Τραμπ: «Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ, δεν αναγνωρίζουμε το αποτέλεσμα» -Εισβολή στο Καπιτώλιο

Απίστευτες σκηνές εκτυλίσσονται το βράδυ της Τετάρτης (06/01) στην Ουάσιγκτον μετά από την ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ, στην οποία δήλωσε πως «δεν θα εγκαταλείψουμε, δεν θα αναγνωρίσουμε το αποτέλεσμα των εκλογών».

Μερίδα από τους διαδηλωτές του Τραμπ παραβίασαν τα οδοφράγματα και μετά από σύγκρουση με τους αστυνομικούς εισέβαλαν στο Καπιτώλιο.

Την ίδια ώρα στο Καπιτώλιο συνεδρίαζε το Κογκρέσο για να εξετάσει τα αποτελέσματα του Κολεγίου των Εκλεκτόρων που δείχνουν νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Όπως ανέφεραν αμερικανικά ΜΜΕ, για λόγους ασφαλείας φυγαδεύτηκε ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος νωρίτερα αρνήθηκε την προτροπή του Ντόναλντ Τραμπ να μην επικυρώσει την εκλογή του Τζο Μπάιντεν.

Όλα ξεκίνησαν όταν χιλιάδες υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) στο κέντρο της Ουάσιγκτον, σε μια διαδήλωση – επίδειξη δύναμης, τη στιγμή που το Κογκρέσο αναμένεται να επικυρώσει την ήττα του στις προεδρικές εκλογές – Επεισόδια και επιθετική ρητορική από Τραμπ

«Δεν θα εγκαταλείψουμε, δεν θα αναγνωρίσουμε το αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα σταματήσουμε την κλοπή, σήμερα θα παρουσιάσω μερικά στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι κερδίσαμε τις εκλογές και μάλιστα πιο άνετα από το 2016», είπε απευθυνόμενος στους χιλιάδες υποστηρικτές του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς να μην επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης στο Κογκρέσο και χαρακτήρισε τους εκλεγμένους Ρεπουμπλικανούς «αδύναμους» και «αξιολύπητους».

«Εάν ο Μάικ Πενς κάνει το σωστό, κερδίζουμε τις εκλογές, αν δεν το κάνει, θα είναι μια θλιβερή ημέρα για τη χώρα μας», πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αμφιβάλλει για τη στάση του αντιπροέδρου του.

Ο Μάικ Πενς αναμένεται να προεδρεύσει σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου με σκοπό την επίσημη καταγραφή των ψήφων των μεγάλων εκλεκτόρων υπέρ του Τζο Μπάιντεν. Ο ρόλος του ορίζεται αυστηρά από το πρωτόκολλο.

Ωστόσο, αργά το απόγευμα έγινε γνωστό ότι ο Πενς δεν θα ακολουθήσει την προτροπή του Ντόναλντ Τραμπ και θα «τηρήσει τον όρκο του», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αψηφώντας τις υγειονομικές συστάσεις, άνδρες και γυναίκες, που κατέφθασαν στην αμερικανική πρωτεύουσα από κάθε γωνιά της χώρας, στοιβάζονταν, χωρίς να φορούν μάσκα, στο Μετρό.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, που δεν αποδέχεται τη νίκη του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν, ενθάρρυνε εδώ και ημέρες τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν στην αμερικανική πρωτεύουσα για αυτήν την ημέρα που θα είναι «τρελή», όπως προειδοποίησε.

Ο ίδιος εκφώνησε ομιλία ενώπιον των υποστηρικτών του από την πλατεία Ellipse, που βρίσκεται νότια του Λευκού Οίκου, όπου επανέλαβε τις κατηγορίες περί εκλογικής νοθείας, τις οποίες διατυπώνει ανελλιπώς τους τελευταίους 2 μήνες, χωρίς κάποια απόδειξη.

Η Κάθριν Κάλντγουελ, ηλικίας 61 ετών, και ο σύζυγός της ήρθαν από το Όρεγκον, μια διαδρομή 5 ωρών, για να στηρίξουν τον Τραμπ. «Έκλεψαν τις εκλογές», «είμαι απόλυτα βέβαιη», είπε η ίδια στο Γαλλικό Πρακτορείο.

 

Recommended For You

About the Author: efoni