Το who is who της οικογένειας Άσαντ: Η χήρα Ανίσμα, η αδερφή «γεράκι» και ο αδίστακτος γαμπρός

Η Δαμασκός χωρίς τον Μπασάρ Αλ Άσαντ και την σκληρή δικτατορία της οικογένειας Άσαντ ήταν κάτι σχεδόν αδιανόητο για πολλούς στη Συρία μέχρι την Κυριακή (08.12.2024).

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ είναι πλέον έκπτωτος και μαζί με την οικογένειά του, την Λονδρέζα σύζυγό του Άσμα και τα τρία του παιδιά, εγκατέλειψαν τη Δαμασκό και τα παλάτια τους στη Συρία, μετά την κατάληψη της πόλης από τους αντάρτες, και πλέον έχουν βρει καταφύγιο στη Ρωσία, αφού έλαβαν άσυλο από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Και κάπως έτσι μπαίνουν τίτλοι τέλους στην αυταρχική διακυβέρνηση της οικογένειάς Άσαντ έπειτα από σχεδόν έξι δεκαετίες.

Η μεταβαλλόμενη δυναμική της ισχύος αντανακλά την πτώση μιας οικογενειακής δυναστείας που καθόριζε τη μοίρα της Συρίας για πάνω από μισό αιώνα. Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ ήταν ο «τελευταίος που έμεινε όρθιος».

Συχνά αποκαλούμενος «δικτάτορας χωρίς δικτάτορα», η εξουσία του βασιζόταν όχι μόνο στην ηγεσία του, αλλά και στην ανυποχώρητη υποστήριξη των στενότερων μελών της οικογένειάς του – του αδελφού του Μαχέρ, ενός φλογερού στρατιωτικού διοικητή, της αδελφής του Μπούσρα, γνωστής ως «Σιδηρά Κυρία», και του συζύγου της Ασέφ Σαουκάτ, ενός υπολογίσιμου στελέχους των μυστικών υπηρεσιών.

Αλλά καθώς ο Άσαντ φεύγει, η ισχύς εν τη ενώσει τους αρχίζει να διασπάται.

Η Συρία κυβερνώνταν από τη δυναστεία αλ Άσαντ από τότε που ανέβηκε στην εξουσία ο Χαφέζ αλ Άσαντ το 1971, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα της Μέσης Ανατολής μέχρι τον θάνατό του το 2000.

Στη συνέχεια ανέλαβε ο γιος του, Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος παρέμεινε στην εξουσία μέχρι την Κυριακή (08.12.2024), την ίδια ημέρα που μπήκε στο αεροπλάνο και πέταξε για τη Μόσχα, όπου εγκρίθηκε η αίτησή του για πολιτικό άσυλο για «ανθρωπιστικούς», όπως είπε το Κρεμλίνο, λόγους.

Η ανατροπή μέσα σε μια νύχτα μιας οικογένειας που κυβέρνησε τη Συρία για 53 ολόκληρα χρόνια κατέληξε να είναι ένα εντυπωσιακά απλό εγχείρημα, που προκάλεσε σοκ τόσο στους Σύρους όσο και στους διεθνείς παρατηρητές.

Ποια ήταν όμως η δυναστεία Άσαντ που καθόριζε τη μοίρα της Συρίας για πάνω από μισό αιώνα και έσπερνε τον τρόμο στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Μπορεί όλα τα φώτα της δημοσιότητας να έχουν πέσει πάνω στον Μπασάρ αλ Άσαντ, στον οφθαλμίατρο που άφησε το Λονδίνο και επέστρεψε στη Συρία για να πάρει τα ηνία από τον πατέρα του μιας και ο αδερφός του σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό, παρόλα αυτά τη δική τους – αρνητική – ιστορία έχουν και άλλα μέλη της οικογένειας Άσαντ.

