Το φιάσκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα εμβόλια του κορονοϊού

Του Δημήτρη Δρίζου, δημοσιογράφος

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγες εβδομάδες από τις τυμπανοκρουσίες στις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εκατομμύρια εμβολίων που θα ερχόντουσαν από τις φαρμακευτικές, κατά του κορονοϊού. Δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγες ημέρες από το στραπάτσο… μετατόνων, καθώς οι εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από Pfizer και AstraZeneca, έγιναν χιλιάδες από την μεν πρώτη και άφαντες από τη δεύτερη!
Η δε Pfizer, αντί να παραδώσει τα εκατομμύρια δόσεων που συμφώνησε έχει περιοριστεί σε μερικές χιλιάδες. Αποκορύφωμα της κακής σχεδίασης του προγράμματος COVAX; Η Μαδρίτη ανέστειλε τους εμβολιασμούς λόγω έλλειψης εμβολίων ενώ και η Ρώμη ετοιμάζεται να πράξει το ίδιο. Η κατάσταση είναι οριακή και στη χώρα μας, η οποία εξετάζει το σενάριο να καθυστερήσει τη δεύτερη δόση σε όσους εμβολιάστηκαν.
Παράλληλα, η AstraZeneca πήρε εκατομμύρια ευρώ για να παραδώσει εμβόλια τα οποία δεν είχαν… εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, που παρά τις εκατόμβες νεκρών σε όλο τον πλανήτη, αρνήθηκε να συνεδριάσει έκτακτα για να δώσει έγκριση! Την ίδια ώρα, η Σουηδοβρετανική φαρμακευτική δεν έχει δώσει ούτε ένα εμβόλιο, την ίδια ώρα που η Βρετανία, που είναι εκτός Ε.Ε, μπήκε πρώτη στην κούρσα των εμβολιασμών με την αντίστοιχη επιτροπή φαρμάκων να συνεδριάζει μέσα σε ώρες για να δώσει το πράσινο φως, σκεπτόμενη την κρισιμότητα της κατάστασης.
Μέσα σε όλα αυτά, αν συνυπολογίσουμε και τον ρόλο του Ισραήλ, το οποίο έχει εμβολιάσει το μισό και πλέον πληθυσμό του, καταλαβαίνει κανείς εύκολα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μετρήθηκε και κρίθηκε… ανεπαρκής απέναντι στους πολίτες της. Με προγραμματισμό εκτός απτών δεδομένων, οι συμβάσεις που αποδείχτηκαν «λίγες» απέναντι στα τραστ των φαρμακευτικών που στο βωμό του κέρδους δεν δίστασαν να δώσουν τα εμβόλια που προορίζονταν για την Ευρώπη σε άλλες χώρες.
Η κατάσταση είναι τόσο οριακή, που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μέσω του επικεφαλής του, Τέντρος Γκεμπρέσους, να κάνει λόγω πλέον για ηθικό ζήτημα, καθώς 10 χώρες έχουν καπαρώσει το 90% των συνολικών εμβολίων!
Πλέον, αρκετές χώρες ετοιμάζονται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά των εταιρειών σχετικά με αθέτηση συμβολαίων ενώ η Γερμανία έχει κλείσει από τώρα δόσεις εμβολίων για το… 2022, σε μια κίνηση που μαρτυρά πως είτε η πανδημία θα συνεχιστεί, είτε τα εμβόλια από ελπίδα μετατράπηκαν σε καθαρή κερδοσκοπία.

Πηγή: Εφημερίδα «Η Φωνή της Ανατολικής Αττικής»

Recommended For You

About the Author: efoni