευάλωτους πολίτες, ιδίως για τους άνω των 65 ετών και για εκείνους που λόγω της φύσης της εργασίας τους κινδυνεύουν περισσότερο να εκτεθούν στον ιό. Μια παρόμοια απόφαση είχε ληφθεί πριν από αρκετές εβδομάδες και για το εμβόλιο της Pfizer.

Η πρόταση για το εμβόλιο της J&J αφορά όλα τα άτομα άνω των 18 ετών που έκαναν την πρώτη δόση πριν από τουλάχιστον δύο μήνες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Recommended For You

About the Author: efoni