Ξεχωριστά μέλη σε αυτό τον στενό κύκλο ήταν η μητέρα του Μπασάρ αλ Άσαντ, Ανίσα, που πάντα έλεγε την τελευταία λέξη, η αδελφή του Μπούσρα με το παρατσούκλι «Σιδηρά κυρία» αλλά και ο γαμπρός του στρατηγός Ασέφ Σοκάτ, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι

Παρά τους ισχυρούς, ασυμβίβαστους χαρακτήρες τους, η οικογένεια θεωρείται στενή, με πρόεδρο την μητέρα Ανίσα ως «επικεφαλής του οικογενειακού συμβουλίου».

Χαφέζ Αλ Άσαντ, ο πατριάρχης Άσαντ

Ο αρχιτέκτονας αυτού του σκοτεινού καθεστώτος ξεκίνησε από μια φτωχή οικογένεια από τις παράκτιες περιοχές της Συρίας που ήταν μέλος της αίρεσης των Αλαουιτών, μιας παραφυάδας του σιιτικού Ισλάμ. Ο Χαφέζ αλ Άσαντ, πιλότος της πολεμικής αεροπορίας, ανελίχθηκε μέσα από το κοσμικό και εθνικιστικό συριακό κόμμα Μπάαθ, το οποίο πήρε τον έλεγχο της Συρίας το 1963, έγινε υπουργός Άμυνας και τελικά κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα. Διετέλεσε πρόεδρος της χώρας από το 1971 μέχρι και το 2000, όπου πέθανε.

Ήταν «ένας ψυχρός υπολογιστής» όπως τον χαρακτηρίζει ο Charles Lister, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής.

Ο δικτάτορας δεν ανεχόταν κανενός είδους αντίσταση. Το 1982 κατέστειλε μια ισλαμιστική εξέγερση στην πόλη Χάμα με τη σφαγή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Υπό τον Χαφέζ ο συριακός στρατός επενέβη στον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου, καταλαμβάνοντας τμήματα της χώρας για χρόνια και έγινε διαβόητος για τη σκληρότητά του, καθώς Λιβανέζοι πολίτες εξαφανίζονταν σε συριακές φυλακές.

Έχοντας γίνει η κύρια πηγή αποφάσεων στην συριακή κυβέρνηση, άρχισε να ψάχνει για διάδοχο. Η πρώτη του επιλογή ήταν ο αδελφός του, Ριφάατ, εκείνος όμως προσπάθησε να πάρει την εξουσία το 1983 – 84 όταν η υγεία του Χαφέζ είχε επιδεινωθεί. Αργότερα, όταν ο Χαφέζ ανέκαμψε, ο Ριφάατ εξορίστηκε.

Η δεύτερη του επιλογή ήταν ο πρωτότοκος γιος του, Μπασέλ. Αυτός όμως πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1994 και έτσι ο Χαφέζ διάλεξε την τρίτη του επιλογή, τον μικρότερο γιο του, Μπασάρ, γεννημένος το 1965, ο οποίος τότε δεν είχε καθόλου πολιτική εμπειρία, σπούδαζε οφθαλμολογία στο Λονδίνο. Ο Χαφέζ πέθανε το 2000 και ο Μπασάρ τον διαδέχθηκε στην προεδρία.

Ανίσα Μαχλούφ, η μητέρα που έχει τον τελευταίο λόγο

Η Ανίσα Μαχλούφ, η χήρα του αείμνηστου Σύρου προέδρου Χαφέζ αλ Άσαντ και μητέρα του Μπασάρ, μπορεί να κρατά χαμηλό προφίλ, αλλά έχει τον τελευταίο λόγο για όλα τα θέματα της οικογένειας Άσαντ.

«Οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά στον στενό κύκλο της οικογένειας, αλλά η Ανίσα έχει τον τελευταίο λόγο», δήλωσε ο Wael al-Hafez, μέλος της εξόριστης συριακής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με το φεμινιστικό blog Les Martiennes.

