
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Truth Social ότι οι ΗΠΑ είναι «πολύ κοντά σε μια συμφωνία» σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Στην ίδια ανάρτηση, ο Ντόναλντ Τραμπ, επέκρινε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτηρίζοντας πρόσφατη τοποθέτησή του «πολύ επιζήμια» για την πορεία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Τραμπ:
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelenskyy, καυχιέται στην πρώτη σελίδα της Wall Street Journal ότι «η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει νομικά την κατοχή της Κριμαίας. Δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε εδώ». Αυτή η δήλωση είναι πολύ επιζήμια για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, δεδομένου ότι η Κριμαία χάθηκε πριν από χρόνια υπό την αιγίδα του προέδρου Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα και δεν αποτελεί καν θέμα συζήτησης. Κανείς δεν ζητά από τον Ζελένσκι να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος, αλλά, αν θέλει την Κριμαία, γιατί δεν αγωνίστηκαν γι’ αυτήν πριν από έντεκα χρόνια, όταν παραδόθηκε στη Ρωσία χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός; Η περιοχή στεγάζει επίσης, για πολλά χρόνια πριν από την «παράδοση Ομπάμα», μεγάλες ρωσικές βάσεις υποβρυχίων. Είναι οι εμπρηστικές δηλώσεις όπως αυτές του Zelensky που κάνουν τόσο δύσκολη τη διευθέτηση αυτού του Πολέμου. Δεν έχει τίποτα να καυχηθεί!
Η κατάσταση για την Ουκρανία είναι τραγική – Μπορεί να έχει Ειρήνη ή, μπορεί να πολεμήσει για άλλα τρία χρόνια πριν χάσει ολόκληρη τη Χώρα. Δεν έχω καμία σχέση με τη Ρωσία, αλλά έχω πολύ σχέση με το να θέλω να σώσω, κατά μέσο όρο, πέντε χιλιάδες Ρώσους και Ουκρανούς στρατιώτες την εβδομάδα, οι οποίοι πεθαίνουν χωρίς κανένα λόγο. Η δήλωση που έκανε σήμερα ο Ζελένσκι δεν θα κάνει τίποτα άλλο από το να παρατείνει το «πεδίο θανάτου», και κανείς δεν το θέλει αυτό! Είμαστε πολύ κοντά σε μια Συμφωνία, αλλά ο άνθρωπος που «δεν έχει χαρτιά να παίξει» θα πρέπει τώρα, επιτέλους, να ΤΟ ΚΑΝΕΙ. Ανυπομονώ να μπορέσω να βοηθήσω την Ουκρανία, και τη Ρωσία, να βγουν από αυτό το Πλήρες και Ολοκληρωτικό ΜΑΤΣ, το οποίο δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ αν ήμουν Πρόεδρος!
Σημειώνεται ότι ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα αποδεχθεί ποτέ τη ρωσική κατοχή της Κριμαίας το 2014 ως νόμιμη, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε το Σύνταγμα της Ουκρανίας. Είπε επίσης ότι η Ουκρανία δεν θα μπορούσε να δεχθεί καμία απαγόρευση να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.
Σκληρή γραμμή Βανς
Λίγο νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς κάλεσε την Ουκρανία να αποδεχτεί μια αμερικανική ειρηνευτική πρόταση που αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τις μακροχρόνιες ρωσικές απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένου του «παγώματος» των εδαφικών γραμμών στον τριετή πόλεμο, της αποδοχής της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία και της απαγόρευσης της ένταξης της Ουκρανίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Ο κ. Vance, μιλώντας κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Ινδία, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα «αποχωρήσουν» από την ειρηνευτική διαδικασία εάν τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία αρνηθούν να αποδεχθούν τους αμερικανικούς όρους.
«Έχουμε εκδώσει μια πολύ ρητή πρόταση τόσο στους Ρώσους όσο και στους Ουκρανούς, και ήρθε η ώρα είτε να πουν ναι είτε οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποχωρήσουν από αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο κ. Βανς στους δημοσιογράφους. «Ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν πραγματικά οι σκοτωμοί είναι οι στρατοί να κατεβάσουν και οι δύο τα όπλα τους, να παγώσουν αυτό το πράγμα και να προχωρήσουν στην πραγματική οικοδόμηση μιας καλύτερης Ρωσίας και μιας καλύτερης Ουκρανίας».
Τι προβλέπει το ειρηνευτικό σχέδιο
Οι ΗΠΑ αναμένουν την απάντηση της Ουκρανίας σήμερα Τετάρτη 23 Απριλίου, σε ένα ειρηνευτικό πλαίσιο που περιλαμβάνει την αναγνώριση της Κριμαίας από τις ΗΠΑ ως τμήμα της Ρωσίας και την ανεπίσημη αναγνώριση του ρωσικού ελέγχου σχεδόν όλων των περιοχών που κατέχονται από την Μόσχα μετά την εισβολή του 2022.
Όπως αποκαλύπτουν πηγές με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων στην ιστοσελίδα Axios, η πρόταση παρουσιάστηκε από Αμερικανούς διαπραγματευτές ως η «τελευταία» του Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Παρίσι με Ουκρανούς αξιωματούχους την περασμένη εβδομάδα.
Η πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ, απαιτεί σημαντικές παραχωρήσεις από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να αποδεχτεί την ρωσική κατοχή της Κριμαίας και τμημάτων τεσσάρων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία που έχουν καταληφθεί από ρωσικά στρατεύματα.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίζεται διατεθειμένος να «παγώσει» τις τρέχουσες γραμμές του μετώπου για να υπάρξει συμφωνία, αλλά συνεχίζει να απορρίπτει άλλες βασικές παραμέτρους του αμερικανικού πλαισίου, όπως η παρουσία ευρωπαϊκής ειρηνευτικής δύναμης σε ουκρανικό έδαφος.
Τι παίρνει η Ρωσία με την πρόταση Τραμπ
- Αναγνώριση από τις ΗΠΑ του ρωσικού ελέγχου στην Κριμαία.
- Αναγνώριση της ρωσικής κατοχής σχεδόν όλης της περιφέρειας Λουχάνσκ και των κατεχόμενων τμημάτων του Ντόνετσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια.
- Μια υπόσχεση ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Το κείμενο σημειώνει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να γίνει μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Η άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από το 2014.
- Ενισχυμένη οικονομική συνεργασία με τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα στον ενεργειακό και βιομηχανικό τομέα.
Τι παίρνει η Ουκρανία με την πρόταση Τραμπ
- Μια ισχυρή εγγύηση ασφάλειας που περιλαμβάνει μια ομάδα ευρωπαϊκών χωρών και ενδεχομένως ομοϊδεατών μη ευρωπαϊκών χωρών. Το έγγραφο είναι ασαφές ως προς τον τρόπο λειτουργίας αυτής της ειρηνευτικής επιχείρησης και δεν αναφέρει καμία συμμετοχή των ΗΠΑ.
- Η επιστροφή του μικρού τμήματος της περιφέρειας Χάρκοβο κατέλαβε η Ρωσία.
- Ανεμπόδιστο πέρασμα του ποταμού Δνείπερου, που εκτείνεται κατά μήκος της πρώτης γραμμής σε περιοχές της νότιας Ουκρανίας.
- Αποζημίωση και βοήθεια για την ανοικοδόμηση, αν και το έγγραφο δεν αναφέρει από πού θα προέλθει η χρηματοδότηση.
