Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας ΥΠΕΣ, Περιφέρειας Αττικής και Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για την ενίσχυση και βελτίωση της αποδοτικότητας των μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου της Περιφέρειας

Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει για την αναμόρφωση της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης και σε εφαρμογή των όσων προβλέπει η πρόσφατη νομοθετική του πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου, συνυπέγραψε τη Δευτέρα 19 Ιουλίου στην Περιφέρεια Αττικής, Σύμφωνο Συνεργασίας με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και τον Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Α. Μπίνη.

Το Σύμφωνο Συνεργασίας προβλέπει την παροχή τεχνογνωσίας και συμβουλευτικών υπηρεσιών από την Ε.Α.Δ. για την ενίσχυση της λειτουργίας Εσωτερικού Ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής. Ειδικότερα η Ε.Α.Δ., μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Ακεραιότητας και Λογοδοσίας και η Περιφέρεια Αττικής, μέσω του Αυτοτελούς Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου, θα συνεργαστούν για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας του μηχανισμού εσωτερικού ελέγχου στην Περιφέρεια Αττικής, μέσα από τις ακόλουθες ενέργειες: 

  1. Παροχή τεχνογνωσίας για την κατάρτιση μεθοδολογικών εργαλείων για το έργο της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου καθώς και για την εναρμόνιση με τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν.4795/2021.
  2. Διοργάνωση δράσεων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για θέματα εσωτερικού ελέγχου.
  3. Παρακολούθηση, συμβουλευτική υποστήριξη και αξιολόγηση από την Ε.Α.Δ. του έργου, της δράσης και της λειτουργίας του Αυτοτελούς Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής. 

Σε σχετικές δηλώσεις που ακολούθησαν μετά την ολοκλήρωση της τελετής υπογραφής του Συμφώνου Συνεργασίας ο κ. Βορίδης έκανε λόγο για μία σημαντική κίνηση που σηματοδοτεί τη βούληση της Περιφέρειας να λειτουργεί με ενισχυμένους όρους διαφάνειας και νομιμότητας και τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Η ενίσχυση των όρων διαφάνειας και νομιμότητας στη λειτουργία των Οργανισμών της Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα στην Περιφέρεια Αττικής που είναι η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, είναι εκτός όλων των άλλων και ένας σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη της χώρας. Σ’ αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε να συγκροτήσουμε έναν ισχυρό προληπτικό έλεγχο και η βελτίωση της αποδοτικότητας του εσωτερικού ελέγχου, αποτελεί μία ισχυρή προληπτική διαδικασία. Παράλληλα είναι σημαντικό να δίνουμε έμφαση στην εκπαίδευση και πιστοποίηση των εσωτερικών ελεγκτών, διαδικασία που είναι ήδη σε εξέλιξη και θα συνεργαστούμε και σ’ αυτό το επίπεδο με την Περιφέρεια Αττικής. Εύχομαι αυτή η σημαντική πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη να αποτελέσει πρότυπο και να την ακολουθήσουν και άλλοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης».   

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης εξέφρασε από την πλευρά του την ικανοποίηση του για την υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας επισημαίνοντας τα εξής: 

«Επενδύουμε στον προληπτικό έλεγχο καθώς αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της νομιμότητας, στις παρεχόμενες υπηρεσίες μας, κάτι που είναι διαχρονικό ζητούμενο μας. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και το Σύμφωνο Συνεργασίας που υπογράφουμε σήμερα και θέλω να ευχαριστήσω θερμά τόσο τον Υπ. Εσωτερικών Μ. Βορίδη όσο και τον Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Α. Μπίνη για τη συνεργασία. Για εμάς η τήρηση των αρχών νομιμότητας και αξιοπιστίας των υπηρεσιών μας είναι προτεραιότητα με στόχο την καλύτερη θωράκιση της διοίκησή μας και των εργαζομένων μας, αλλά και το δραστικό περιορισμό της ανασφάλειας δικαίου.  Σ’ αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Πολιτεία και θεσμικούς φορείς αναγνωρισμένου κύρους, όπως είναι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, προκειμένου να στείλουμε όλοι μαζί ένα «ηχηρό» μήνυμα πως συνεχίζουμε το έργο μας, με «κρυστάλλινες» διαδικασίες και ορθότητα, πάντοτε με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολιτών» 

Ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Α. Μπίνης υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο του εσωτερικού ελέγχου για τη βελτίωση της δημόσιας διακυβέρνησης και την απόδοση λογοδοσίας στους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό η συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, όπως ανέφερε, θα αποτελέσει ένα πιλότο για την αποτελεσματική εφαρμογή όλων των επιμέρους στοιχείων του Συστήματος  Εσωτερικού Ελέγχου στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Στην τελετή υπογραφής παραβρέθηκαν επίσης η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Ακεραιότητας και Λογοδοσίας, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Μ. Κωνσταντινίδου και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Ι. Σελίμης, ο οποίος θα έχει και το γενικό συντονισμό για την εφαρμογή των επιμέρους δράσεων του Συμφώνου Συνεργασίας.

 

Recommended For You

About the Author: efoni