Μπασέλ αλ Άσαντ, ο χαρισματικός μεγάλος αδελφός και διάδοχος που σκοτώθηκε σε τροχαίο

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν προοριζόταν να κυβερνήσει τη Συρία το 2000, αλλά ο εκλεκτός ήταν ο μεγάλος αδερφός του, ο Μπασέλ. Ο Μπασάρ μία ζωή μεγάλωνε στη σκιά του χαρισματικού μεγαλύτερου αδελφού του και διαδόχου.

Όμως ο Μπασέλ σκοτώθηκε, σε ηλικία 31 ετών, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1994 στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στον Διεθνή Αερολιμένα της Δαμασκού και τότε όλα άλλαξαν. Όχι μόνο για την Συρία αλλά και για τον ίδιο τον Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Photo by John Wreford/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

 

Ο Μπασάρ, 34 ετών τότε, επέστρεψε στο σπίτι του από το Λονδίνο όπου έκανε την πρακτική του ως οφθαλμίατρος, στρατεύτηκε ως έπρεπε και έγινε συνταγματάρχης για να εδραιώσει τα διαπιστευτήριά του, ώστε να μπορέσει μια μέρα να κυβερνήσει.

Ωστόσο, για να μπορέσει να αναλάβει την εξουσία έπρεπε να έχει συμπληρώσει την ηλικία των 40 ετών. Όταν, όμως, ο Χαφέζ Άσαντ πέθανε το 2000, το κοινοβούλιο μείωσε το όριο ηλικίας από τα 40 σε 34 έτη. Η ανάδειξη του Μπασάρ επισφραγίστηκε από ένα πανεθνικό δημοψήφισμα, στο οποίο ήταν ο μόνος υποψήφιος.

Εντούτοις, ο Μπασάρ δεν κατάφερε ποτέ να εμπνεύσει την πίστη που ενέπνεε ο πατέρας του Χαφέζ.

Ο Μπασέλ ήταν εκπαιδευμένος αλεξιπτωτιστής, κατατάχθηκε στις Ειδικές Δυνάμεις και αργότερα στα τεθωρακισμένα μετά από εκπαίδευση στις σοβιετικές στρατιωτικές ακαδημίες.

Λάτρης της ιππασίας και κάτοχος μεταλλίων, ο «Χρυσός Ιππότης» όπως τον αποκαλούσαν, είχε επίσης τη φήμη ότι λάτρευε τα σπορ και γρήγορα αυτοκίνητα.

Οι φίλοι του τον περιέγραφαν χαρισματικό και επιβλητικό. Εκτός από τα αραβικά που ήταν η μητρική του γλώσσα, ο Μπασέλ λέγεται ότι μιλούσε άπταιστα γαλλικά και ρωσικά.

Μαχέρ Αλ Άσαντ, ο μικρός αδίστακτος αδελφός ή αλλιώς ο «Χασάπης της Νταραά»

Ο 56χρονος Μαχέρ Αλ Άσαντ είναι ο μικρότερος αδελφός του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο φόβος και ο τρόμος για τους Σύρους, διοικεί τη Ρεπουμπλικανική Φρουρά της Συρίας και την 4η Τεθωρακισμένη Μεραρχία, γεγονός που τον καθιστά πρόσωπο-κλειδί τόσο στον στρατό της Συρίας όσο και στη συμμαχία της με το Ιράν.

Γνωστός ως ο σκληροπυρηνικός της οικογένειας, ο σκληροτράχηλος στρατιωτικός που δε διστάζει να θυσιάσει τις ζωές των συμπατριωτών του για χάρη της εξουσίας, ο Μάχερ θεωρείται «το αδίστακτο πρόσωπο της εξουσίας» και επιβλέπει την πολιτοφυλακή Shabiha, η οποία προστατεύει τα συμφέροντα του καθεστώτος Άσαντ.

Ο Μαχέρ, στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις από την ΕΕ το 2011 για το ρόλο του στη βία κατά των διαδηλωτών, η φήμη του για τη σκληρότητα αντανακλάται στις διαμαρτυρίες που συχνά τον στοχοποιούν άμεσα.

