Τραγωδία στα Τέμπη: «Βασίλη, τι έγινε;» – «Πρέπει να έγινε τράκα»

Σίγουρος ότι όλα… ήταν καλά με τη μοιραία αμαξοστοιχία, εμφανιζόταν ο σταθμάρχης της Λάρισας, στις συνομιλίες που είχε εκείνο το βράδυ τόσο με την συνάδελφό του από τους Νέους Πόρους όσο και με τον ρυθμιστή κυκλοφορίας από την Αθήνα.

Οι άνθρωποι επικοινωνούσαν μαζί του έντρομοι, όταν κατάλαβαν ότι είχε γίνει ατύχημα. Ο ίδιος ο σταθμάρχης Λάρισας όμως επέμενε ότι τα είχε κάνει όλα καλά και ότι η μοιραία αμαξοστοιχία πήγαινε κανονικά στην άνοδο. Φυσικά η αμαξοστοιχία πήγαινε στην κάθοδο γιατί δεν είχε γυρίσει το «κλειδί» και τελικά συγκρούστηκε με το εμπορικό τρένο.

Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι στο σύστημα ενδοεπικοινωνίας μεταξύ των σταθμαρχείων και του ρυθμιστή κυκλοφορίας στην Αθήνα που αποκάλυψε το «Πρώτο Θέμα».

 

Στις 23.24 – τρία λεπτά μετά από τη φονική σύγκρουση των δύο τρένων, ο σταθμάρχης ακούγεται να μαθαίνει από την Αθήνα ότι υπάρχει πρόβλημα στο δίκτυο της ηλεκτροδότησης των τρένων – προφανώς ως αποτέλεσμα της τραγωδίας.

Στις 23.27, ο ρυθμιστής επικοινωνεί και πάλι με τη Λάρισα για το πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση, χωρίς να γνωρίζει το παραμικρό για την σύγκρουση των δύο τρένων.

Στις 23.41, ο ρυθμιστής κυκλοφορίας έχει ενημέρωση από την Πυροσβεστική ότι υπάρχει σύγκρουση δύο τρένων. Καλεί τον σταθμάρχη της Λάρισας και τον ρωτά αν «έδιωξε» το τρένο από την άνοδο. Ο σταθμάρχης λέει «αμάν», ενώ ήδη γνωρίζει ότι υπάρχει δυστύχημα και διαβεβαιώνει ότι το τρένο έφυγε από την γραμμή της ανόδου.

Στις 23.47, ο ρυθμιστής κυκλοφορίας επικοινωνεί και πάλι με τον σταθμάρχη, του επισημαίνει ότι η σύγκρουση έχει γίνει στην περιοχή του Ευαγγελισμού και ρωτά και πάλι τον Σαμαρά από ποια γραμμή έδιωξε το Ιntercity. Εκείνος επιμένει ότι το είχε στην γραμμή της ανόδου, αλλά εκνευρισμένος για πρώτη φορά αρχίζει να λέει ότι εκείνη την ημέρα είχε πρόβλημα με τα κλειδιά.

Στις 23.57, ο ρυθμιστής ρωτά και πάλι τον σταθμάρχη από ποια γραμμή «έδιωξε» την επιβατική αμαξοστοιχία – και εκείνος αρχίζει να λέει ότι όλη την ημέρα είχε πρόβλημα με τα κλειδιά και τις αλλαγές, ενώ ήταν στη νυκτερινή βάρδια.

Στις 00.06, η σταθμάρχης των Νέων Πόρων επικοινωνεί σοκαρισμένη με τον σταθμάρχη Λάρισας και με οργή που ελάχιστα κρύβει τον ρωτά «γιατί» έγινε η σύγκρουση. «Δεν ξέρω, Ελένη, δεν ξέρω, ό,τι και να σου πω θα σου πω ψέμματα», απαντά εκείνος.

Στις 00.21, ο ρυθμιστής κυκλοφορίας επανέρχεται και ρωτά τον σταθμάρχη Λάρισας: Εσένα άνοδο σου έδειχνε, σωστά; Ναι, απαντά ο σταθμάρχης…

Ακούστε ΕΔΩ τα ηχητικά ντοκουμέντα

Recommended For You

About the Author: efoni