Τσίπρας: Η χώρα βιώνει πρωτοφανή και πολύπλευρη κρίση

Την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση του δύσκολου χειμώνα εδώ και τώρα, χωρίς να περιμένει απλά να πέσει η κυβέρνηση και να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος του, ζήτησε από όλα τα στελέχη να συμβάλουν «στην αντίσταση κάθε κοινωνικού στρώματος και της κοινωνίας συνολικά στην αγριότητα των μέτρων και των πολιτικών του καθεστώτος Μητσοτάκη», προσθέτοντας ότι θα πρέπει να δουλέψουν με βάση το τρίπτυχο «Αντίσταση, Αλληλεγγύη, Αλλαγή», έτσι ώστε να μη μείνει κανένας πολίτης μόνος του τον χειμώνα της κρίσης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον της κυβέρνησης, επανέλαβε ότι το κόμμα του έχει εναλλακτικό πρόγραμμα, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, της απλής αναλογικής.

Παράλληλο, έστειλε εσωκομματικό μήνυμα, υπογρμμίζοντας πως τα χιλιάδες μέλη του κόμματος δεν είναι «εκλογικός μηχανισμός φανερών και κρυφών κομματαρχών», ζητώντας ενότητα για τη νίκη στις εκλογές.

Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης Τσίπρα

 

Ελληνοτουρκικά

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία από τον Ερντογάν για νέες και επικίνδυνες προκλήσεις εις βάρος της χώρας μας. Η Τουρκία έχει ενισχύσει τη διεθνή της θέση ως δύναμη μεσολάβησης μεταξύ των εμπολέμων.

Ο Ερντογάν είναι προνομιακός συνομιλητής του Πούτιν, του Ζελένσκι, των Ευρωπαίων και των Αμερικανών. Η Τουρκία δεν συμμετέχει στις κυρώσεις, αν και ανήκει στο ΝΑΤΟ.

Και εμφανίζεται ως δύναμη ειρήνης και σταθερότητας, ενώ κατέχει παράνομα το Βόρειο μέρος της Κύπρου και προκαλεί καθημερινά την Ελλάδα με επιθετικές δηλώσεις και απειλές, υπό τα βλέμματα των συμμάχων, που αρκούνται σε φιλικές υποδείξεις.

Τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση στις συνθήκες αυτές;

Ο κ. Μητσοτάκης αντικατέστησε την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και το δόγμα του πυλώνα σταθερότητας με το δόγμα του πρόθυμου και δεδομένου συμμάχου.

Του αστήρικτου φυλακίου της Δύσης. Τη στιγμή που η Ελλάδα στέλνει όπλα στην Ουκρανία, αφαιρώντας τα από τα νησιά μας, οι Αμερικανοί εξοπλίζουν την Τουρκία και το Κογκρέσο αίρει το εμπάργκο στα F16.

Εμείς, από τη πλευρά μας, επιμένουμε και θα επιμείνουμε: Κανένας συμβιβασμός και καμιά υποχώρηση απέναντι στις τουρκικές αιτιάσεις και προκλήσεις. Κανένας συμβιβασμός και καμιά υποχώρηση στην υπεράσπιση της πατρίδας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Ενότητα και εγρήγορση απέναντι στους τυχοδιωκτισμούς του Ερντογάν. Και ταυτόχρονα αποφασιστικές πρωτοβουλίες και δίαυλοι διαλόγου ανάμεσα στις δυο χώρες».

Επίθεση στην κυβέρνηση

Σ’ αυτές τις δύσκολες, περίπλοκες, και επικίνδυνες διεθνείς συνθήκες, η πατρίδα μας έχει την ατυχία να βρίσκεται με μια κυβέρνηση και ένα πρωθυπουργό που πολλαπλασιάζουν τις οδυνηρές επιπτώσεις των διεθνών κρίσεων.

Ακόμα χειρότερα, εκμεταλλεύονται τις κρίσεις ως ευκαιρία:

Η πανδημία είναι παγκόσμια, αλλά η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Η έκθεση Λύτρα με τα ανατριχιαστικά ποσοστά θανάτου για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, δίνει μια απάντηση στο πώς και το γιατί. Αυτά είναι ποσοστά Μητσοτάκη. Η παταγώδης αποτυχία που επισημαίνει τώρα ακόμη και ο Σωτήρης Τσιόδρας, έχει την υπογραφή Μητσοτάκη.