Έχει επίσης συνδεθεί με τον πυροβολισμό του κουνιάδου του, Ασέφ Σαουκάτ, το 1999 και έχει κατονομαστεί ως ύποπτος για τη δολοφονία του πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι το 2005.

Μπούσρα αλ Άσαντ, η αδερφή φαρμακοποιός και γεράκι του καθεστώτος

Γεννημένη το 1960, η Μπούσρα Αλ Άσαντ είναι η μοναδική αδελφή του Μπασάρ και είναι φαρμακοποιός.
Όπως και ο αδελφός της Μαχέρ, είναι γνωστή ως γεράκι εντός του καθεστώτος και παίζει σημαντικό ρόλο ως γραμματέας του Μπασάρ.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, παντρεύτηκε τον Ασέφ Σαουκάτ. Η Μπούσρα είχε επίσης μια τεταμένη σχέση με τη σύζυγο του Μπασάρ, Άσμα.
Σύμφωνα με τον πρώην Σύρο διπλωμάτη Mohammed Daoud, η Μπούσρα εμπόδιζε επί μακρόν την Άσμα να αναλάβει τον τίτλο της «πρώτης κυρίας» της Συρίας, έναν τίτλο που προτιμούσε να κρατήσει η μητέρα της, Ανίσα.

Έχει επιχειρηματικούς δεσμούς με τον Ραμί Μαχλούφ, ξάδελφο του Μπασάρ από την πλευρά της μητέρας τους.

Η Μπούσρα, φαρμακοποιός, περιγράφεται ως έξυπνη και ατσάλινη, μια απομονωμένη φιγούρα που ωστόσο ασκεί μεγάλη επιρροή στο παρασκήνιο. Τα παιδιά της ονομάζονται Bushra, Maher, Basel και Anisa από άλλα μέλη της οικογένειας. «Δείχνει την πείνα της για εξουσία», δήλωσε άνθρωπος που την γνωρίζει. «Οι άνθρωποι που τη γνωρίζουν λένε ότι η Μπούσρα είναι ένας εφιάλτης, οξύθυμη και αδίστακτη».

Για την ιστορία να πούμε ότι υπήρχε ακόμα ένας αδελφός ο Μάιντ Αλ Άσαντ, γεννημένος το 1966 που πέθανε το 2009.

Ραμί Μαχλούφ, ο πρώτος ξάδερφος

Ο Ραμί Μαχλούφ, πρώτος εξάδελφος του Μπασάρ αλ Άσαντ, ελέγχει περίπου το 60% των επιχειρήσεων της Συρίας.
Γεννημένος το 1965, θεωρείται ο πλουσιότερος άνθρωπος της Συρίας, με συμφέροντα στις τηλεπικοινωνίες, το λιανικό εμπόριο, την ενέργεια, τις τράπεζες και τις μεταφορές.

Οι ΗΠΑ του επέβαλαν κυρώσεις το 2008 για κατάχρηση πολιτικής επιρροής και η ΕΕ ακολούθησε το 2011, κατηγορώντας τον για χρηματοδότηση της καταστολής των διαδηλωτών.

Μισητός για τη διαφθορά, ο Ραμί Μαχλούφ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σκοπεύει να δωρίσει μέρος της περιουσίας του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ο αδελφός του, ο Χαφέζ Μαχλούφ, είναι επικεφαλής της πολιτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Συρίας.

Ασέφ Σαουκάτ, ο γαμπρός

Ο στρατηγός Ασέφ Σαουκάτ ένας Αλαουίτης, στρατιωτικός αξιωματικός, παντρεύτηκε την αδελφή του Μπασάρ αλ Άσαντ, Μπούσρα, το 1995.
Αρχικά η οικογένεια Άσαντ τον απέρριψε, αλλά τελικά κέρδισε την εμπιστοσύνη τους και δημιούργησε στενή σχέση με τον Μπασάρ.

