Το στοίχημα των αυτοδιοικητικών εκλογών για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Γράφει η Άρτεμις Γκούρλια

«Φωτιά» έχουν πάρει τα κομματικά επιτελεία των τριών μεγάλων κομμάτων, καθώς καταρτίζουν με εντατικούς ρυθμούς τα ψηφοδέλτια των επόμενων εθνικών εκλογών. Και μπορεί πρωταρχικό μέλημα να είναι οι εθνικές εκλογές, αλλά και οι αυτοδιοικητικές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τον Οκτώβρη του 2023, έχουν αρχίσει και απασχολούν όχι μόνο τους νυν εκλεγμένους Δημάρχους και Περιφερειάρχες, αλλά και τους αρμόδιους για την αυτοδιοίκηση σε κάθε κόμμα.

Από τη μεριά της Κυβέρνησης βέβαια, φαίνεται πως ακόμα δεν έχουν αρχίσει να ζεσταίνουν τις μηχανές τους για τα «γαλάζια» αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια, αφού το βάρος έχει πέσει στις δύσκολες εθνικές εκλογές. Χωρίς να σημαίνει ότι το Μαξίμου δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις και ίσως αξιοποιήσει και στελέχη που θα στελεχώσουν τα εθνικά ψηφοδέλτια μετέπειτα.

Σε ό,τι αφορά τα χρίσματα, κατά πάσα πιθανότητα, η ΝΔ θα κινηθεί σε ρυθμούς 2019, δίνοντας στήριξη στις Περιφέρειες, στις οποίες κατάφερε και να επικρατήσει με συντριπτική διαφορά (12-1) έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σε επίπεδο δήμων, πλην των μεγάλων, τα χρίσματα φαίνεται να μην είναι στο τραπέζι για κανένα κόμμα, καθώς όπως ξέρουν πολύ καλά στην Κυβέρνηση, για τα χρόνια της επόμενης θητείας κάθε Δήμαρχος θα πρέπει να μπορεί να βρίσκει έστω τρόπο συνεννόησης με την κεντρική εξουσία. Άλλωστε δεν είναι όλοι οι υποψήφιοι σαν τον Κώστα Μπακογιάννη και σίγουρα η ΝΔ δεν θα ήθελε να έχει ένα αποτέλεσμα σαν αυτό του Δήμου Θεσσαλονίκης του 2019, όταν και η επίλογή της για το χρίσμα αποδείχθηκε λανθασμένη.

Η αχίλλειος πτέρνα του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Και αυτό δεν αποδεικνύεται από την εκλογική αναμέτρηση του 2019, όπου το κόμμα της νυν Αξιωματικής Αντιπολίτευσης βρέθηκε στη δεύτερη θέση, αλλά ακόμη και από την κραταιά εποχή του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα. Έτσι λοιπόν ο Πρόεδρος έχει αποφασίσει να το πάρει πάνω του και να ενισχύσει τον τομέα της αυτοδιοίκησης για την ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Μάλιστα το παραπάνω γίνεται ακόμα πιο φανερό από το γεγονός ότι έχουν αρχίσει ήδη να γίνονται συναντήσεις στην Κουμουνδούρου και να γράφουν-σβήνουν ονόματα. Σε επίπεδο δήμων ο Πρόεδρος έχει δηλώσει στους συνεργάτες του- την αρμόδια επιτροπή για τους ΟΤΑ (Χρ. Σπίρτζης, Κ. Ζαχαριάδης, Κ. Νοτοπούλου, Κ. Κνήτου)- την πρόθεση να γίνει ένα άνοιγμα στις προοδευτικές δυνάμεις, για να κατεβάσουν ακόμα και κοινά ψηφοδέλτια. Το μεγάλο αγκάθι βέβαια είναι η υπεροχή της Κυβέρνησης στις Περιφέρειες, δεδομένου και της ήττας της Ρένας Δούρου στις εκλογές του 2019. Πολλά τα ονόματα που έχουν ακουστεί για την Περιφέρεια Αττικής, αλλά ακόμα τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Συζητείται πάντως και το ενδεχόμενο να υπάρξει ασυμβίβαστο μεταξύ υποψήφιου βουλευτή, δημάρχου και περιφερειάρχη χωρίς αυτό να σημαίνει πως στη μάχη των δήμων και των Περιφερειών δεν θα «πέσουν» κεντρικά πρόσωπα που λίγους μήνες πριν ήταν υποψήφιοι βουλευτές.

Η στρατηγική της Χαριλάου Τρικούπη, μάλλον βρίσκεται ακόμα στα «συρτάρια» του Νίκου Ανδρουλάκη και των στενών συνεργατών του. Το στοίχημα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι οι εθνικές εκλογές και η αύξηση του ποσοστού του κόμματος πανελλαδικά και εν συνεχεία θα συζητηθούν τα πρόσωπα που θα πλαισιώσουν τα ψηφοδέλτια σε Περιφέρειες και μεγάλους δήμους της χώρας. Ακόμη, θα υπάρξει και άμεσα ανακοίνωση για το πρόσωπο που θα αποτελέσει την επιλογή για τον τομέα της Αυτοδιοίκησης στο κόμμα και τότε θα ξεκινήσουν και οι επαφές με τις τοπικές οργανώσεις του κόμματος. Παρόλα αυτά, όπως γνωρίζουν πολύ καλά στην Χαριλάου Τρικούπη, πολλοί δήμαρχοι σε όλη την επικράτεια τα προηγούμενα χρόνια ήταν ανοιχτά Πασοκικοί, ακόμα και όταν το κόμμα είχε αρχίσει να χάνει τα πάλαι ποτέ ποσοστά νίκης στη χώρα. Το αν θα «επαναπατρισθούν» και από ανεξάρτητοι θα γίνουν προεδρικοί, είναι μάλλον το στοίχημα για τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος μπορεί να είναι αντίθετος στα χρίσματα, αλλά ξέρει πως η δυναμική στα τοπικά, σημαίνει κόμμα που διεκδικεί και πάλι την εξουσία παντού. Αν μάλιστα καταφέρει και επικρατήσει στην Περιφέρεια της Κρήτης, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης χάνει έναν από τους -μοναδικούς πια- ισχυρούς του πόλους στην Αυτοδιοίκηση.

Το μεγάλο αλλά…

Αν και μέχρι πριν λίγους μήνες ήταν αυτονόητη η αρνητική απάντηση στο ενδεχόμενο μεταφοράς της διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών από το 2023 μαζί με τις Ευρωεκλογές του 2024, οι φήμες όλο και πληθαίνουν. Μάλιστα πολλοί ισχυρίζονται πως η μεταφορά τους θα γίνει λόγω του δύσκολου για την οικονομία της χώρας χειμώνα, ο οποίος δεν θα επιτρέψει δύο εκλογικές αναμετρήσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ειδικά με δεδομένο την διεξαγωγή και δεύτερου γύρου στις εθνικές εκλογές. Αν λοιπόν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, το οποίο διέψευσε κατηγορηματικά τον Ιούλιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλάζουν όλα. Από τους αυτοδιοικητικούς που παίρνουν παράταση- ανάσα για ένα εύλογο διάστημα, μέχρι και τον σχεδιασμό των κομμάτων. Μένει να το δούμε λοιπόν…

 

 

Recommended For You

About the Author: efoni