Η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια, είναι επίσης παγκόσμιο φαινόμενο. Αλλά η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη. Και στις τελευταίες θέσεις στους μισθούς και το εισόδημα της πλειοψηφίας. Αυτή είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη.

Γιατί η προστασία της αισχροκέρδειας, η άρνηση φορολόγησης των σκανδαλωδών υπερκερδών των παρόχων ενέργειας, με τη ταυτόχρονη διατήρηση της υψηλής φορολογίας στα καύσιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης,

Το σκάνδαλο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, η αναδιανομή των ιματίων του κράτους και της χώρας υπέρ των ισχυρών, έχουν την υπογραφή Μητσοτάκη.

Η Ελλάδα έχει γίνει παράδειγμα προς αποφυγή στην Ευρώπη με την κακοποίηση του κράτους δικαίου, τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων, την ενημέρωση 108, το ψέμα και την εξαπάτηση. Αυτό είναι το καθεστώς Μητσοτάκη.

Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη φτώχεια και την ανασφάλεια, την ίδια στιγμή που η προπαγάνδα του καθεστώτος προσπαθεί να μας πείσει ότι διαθέτουμε άξιο κυβερνήτη, ότι η χώρα ευημερεί, κι ότι βαδίζουμε προς ένα μέλλον ανάπτυξης. Αλλά, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.

«Να απαλλαγούμε από το καθεστώς Μητσοτάκη»

«Το καθήκον μας είναι να σταθούμε πλάι στην κοινωνία. Πλάι σε όσους υποφέρουν και πληρώνουν το κόστος της κυβερνητικής πολιτικής. Τους εργαζόμενους, τη μεσαία τάξη, τους αγρότες, τους δημιουργούς του χεριού και του πνεύματος. Τις νέες και τους νέους.

Να ανοίξουμε μέτωπα ενότητας και αλλαγής παντού. Σε κάθε πόλη, χωριό, γειτονιά, συλλογικότητα. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σήμερα η κύρια πολιτική δύναμη που μπορεί να αποτρέψει το κοινωνικό ξεχαρβάλωμα και να μετατρέψει την διάχυτη οργή σε πολιτικό ρεύμα αλλαγής.

Να δώσει χώρο και προοπτική στο αίτημα των καιρών: Δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη παντού!

Το πρώτο, το κύριο, το αποφασιστικό, η αρχή για μια άλλη πορεία της χώρας, είναι να τελειώσουμε με αυτό το καθεστώς. Η Ελλάδα πρέπει να απαλλαγεί από το καθεστώς Μητσοτάκη, πριν το καθεστώς Μητσοτάκη οδηγήσει σε νέες τραγωδίες. Πριν οι βλάβες που προκαλεί στο σώμα της κοινωνίας γίνουν ανήκεστες.

Πριν η παραγωγή της βίας και της σήψης που τη βλέπουμε ήδη να πολλαπλασιάζεται, ενίοτε και με τον πιο απεχθή τρόπο της κακοποίησης παιδιών, γίνει “κανονικότητα”.

Και για να απαλλαγούμε από το καθεστώς της αδικίας, των ανισοτήτων, της ελεγχόμενης ενημέρωσης, των απευθείας αναθέσεων, της συρίκνωσης του κράτους δικαίου, οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με κάθε δημοκρατικό πολίτη.

Και να συντονίσουμε τη δράση μας με κάθε δημοκρατική πολιτική δύναμη. Για αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απλώνει το χέρι, χωρίς φυσικά να ξεχνάει και να παραβλέπει τις διαφορές, σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις που κινούνται στο χώρο της δημοκρατίας και της προόδου».

«Τι να κάνουμε»

«Πρώτα-πρώτα επιτρέψτε μου να σας πω τι δε πρέπει να κάνουμε. Δεν πρέπει και δεν μπορούμε να περιμένουμε. Δε θέλουμε υπομονή. Θέλουμε δράση. Δεν μας αφορούν οι θεωρίες για ώριμα φρούτα και κέρδη από την κυβερνητική φθορά.