Ο Ασέφ Σαουκάτ ανέβηκε γρήγορα στην ιεραρχία, υπηρετώντας ως επικεφαλής των στρατιωτικών πληροφοριών, στη συνέχεια ως αναπληρωτής επικεφαλής των στρατιωτικών πληροφοριών και αργότερα ως επικεφαλής των στρατιωτικών πληροφοριών μέχρι το 2005.

Παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε διεθνείς αντιπαραθέσεις, επανατοποθετήθηκε ως αναπληρωτής αρχηγός του επιτελείου το 2008.

Ο ίδιος, μαζί με τον Μαχέρ Αλ Άσαντ, συνδέεται με τη δολοφονία του πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι το 2005.

Άσμα Αλ Άσαντ, η σύζυγος του προέδρου Μπασάρ

Μία γεννημένη στο Λονδίνο πρώην τραπεζίτης της JP Morgan, την οποία κάποτε η «Vogue» είχε υμνήσει ως «Ρόδο της Ερήμου», με πατέρα καρδιολόγο και μητέρα διπλωμάτη της Συρίας, η Άσμα Αλ Άσαντ παντρεύτηκε τον Άσαντ τον Δεκέμβριο του 2000, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία στη Συρία μετά τον θάνατο του πατέρα του, Χάφεζ Αλ Άσαντ.

Το ζευγάρι έχει δυο γιους, τον Χαφέζ και τον Καρίμ και μια κόρη την Ζέιν.

Photo by Pool BENAINOUS/HOUNSFIELD/Gamma-Rapho via Getty Images

 

Η Άσμα έχει πτυχία στην πληροφορική και τη γαλλική λογοτεχνία από το King’s College του Λονδίνου και εργάστηκε στον τραπεζικό τομέα πριν παντρευτεί τον Μπασάρ.

Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της εικόνας του Μπασάρ ως μετριοπαθούς μεταρρυθμιστή.

Η 49χρονη Ασμά Αλ Άσαντ, υπήρξε άλλοτε η εκσυγχρονίστρια της Μέσης Ανατολής, αφού δεν φοράει μαντίλα και διαθέτει μία εντυπωσιακή εμφάνιση που δεν περνάει απαρατήρητη στις διεθνείς εμφανίσεις της.
Η πρώην Πρώτη Κυρία της Συρίας κάποτε αποκαλούνταν «Ρόδο της Ερήμου», αλλά τώρα είναι μια φιγούρα μίσους που παρομοιάζεται με τη «Λαίδη Μάκβεθ».

Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Newsweek, που απέκτησε ειδική πρόσβαση για να μιλήσει στην πρώτη κυρία το 2010, η Άσμα μεγάλωσε ιππεύοντας άλογα και παρέλειπε το μάθημα για να περνάει χρόνο με τους φίλους της στην Oxford Street.
Ένας φίλος της αποκάλυψε ότι την αποκαλούσαν «Έμμα» κατά τη διάρκεια του σχολείου: «Δεν θυμάμαι να την αναφέρουν ως Asma- ήταν σίγουρα απλώς Emma» σύμφωνα με τον Guardian.

«Δεν ξεχώριζε καθόλου ως μουσουλμάνα, όχι όπως κάποια κορίτσια που φορούσαν πιο παραδοσιακά ρούχα. Υποθέτω ότι δεν θα πίστευες ότι ήταν κάτι άλλο εκτός από Αγγλίδα. Και δεν είμαι σίγουρη ότι θα την ξεχώριζα για σπουδαία πράγματα».

Έκανε ένα σύντομο πέρασμα από τη Νέα Υόρκη, όπου εργαζόταν στην Deutsche Bank, προτού επιστρέψει στο Λονδίνο για να εργαστεί ως τραπεζικός επενδυτής στη Morgan Stanley. Ετοιμαζόταν να ξεκινήσει ένα MBA στο Χάρβαρντ όταν γνώρισε τον άνδρα που θα άλλαζε την πορεία της ζωής της.

Το 2000 η 25χρονη Άσμα έκανε διακοπές στο σπίτι της θείας της στη Δαμασκό, όταν γνώρισε τον Μπασάρ αλ Άσαντ, έναν οικογενειακό φίλο. Η Άσμα ταξίδευε στη Δαμασκό τα Σαββατοκύριακα για να δει τον Μπασάρ, αφήνοντας τελικά τη δουλειά της στη Morgan Stanley για να μετακομίσει στη Δαμασκό για να είναι μαζί του. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, το ζευγάρι παντρεύτηκε, πυροδοτώντας φήμες για μια νέα, προοδευτική Συρία που θα εκπροσωπούσε τα συμφέροντα τόσο της σουνιτικής πλειοψηφίας όσο και της αίρεσης των Αλαουιτών, στην οποία ανήκε ο Μπασάρ.

Η Άσμα προσέλαβε μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων για να επιμεληθεί την εικόνα της και να γίνει μία ευυπόληπτη νεαρή σύζυγος προέδρου. Ίδρυσε φιλανθρωπικά ιδρύματα και οργανώσεις για τους νέους και άλλες περιθωριοποιημένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της «Syria Trust for Development», η οποία ισχυριζόταν ότι χρηματοδοτούσε ανθρωπιστικές και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Το καταπίστευμα έχει επικριθεί για τους δεσμούς του με το καθεστώς του Μπασάρ και την υποτιθέμενη συνενοχή του στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση.

Οι προσπάθειές της να επιμεληθεί την εικόνα της περιλάμβαναν μια αμφιλεγόμενη συνέντευξη στην αμερικανική «Vogue» τον Μάρτιο του 2011, η οποία είχε αναζητήσει, τότε, «μια περιγραφή της όμορφης πρώτης κυρίας».

Στο άρθρο με τίτλο «Ένα ρόδο της Ερήμου» το οποίο έκτοτε έχει διαγραφεί από το διαδίκτυο, η Άσμα περιγράφηκε ως «μια λεπτή, ψηλή καλλονή με εκπαιδευμένο αναλυτικό μυαλό που ντύνεται με διακριτική επιτήδευση», καθώς και ως «λαμπερή, νεαρή και πολύ κομψή».

Στο τέλος εκείνου του έτους, το 2012, η χώρα οδεύει προς έναν πολύπλευρο πόλεμο. Αθώοι πολίτες δολοφονούνταν μαζικά, καθώς έπεφταν βόμβες σε πόλεις και το κράτος χρησιμοποιούσε χημικά όπλα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, περισσότεροι από 306.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 6,7 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν κατά τη δεκαετία μεταξύ 2011 και 2021.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Άσμα αλ Άσαντ στάθηκε στο πλευρό του συζύγου της και παρέμεινε σιωπηλή καθώς οι πολίτες πέθαιναν από τη βία, την πείνα και τη φτώχεια. Το 2012, ο Guardian δημοσίευσε emails που διέρρευσαν από τους ιδιωτικούς λογαριασμούς του ζευγαριού και έδειχναν ότι η Άσμα είχε ξοδέψει τεράστια ποσά για ρούχα, «κοσμήματα με χρυσό και πολύτιμους λίθους, πολυελαίους, ακριβές κουρτίνες και πίνακες ζωγραφικής που θα μεταφέρονταν στη Μέση Ανατολή».

Ακόμα και όταν οι βόμβες σκότωναν χιλιάδες αθώους πολίτες, η Άσμα συνέχισε να χρηματοδοτεί τον πολυτελή τρόπο ζωής της, αποκτώντας εξωφρενικά υλικά αγαθά, όπως ένα βάζο αξίας 2.802 δολαρίων από το Harrods στο Λονδίνο και ένα ζευγάρι παπούτσια Christian Louboutin με κρυστάλλους αξίας 4.000 δολαρίων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπολόγισε την καθαρή περιουσία της οικογένειας του Μπασάρ αλ-Άσαντ σε έως και 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε μια έκθεση του 2022 προς το Κογκρέσο.

Recommended For You

About the Author: efoni