«Τις πταίει» για την εγκληματικότητα στο Μενίδι;

Γράφει η Άρτεμις Γκούρλια

Πυροβολισμοί, μαχαιριές, ληστείες μέρα-μεσημέρι, συμμορίες, όπλα, ναρκωτικά. Μια τυπική μέρα στο Μενίδι ή αλλιώς σε μία από τις περιοχές γκέτο της Αττικής. Δεν είναι νέο φαινόμενο, δεν είναι ξάφνιασμα στο άκουσμα της είδησης. Η εγκληματικότητα στο Μενίδι είναι μια χρόνια «πάθηση» που δημιουργεί μια κοινωνία χωρίς νόμους, εκτός από αυτούς των συμμοριών.

Όσο κυνικό και να ακούγεται, είναι η καθημερινότητα σε μια περιοχή που αριθμεί εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους και δυστυχώς ντρέπονται να πουν που μένουν, αισθάνονται πολίτες β’ κατηγορίας, με κύριο αίσθημα αυτό του φόβου και καταλήγουν να απαξιώνουν τον τόπο που ζουν. Έχουν όμως άδικο;

Πού είναι η Δημοτική Αρχή;

Ανεπαρκείς, ακατάλληλοι ή αβοήθητοι; Δεν νομίζω ότι κάποιος δήμαρχος της πόλης των Αχαρνών θέλει να γίνεται «πρώτο θέμα» η πόλη του για περιστατικά εγκληματικότητας. Παρόλα αυτά, το Μενίδι αποτελεί την «πίσω πλευρά της Αττικής». Ακόμα και έξω από το Δημαρχείο της πόλης, όταν βραδιάζει θα δεις κόντρες, Ρομά- και όχι μόνο- να κάνουν δοσοληψίες, φραστικές και σωματικές επιθέσεις απέναντι σε γυναικόπαιδα. Προχθές, μια γυναίκα σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους του Μενιδίου, έπεσε θύμα ληστείας, που παραλίγο να της κοστίσει την ίδια της τη ζωή. Και ήταν μόλις 6 το απόγευμα. Η πλατεία της περιοχής, με την δύση του ηλίου, ερημώνει…

Αν αυτά λοιπόν γίνονται στις πιο κεντρικές περιοχές, φανταστείτε τι γίνεται στα άβατα, όπου οι συμμορίες έχουν τον απόλυτο έλεγχο και ειδικεύονται στη διακίνηση ναρκωτικών, όπλων τσιγάρων, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, κλοπές, διαρρήξεις, ακόμη και σε εισβολές σε σπίτια.

Ακούμε χρόνια τώρα για την αντεγκληματική πολιτική που θέλει να χαράξει κάθε Δημοτική Αρχή. Είδαμε τον Μάριο να σκοτώνεται. Βλέπουμε κάθε μέρα την παραβατικότητα σε κάθε της μορφή να αυξάνεται στην περιοχή. Θα αναλάβει κάποιος την ευθύνη;

Η απουσία της Πολιτείας

Πριν ένα χρόνο, ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κύριος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης,  επισκέφτηκε ένα πρώην σχολικό συγκρότημα στην Αυλίζα και ανακοίνωσε ότι πρόκειται να γίνει το κτήριο, όπου θα στεγαστούν όλες οι αστυνομικές υπηρεσίες της περιοχής, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Αχαρνών, Σπύρο Βρεττό, τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη, αξιωματικούς της αστυνομίας, εκπροσώπους του δήμου και του Συλλόγου Αυλίζας κατά της εγκληματικότητας και των ναρκωτικών. Στην Αυλίζα που ακόμη είναι μία από τις πιο κακόφημες συνοικίες της περιοχής και που κάθε μέρα, ακόμη και μετά από αυτή την απόφαση, γίνεται παζάρι παραβατικότητας.

Και μπορεί ο κύριος Θεοδωρικάκος, νυν αρμόδιος υπουργός, να έχει εντείνει τα «ντου» στις συγκεκριμένες περιοχές, όμως το έγκλημα  δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε με σποραδικές συλλήψεις, οι οποίοι σύντομα θα είναι πάλι «στρατιώτες του εγκλήματος», ούτε με απομόνωση και γκετοποίηση περιοχών.

Το Μενίδι δεν είναι μόνο γκέτο

Το Μενίδι είναι ο πέμπτος σε πληθυσμό δήμος της Αττικής. Μια πόλη με μεγάλη ιστορία. Μια λαϊκή συνοικία, όπου χιλιάδες παιδιά πάνε σχολείο και σκέφτονται το αύριο.

Είναι ντροπή να τους παίρνει όλους η μπάλα… Είναι ντροπή να σε κοιτούν με επιφύλαξη όταν λες που έχεις μεγαλώσει, που ζεις. Είναι ντροπή να σε ρωτούν αν χρειάζεται όπλο για να έρθει κανείς σε αυτή την περιοχή. Όχι, το Μενίδι δεν είναι μόνο γκέτο και είναι καιρός να θυμηθούμε να αγαπάμε πρώτοι εμείς τον τόπο μας και να διεκδικούμε αυτά που του αξίζουν.

 

Θα γίνει εκτενές ρεπορτάζ στο επόμενο τεύχος της Eφημερίδας « Η Φωνή της Ανατολικής Αττικής» 

 

 

Recommended For You

About the Author: efoni