Γιατί αυτή η φθορά δεν είναι μόνο η φθορά της κυβέρνησης αλλά και η φθορά της κοινωνίας. Οφείλουμε να κινητοποιήσουμε με όλους τους τρόπους, παραδοσιακούς και σύγχρονους, όλα τα μέλη και τους φίλους του κόμματος. Τα μέλη, τα στελέχη και οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή.

Να μην επιτρέψουν στην προπαγάνδα και τη βιομηχανία των δημοσκοπήσεων να εξουδετερώνουν συνειδήσεις. Και να επιβάλλουν το μίζερο στερεότυπο ότι “δεν υπάρχει ελπίδα’ ότι ‘τίποτε δεν γίνεται”. Υπάρχει ελπίδα γιατί έχουμε εναλλακτικό σχέδιο και εναλλακτική λύση. Που προστατεύει τη κοινωνική πλειοψηφία».

Αντίσταση, Αλληλεγγύη, Αλλαγή

Να δουλέψουμε το επόμενο διάστημα ώστε να κάνουμε πράξη το σύνθημα: Κανένας μόνος του στο δύσκολο χειμώνα της κρίσης. Η αλληλεγγύη να συνοδεύει την αντίσταση και η αντίσταση την αλληλεγγύη.

Και έτσι τα δύο άλφα της δράσης μας θα φέρουν πιο κοντά ένα τρίτο. Το άλφα της αλλαγής. Αντίσταση, Αλληλεγγύη, Αλλαγή.

Τα καθήκοντα του κόμματος

«Είμαστε το μεγάλο αριστερό, προοδευτικό, μαζικό κόμμα, που θέλει και πρέπει να είναι παρόν σε όλες τις καμπές και τις μάχες του λαϊκού μας κινήματος.

Τα δεκάδες χιλιάδες μέλη μας δεν είναι εκλογικός μηχανισμός που κινητοποιείται μόνο όταν πλησιάζει η ώρα της κάλπης.Πολύ περισσότερο δεν είναι και δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν μηχανισμοί που δουλεύουν για κάποιους κρυφούς ή φανερούς κομματάρχες.

170.00 μέλη είναι μια τεράστια δύναμη αλλαγής, συντρόφισσες και σύντροφοι.Πολύ μεγαλύτερη αν υπολογίσουμε και το στενό κύκλο επιρροής που έχει κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Είναι αναγκαίο λοιπόν σήμερα να πούμε ΝΑΙ σε ό, τι κάνει ακόμα πιο συμπαγή, πιο αποφασισμένη, πιο σίγουρη, πιο αποτελεσματική αυτή τη δύναμη. Και να πούμε ΟΧΙ σε ό,τι αποπνέει απογοήτευση, παραγοντισμό, ανεπάρκεια και μίζερο φραξιονισμό».

Νίκη στις εκλογές

«Οι ερχόμενες εκλογές είναι μια μεγάλη ευκαιρία για το λαό, την πατρίδα, την Αριστερά, την προοδευτική παράταξη Κι αυτή την ευκαιρία είμαι βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να την αφήσει να πάει χαμένη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στην αναμέτρηση με την απλή αναλογική.

Γνωρίζουμε ότι δε θα έχουμε μια αναμέτρηση με όρους ισονομίας και ομαλότητας, χωρίς τη χρήση θεμιτών και αθέμιτων μέσων, και του φόβου για τον εκβιασμό της ψήφου.

Γνωρίζουμε ότι θα έχουμε απέναντί μας όλο το σύστημα της διαπλοκής, της διαφθοράς και του χρήματος. Αλλά ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο παράσημο αλλά και το μεγαλύτερο όπλο μας.

Αρκεί να δουλέψουμε μεθοδικά ώστε να πείσουμε τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους να προσέλθουν στη κάλπη.

Η μάχη μας με την αποχή είναι εξίσου κρίσιμη με τη μάχη με τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Με έναν κόμμα αποφασισμένο και ενωμένο.

Με τα τρία άλφα στη φαρέτρα μας, την αντίσταση, την αλληλεγγύη και την αλλαγή. Θα πορευτούμε ενωμένοι και αποφασισμένοι να φέρουμε ξανά τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατική αναγέννηση της πατρίδας μας».

Recommended For You

About the Author: efoni