Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, είπε πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι διατεθειμένος να έχει συνάντηση με τους αγρότες τη Δευτέρα.
«Ελήφθη η επιστολή από εκπροσώπους των μπλόκων και ο πρωθυπουργός είναι διατεθειμένος να τους συναντήσει τη Δευτέρα, αλλά αναμένουμε να δούμε ποιους θα συναντήσει και ποιους θα εκπροσωπούν» είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
«Ανοιχτός διάλογος με ανοιχτούς δρόμους»
Οι ανοιχτοί δρόμοι και η ύπαρξη μιας ενιαίας και θεσμικής εκπροσώπησης των αγροτών που διαμαρτύρονται είναι αδιαπραγμάτευτα από το Μέγαρο Μαξίμου, και το μήνυμα αυτό φρόντισε να στείλει ο κ. Μητσοτάκης από το Χαϊδάρι, όπου περιόδευσε χθες. «Είμαστε πάντα ανοιχτοί στον διάλογο, αλλά, να το ξαναπώ: ανοιχτός διάλογος με ανοιχτούς δρόμους», τόνισε ο πρωθυπουργός. Η εικόνα από τα μπλόκα, προς το παρόν, δείχνει προς διαφορετική κατεύθυνση, χωρίς όμως να εκτροχιάζεται η κατάσταση, με συμβολικούς αποκλεισμούς σε Αλμυρό, Μάλγαρα, Αχαΐα, Θεσπρωτία και στην Αταλάντη.
Σχέδια της κυβέρνησης για την αποφυγή πολύωρων αποκλεισμών δρόμων
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο περιμένουν να δουν το μέγεθος της κλιμάκωσης που θα επιχειρήσουν οι αγρότες, αν και δεν εκτιμούν ότι θα υπάρξουν δραματικές εξελίξεις τις επόμενες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση, παραμένουν σε εγρήγορση και υπάρχουν επιχειρησιακά σχέδια προκειμένου να αποφευχθούν πολύωροι αποκλεισμοί του οδικού δικτύου. Ο κ. Μητσοτάκης σκοπίμως ανέβασε τους τόνους στη χθεσινή του παρέμβαση για το συγκεκριμένο ζήτημα, προειδοποιώντας: «Κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο, όσο δίκαιο κι αν είναι το αίτημά του, και να διαταράσσει την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου».
Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι μια ακραία κλιμάκωση από την πλευρά των αγροτών θα γυρνούσε μπούμερανγκ, διότι θα έβαζαν απέναντί τους την πλειονότητα των πολιτών, ακόμη κι αν βλέπει με θετικό μάτι τα αιτήματά τους.
Η επιστολή των αγροτών προς τον πρωθυπουργό
Οι αγρότες στην επιστολή τους καταγράφουν όλα τα αιτήματά τους όπως αυτά καθορίστηκαν στην Πανελλαδική σύσκεψη όλων των μπλόκων:
«Κύριε Πρωθυπουργέ, την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια Λάρισας Πανελλαδική σύσκεψη όλων των μπλόκων της χώρας, στην οποία συζητήθηκαν και συναποφασίστηκαν τα αιτήματα που έχουμε προς την Κυβέρνηση.
ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:
Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου.
Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα.
Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ, καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι “Ελληνοποιήσεις” προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.
Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Θεωρούμε ως ξεχωριστό και επιτακτικής σημασίας ζήτημα να μας κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών. Χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, πρώτον για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου Daniel και δεύτερον για υγειονομικούς λόγους.
Ζητούμε να αποζημιώνονται οι πλημμυρισμένες εκτάσεις καθώς και τα κτήματα που δεν θα καλλιεργηθούν μέχρις ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών. Συγκεκριμένα για τη Θεσσαλία και Β. Φθιώτιδα:
Πρέπει να καταβληθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μια προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και η εξόφλησή του να γίνει αμέσως μετά τον έλεγχο. Οι τελικές αποζημιώσεις πρέπει να γίνουν στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Επιπροσθέτως να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 € στους δικαιούχους που δεν δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία. Ταυτόχρονα να δοθεί η 1η αρωγή σε όσους δεν την πήραν. Ο αγρότης χρειάζεται τόνωση ρευστότητας ώστε να ανταποκριθεί στις βασικές βιοτικές ανάγκες.
Τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από τη θεομηνία που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ).
Αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα, καθώς και για αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν.
Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας.
Απαιτούμε άμεση αποκατάσταση με μέριμνα του ΓΟΕΒ, Δήμων, Περιφέρειας του οδικού δικτύου, αρδευτικού δικτύου (ΤΟΕΒ), ηλεκτρικού δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και με κρατική ευθύνη να πραγματοποιηθεί μελέτη και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
Απαιτούμε αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και αποκτήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης».