Στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Τσακαλώτου παρόντες ήταν μεταξύ άλλων οι Γιώργος Σταθάκης, Νίκος Φίλης και Ανδρέας Ξανθός.
Κατά την παρουσίαση της ομιλίας του, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να παραμείνει κόμμα της Αριστεράς, ενώ σημείωσε ότι το στίγμα που δόθηκε στις εκλογές ήταν θολό για την ταυτότητά του. Παραδέχθηκε δε ότι χρειάζεται μεγάλη συζήτηση και αναστοχασμό για τα αίτια της ήττας του κόμματος στις εκλογές.
Κατά την παρουσίαση των θέσεών του, έδωσε κομβικό ρόλο στο κράτος. «Χρειαζόμαστε ένα αναπτυξιακό, δημιουργικό κράτος, που δημιουργεί πλούτο, που κάνει την Ελλάδα πιο πλούσια. Προσπάθησαν να μας πείσουν ότι μόνο ο ιδιωτικός τομέας παράγει πλούτο. Κάνουν λάθος. Όταν το κράτος φτιάχνει δρόμους, δημιουργεί νοσοκομεία, φτιάχνει πλούτο. Όταν φτιάχνει συνέργειες στον ιδιωτικό τομέα, τον κρατικό τομέα, φτιάχνει πλούτο. Για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό απαιτεί ομάδες που θα δουλέψουν. Και αν κάτι απέδειξα στη διαπραγμάτευση είναι ότι ξέρω να φτιάχνω ομάδες», είπε.
«Θέλω ένα κόμμα που δεν λαϊκίζει, που είναι αξιόπιστο. Που ακούει όλο τον κόσμο, αλλά δεν ενσωματώνει όλα τα αιτήματα. Κανείς δεν μπορεί να το κάνει. Ένα κόμμα που ακούει και λέει συγχρόνως. Γι’ αυτό διεκδικούμε την κυβέρνηση επειδή είμαστε σίγουροι ότι σε αυτό που λέμε υπάρχει ένας κορμός που μπορεί να φέρει μια διαφορετική κατεύθυνση στην Ελλάδα. Ένα κόμμα που ξαναβρίσκει την αξιοπιστία του, με τις δικές μας αξίες, προτάσεις, την ικανότητα να ακούμε και σταθερότητα», επισήμανε.
«Σας κάλεσα εδώ για να ανακοινώσω την υποψηφιότητά μου σε μια δύσκολη στιγμή, μετά από τόσο μεγάλη ήττα, βεβαίως χρειάζεται μεγάλη συζήτηση για τις αιτίες της ήττας, αναστοχασμό, προβληματισμό, κάτι που δεν μπορεί να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Θα έχουμε την ευκαιρία στο έκτακτο συνέδριο για να τα συζητήσουμε.
Η υποψηφιότητά μου στηρίζεται στη συνέχεια και στην τομή», είπε, κάνοντας αναφορά στην έξοδο από τα μνημόνια στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι αριστερό κόμμα και θα απευθυνθεί σε εργαζόμενους, από ντελίβερι μέχρι εργαζόμενους στον τουρισμό. «Έχουμε μία ταξική κοινωνία που καθορίζεται το μέλλον των παιδιών από τη στιγμή που έχουν γεννηθεί», ανέφερε. «Θέλουμε να απευθυνθούμε στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα ή στους ανθρώπους με αναπηρία που δεν έχουν σχέση με την Αριστερά. Αλλά είναι άλλη η ερώτηση πού απευθύνεσαι και άλλη η ερώτηση για το ποιος είσαι εσύ που απευθύνεσαι», είπε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εξηγήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις θέσεις του, τις προτάσεις του. «Πιστεύω ότι στις εκλογές είχαμε μια θολή ταυτότητα. Αυτό δεν το λένε μόνο Αριστεροί και Αριστερές, αλλά δημοσκόποι, πολιτικοί επιστήμονες, ότι το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν σαφές στις εκλογές».
Για το Κράτος, σημείωσε ότι έχασε έδαφος γιατί δεν είχε πρόταση για την παραγωγή. Αυτό ήταν το πεδίο που οργανώθηκε ο νεοφιλελευθερισμός. Φάνηκε ότι με την απορρύθμιση, ότι οι κεντροδεξιοί είχαν ένα καινούριο παραγωγικό μοντέλο. Αλλά δεν δούλεψε. Συνέβαλε στις ανισότητες, ζούμε σε μία τελείως διαφορετική πραγματικότητα. Έχουμε την επιστροφή του κράτους παντού. Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι χρειάζεται επιστροφή στο κράτος και στο έθνος.
«Πώς απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις; Όχι με ένα επιτελικό κράτος, όπως αυτό που ονειρεύεται ο κ. Μητσοτάκης», είπε. . Χρειάζεται να απαντήσουμε ποιος παράγει, τι παράγει. Και αυτά τα ζητήματα πρέπει να τα θέσει η Αριστερά. Και αυτά θα πρέπει να τα απαντήσουμε με ποια εργαλεία θα τα αντιμετωπίσουμε.
Ειδική αναφορά έκανε και στην τεχνητή νοημοσύνη. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην οικονομία της φροντίδας, σε δουλειές, που συνήθως κάνουν γυναίκες και είναι κακοπληρωμένες. Για το μεταναστευτικό, έκανε αναφορά στο δικαίωμα των δικαιωμάτων και των διεθνών συμβάσεων, λέγοντας ότι έχουμε μετανάστες κλειδωμένους σε κέντρα, ενώ πολλοί ψάχνουν εργατικό δυναμικό.
«Είμαστε και θα πρέπει να είμαστε σε διάλογο με τη σοσιαλδημοκρατία, την αριστερή σοσιαλδημοκρατία και με τους Πράσινος», είπε, υπενθυμίζοντας ότι ο πράσινος νόμος που ψηφίστηκε στην Ευρωβουλή δείχνει ότι μπορούν να υπάρξουν συμμαχίες.
Παράλληλα, σημείωσε ότι ο Κέινς για τον πολιτισμό έλεγε ότι το κράτος δεν πρέπει να περιορίζει, αλλά θα πρέπει να δίνει ευκαιρίες, να δίνει αυτοπεποίθηση και κουράγιο, να δίνει χώρο. Αυτό ισχύει και στον πολιτισμό και σε άλλους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας.
«Χρειαζόμαστε ένα αναπτυξιακό, δημιουργικό κράτος, που δημιουργεί πλούτο, που κάνει την Ελλάδα πιο πλούσια. Προσπάθησαν να μας πείσουν ότι μόνο ο ιδιωτικός τομέας παράγει πλούτο. Κάνουν λάθος. Όταν το κράτος φτιάχνει δρόμους, δημιουργεί νοσοκομεία, φτιάχνει πλούτο. Όταν φτιάχνει συνέργειες στον ιδιωτικό τομέα, τον κρατικό τομέα, φτιάχνει πλούτο. Για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό απαιτεί ομάδες που θα δουλέψουν. Και αν κάτι απέδειξα στη διαπραγμάτευση είναι ότι ξέρω να φτιάχνω ομάδες».
«Χρειάζεται ένα κόμμα που ενσωματώνει νέες τεχνολογίες, νέες σκέψεις, αλλά πρέπει να διατηρήσει και τη λογοδοσία και τη συλλογικότητα και τη δημοκρατία. Ένα τέτοιο κόμμα οραματίζομαι, που ο πρόεδρος θα είναι ανάμεσα σε ίσους. Θέλω να δώσω αυτοπεποίθηση στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και στα μέλη της Αριστεράς για τις αξίες τους, για τις προτάσεις, για τις αναλύσεις, να μπορούν να στέκονται όρθιοι και όταν ακούν επιχειρήματα να ξέρουν τα δικά μας επιχειρήματα. Θέλω ένα κόμμα που δεν λαϊκίζει, που είναι αξιόπιστο. Που ακούει όλο τον κόσμο, αλλά δεν ενσωματώνει όλα τα αιτήματα. Κανείς δεν μπορεί να το κάνει. Ένα κόμμα που ακούει και λέει συγχρόνως. Γι’ αυτό διεκδικούμε την κυβέρνηση επειδή είμαστε σίγουροι ότι σε αυτό που λέμε υπάρχει ένας κορμός που μπορεί να φέρει μια διαφορετική κατεύθυνση στην Ελλάδα. Ένα κόμμα που ξαναβρίσκει την αξιοπιστία του, με τις δικές μας αξίες, προτάσεις, την ικανότητα να ακούμε και σταθερότητα. Μια άγκυρα, για το πού θέλουμε να πάμε και πώς θέλουμε να πάμε».
Ήδη, την δική της υποψηφιότητα έχει ανακοινώσει η Έφη Αχτσιόγλου, ενώ αναμένεται και αυτή του Νίκου Παππά. Άγνωστο μέχρι στιγμής τι θα πράξει τελικά ο Παύλος Πολάκης.