Τριετίες: Πόσα κερδίζουν οι εργαζόμενοι

Κάνουμε ένα μεγάλο πρώτο βήμα για την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα», τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας για το «ξεπάγωμα» των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα που βρίσκονταν σε αναστολή από το 2012 και την επαναφορά τους, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της 87ης ΔΕΘ.

«Η επαναφορά των τριετιών αφορά όλους τους εργαζόμενους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Η προσμέτρηση ανοίγει από 1/1/24 και αφορά όλων των ειδών τις προσαυξήσεις της προϋπηρεσίας, δηλαδή 3ετίες στον κατώτατο, 5ετίες ή άλλες κλίμακες που ορίζονται σε ενεργές συλλογικές συμβάσεις», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης.

Αναφορικά με την αναδρομικότητα, ο ίδιος δήλωσε ότι: «Ουδέποτε μια αναστολή δημιούργησε θέματα αναδρομικότητας. Ο λόγος που μπορούμε και δίνουμε αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους ή στους συνταξιούχους και ο λόγος που προχωράμε στο ξεπάγωμα των τριετιών είναι γιατί η οικονομία μας μπήκε σε τάξη και οι επενδύσεις πάνε από ρεκόρ σε ρεκόρ. Θα ήταν ανοησία εάν τινάζαμε τα πάντα στον αέρα».

Η ρύθμιση θα νομοθετηθεί άμεσα και θα ψηφιστεί στο τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση στέλνει σήμα ότι η προεκλογική της δέσμευση για αυξήσεις μισθών είναι πραγματική πολιτική βούληση.

Τι θα ισχύσει με την επαναφορά των τριετιών

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Αννα Στρατινάκη, εξήγησε:

Εργαζόμενος που είχε προσληφθεί πριν από τις 14/2/2012 και είχε συμπληρωμένες για παράδειγμα 2,5 τριετίες, θα ξεκινά να συμπληρώσει τον χρόνο που του υπολείπεται από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Για όσους είχαν προσληφθεί μετά τις 14/2/2012 θα το χτίσουν για πρώτη φορά από 1ης Ιανουαρίου 2024.

Πώς θα «ξεπαγώσουν» οι τριετίες – Το πλαίσιο της επαναφοράς-1
Πώς θα «ξεπαγώσουν» οι τριετίες – Το πλαίσιο της επαναφοράς-2
Πώς θα «ξεπαγώσουν» οι τριετίες – Το πλαίσιο της επαναφοράς-3
Πώς θα «ξεπαγώσουν» οι τριετίες – Το πλαίσιο της επαναφοράς-4

Πηγή: moneyreview.gr

Recommended For You

About the Author: efoni