Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, και στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.
Όπως ήταν αναμενόμενο, αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι της τοποθέτησης του στην Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, επαναλαμβάνοντας τη πρόθεση του να τη καταψηφίσει τη Πέμπτη, αν δεν υπάρξουν ως τότε οι αλλαγές στα δύο άρθρα που έχει ζητήσει.
Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ορισμένα σημεία της Συμφωνίας και κυρίως στη παρουσία των ελλήνων στρατιωτών στο Σαχέλ, υπογραμμίζοντας ότι δημιουργούνται κίνδυνοι μέσω «ασύμμετρων απειλών» εξαιτίας της εμπλοκής της χώρας μας σε μία εμπόλεμη ζώνη όπου κυριαρχεί το ακραίο ισλαμικό στοιχείο. «Να μην υπάρχει κανένας έλληνας στρατιώτης εκτός ελληνικών ή γαλλικών συνόρων».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν γίνεται να μην περιλαμβάνεται στη Συμφωνία η στήριξη της Γαλλίας έξω από τα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων, δηλαδή εντός της ελληνικής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. «Με απλά λόγια, η Γαλλία δεν θα μπορεί να μας βοηθήσει στα 7 μίλια ανατολικά της Κρήτης», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ζήτησε να υπάρξει αποσαφήνιση στο συγκεκριμένο άρθρο μέσω ρηματικής διακοίνωσης ή έστω και με προφορική δέσμευση.
Το ζήτημα του νέου αυτού γύρου εξοπλιστικών προγραμμάτων, δηλαδή η αγορά των Rafale και η συμφωνία για τις φρεγάτες και τις κορβέτες, αλλά και η συμφωνία για τη δημιουργία του Κέντρου Εκπαίδευσης στη Καλαμάτα, βρέθηκαν και αυτές στο επίκεντρο της επίθεσης που εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας σε βάρος της κυβέρνησης. Μάλιστα, αναρωτήθηκε αν έχουμε γυρίσει «στις εποχές του Γιάννου και του Άκη», συγκρίνοντας την σημερινή συμπεριφορά της κυβέρνησης με τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα στα τέλη του ΄90 και στις αρχές του ΄00, με τους τότε υπουργούς να εμπλέκονται σε υποθέσεις δωροδοκίας.
«Και σήμερα η Ελλάδα μια υπερχρεωμένη χώρα, αφού επωμίστηκε στο κόστος των παλινωδιών. Αναρωτιέμαι τι έγινε σήμερα και κρίνεται εύλογο αυτό που πριν από δυο χρόνια ήταν ακριβό και πάνω από τις δυνάμεις μας; Και πού θα φτάσει εν τέλει ο λογαριασμός; Δεν έχουμε διδαχθεί τίποτα από την περιπέτεια της κρίσης;», τόνισε χαρακτηριστικά
Έκανε λόγο για «αχρείαστη» αγορά των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών που «κανένας από τα Γενικά Επιτελεία δεν είχε ζητήσει», σε αντίθεση με τις φρεγάτες. Μάλιστα, χρησιμοποίησε τα λόγια που φέρεται να είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, όταν και είχε πει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει στην αγορά των φρεγατών για οικονομικούς λόγους.
«Ο κ.Μητσοτάκης επιλέγει να μας γυρίσει στην εποχή της αλόγιστης κούρσας εξοπλισμών ύψους 10 δις ευρώ χωρίς να συνπολογίζω την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα F 35 , αν συμβεί θα ναι άλλα 2-2,5 ευρώ. Ο προϋπολογισμός για την Άμυνα αυξήθηκε κατά 41% ενώ της Υγείας μειώθηκε και η ΕΑΒ δεν παίρνει ούτε ένα ευρώ από αυτόν τον τεράστιο προϋπολογισμό», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Μαξίμου Α.Ε.»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε με σφοδρότητα και σε βάρος της κυβέρνησης, συνολικά ως προς τη διαχείριση της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά και για τον τρόπο που διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα, τονίζοντας πως τη χώρα «δεν την κυβερνά κυβέρνηση, αλλά το Μαξίμου Α.Ε.»
«Έχουμε την πιο ακατάλληλη κυβέρνηση για αυτή τη κρίσιμη περίοδο. Έχουμε μία κυβέρνηση που αντί να λύνει προβλήματα, δημιουργεί. Ο πρωθυπουργός κυβερνά με την ανοχή και όχι την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Πάντως, με εμφανέστατη δόση ειρωνείας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχθηκε ότι υπάρχει ένας τομέας «που οι άριστοι όντως αρίστευσαν». Αυτός, όπως είπε, είναι «η εξυπηρέτηση συμφερόντων. Των δικών τους, των φίλων τους, των χορηγών τους. Με τρόπο σχεδόν χειρουργικό, έχουν βάλει κάτω τη περιουσία του ελληνικού και τη μοιράζουν. Το πλιάτσικο το ονομάζουν “μεταρρύθμιση” ή “στρατηγική επένδυση”», ανέφερε.
Μάλιστα, υποστήριξε ότι εξίσου «καλό βαθμό» θα πάρουν και στη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, προαναγγέλλοντας νέες πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ έτσι ώστε να ξανανοίξει η συζήτηση για το σχέδιο αυτό, καθώς κατά τη γνώμη του δεν έχει γίνει «καμία συζήτηση για τη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης».
Την άποψη ότι ακολουθεί «μία περίοδος μεγάλης κοινωνικής έντασης, ανασφάλειας και αβεβαιότητας, σε όλα τα πεδία», εξέφρασε νωρίτερα ο κ. Τσίπρας.
«Από την πανδημία που ακόμα μας απειλεί, το αφόρητο κύμα της ακρίβειας για κάθε νοικοκυριό, την ανεργία και την επισφάλεια, ως την ενεργειακή και κλιματική κρίση και τις παγκόσμιες γεωπολιτικές ανακατατάξεις», είπε, τονίζοντας ότι «σε τέτοιες περιόδους ανασφάλειας και αβεβαιότητας βρίσκουν πάντα πρόσφορο έδαφος να βγουν ξανά στην επιφάνεια οι εφιάλτες της ιστορίας». «Οι δυνάμεις του μίσους και του ρατσισμού. Για να σπείρουν φόβο και βία», σημείωσε, ενώ έκανε αναφορά «στα αποκρουστικά φαινόμενα ακροδεξιάς βίας σε Λύκειο της Θεσσαλονίκης».
«Είναι το ίδιο Λύκειο που όταν πριν τρία χρόνια μαθητές του αναρτούσαν πανό με το σύνθημα η Δημοκρατία ξεπουλά τη Μακεδονία, κανείς από όσους σήμερα κρατάνε αποστάσεις και δήθεν ξαφνιάζονται, δεν έδειξε να ενοχλήθηκε», υπογράμμισε.
Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε «υποχρέωση της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη να αφήσει τις ίσες αποστάσεις για το χάιδεμα του ακροδεξιού ακροατηρίου».
«Η χυδαία και ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων, δεν αποτελεί επίθεση στην αριστερά αλλά ξέπλυμα και εξιλέωση της ακροδεξιάς. Και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο», τόνισε.