Χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί στις σχέσεις του Νίκου Χαρδαλιά με το Μαξίμου, όπως τονίζει η kathimerini.gr σε άρθρο της.
Ο περιφερειάρχης Αττικής δεν παρέστη, σήμερα το πρωί, στην πρώτη ημέρα εργασιών του συνεδρίου της Ένωσης των Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) που πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη. Η κίνηση αυτή σχετίζεται με το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αποφάσισε να προτείνει ως πρόεδρο της ΕΝΠΕ στη θέση του Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος αποχωρεί προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντα του επιτρόπου στην Ε.Ε., τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο.
Μέσω της απουσίας του από το συνέδριο, ο κ. Χαρδαλιάς στέλνει σαφές πολιτικό μήνυμα προς πολλαπλούς αποδέκτες. Ο ίδιος ανέμενε ότι η πρόταση του Μαξίμου θα αφορούσε στο πρόσωπό του, δεδομένου μάλιστα ότι έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια να δώσει πνοή σε έργα τα οποία έχουν κολλήσει εδώ και χρόνια στην Περιφέρεια της πρωτεύουσας. Ωστόσο ο πρωθυπουργός τον ενημέρωσε ότι προκρίνει τον κ. Χατζημάρκου ζητώντας μάλιστα από τον περιφερειάρχη Αττικής τη στήριξή του, κάτι με το οποίο ο κ. Χαρδαλιάς δεν συναίνεσε όπως προκύπτει από τη μετέπειτα στάση του.
Κύκλοι της Περιφέρειας Αττικής σε μια προσπάθεια να διασκεδάσουν τα σενάρια περί ρήξης του περιφερειάρχη με το Μαξίμου ανέφεραν στην «Κ» ότι η απουσία του περιφερειάρχη Αττικής από το συνέδριο σχετίζεται με σειρά ανειλημμένων υποχρεώσεων για τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν χωρούσαν αναβολής λόγω του μεγάλου κινδύνου που υπάρχει για την Αττική ενόψει του χειμώνα. «Είναι θέμα προτεραιοτήτων που βάζει ο καθένας», προσέθεσαν με νόημα. Ο περιφερειάρχης Αττικής την ώρα έναρξης του συνεδρίου σήμερα το πρωί και ενώ στο βήμα του συνεδρίου βρισκόταν ο απερχόμενος πρόεδρος, Απόστολος Τζιτζικώστας, βρισκόταν σε αυτοψία στον Ποδονίφτη. Εκεί, ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια Αττικής θα αναλάβει τη μελέτη για την παρέμβαση που χρειάζεται το γεφυράκι που ενώνει τους δήμους Φιλαδέλφειας και Αθηνών, παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται για αρμοδιότητα της Περιφερειακής Αρχής.
Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό
Ο περιφερειάρχης Αττικής την προηγούμενη εβδομάδα είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη διάρκεια της οποίας σύμφωνα με έγκυρες πηγές της «Κ», υπήρξε διαφωνία. Αυτοδιοικητικές πηγές ανέφεραν ότι βασική αιτία της διαφωνίας ήταν το γεγονός ότι ο κ. Χαρδαλιάς έλαβε από τον πρωθυπουργό αρνητική απάντηση όταν ζήτησε περισσότερα κονδύλια για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής. Κύκλοι, ωστόσο, της Περιφέρειας τονίζουν στην «Κ» ότι από την πλευρά του πρωθυπουργού υπήρξε η διαβεβαίωση ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να εξευρεθούν τα αναγκαία κονδύλια σε βάθος πενταετίας (σ.σ. δεδομένου ότι η θητεία των νέων περιφερειαρχών είναι στην αρχή της).
Πάντως φαίνεται ότι η σύγκρουση που γίνεται προσπάθεια και από τις δύο πλευρές να μείνει σε χαμηλούς τόνους –ειδικά μετά τη διαγραφή Σαμαρά– έχει βαθύτερα αίτια. Συγκεκριμένα η πλευρά της Περιφέρειας Αττικής έχει εκκινήσει μια εκστρατεία σε σχέση με την επιτάχυνση των αντιπλημμυρικών έργων στην Αττική. Την ίδια στιγμή, όμως, εκτιμά ότι το υπουργείο Υποδομών δεν δείχνει την ίδια σπουδή, όπως απαιτούν οι συνθήκες της κλιματικής αλλαγής. «Επτά έργα έχει το υπουργείο Υποδομών από το 2020. Τα 3 από αυτά θα είναι έτοιμα το 2025 ενώ τα υπόλοιπα είναι κολλημένα», σημείωναν χαρακτηριστικά στελέχη της Περιφέρειας. Ωστόσο ο πρωθυπουργός φαίνεται να στηρίζει τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος από την πλευρά του έσπευσε να ταχθεί υπέρ της επιλογής του πρωθυπουργού για τη διαγραφή του κ. Σαμαρά.
Εμπειροι αυτοδιοικητικοί από την άλλη καταλόγιζαν στον κ. Χαρδαλιά έπαρση, εξηγώντας ότι η επιλογή του πρωθυπουργού εξηγείται με βάση πολίτικες ισορροπίες αλλά και δεδομένα. «Πριν σαραντίσει θέλει να γίνει πρόεδρος της ΕΝΠΕ. Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου διανύει την τρίτη τετραετία του και επίσης ήταν εκλεγμένος αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Η αξιοποίηση των κονδυλίων
Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, ανοίγοντας τις εργασίες του τακτικού συνεδρίου ως οικοδεσπότης της διοργάνωσης παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιου, και ενόψει της αναμόρφωσης του κώδικα της Αυτοδιοίκησης τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση Β’ βαθμού πολλές φορές αξιοποιεί περισσότερο αποτελεσματικά και προς όφελος των πολιτών τα κονδύλια. «Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση είναι συχνά πιο αποτελεσματική στην αξιοποίηση των πόρων και δυνατοτήτων για την προώθηση της ανάπτυξης και της ευημερίας. Οι περιφέρειες έχουν ρόλο-κλειδί στην παραγωγή πλούτου, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην τόνωση της τοπικής ανάπτυξης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο συνέδριο της ΕΝΠΕ πάντως δεν προσήλθε ούτε ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης. Αυτοδιοικητικές πηγές αναφέρουν ότι και ο κ. Καχριμάνης επιθυμούσε το χρίσμα του προέδρου και διά της απουσίας του έδειξε τη δυσαρέσκειά του.