Τζανάκης: Αν ανοίξει προσεκτικά το λιανεμπόριο ίσως βοηθήσει να αντιμετωπιστεί το νέο κύμα

«Με τα self test και την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων το λιανεμπόριο μπορεί να λειτουργήσει», εκτίμησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νικόλαος Τζανάκης.

Όπως σημείωσε ο καθηγητής, αν το λιανεμπόριο ανοίξει με προσοχή και τηρούνται τα μέτρα μπορεί κάλλιστα να λειτουργήσει, καθώς έχει αποδειχτεί ότι δεν επηρεάζει την αύξηση των κρουσμάτων.

«Γεγονός είναι ότι η Θεσσαλονίκη με τρομάζει λίγο. Από την άλλη μεριά έχουν δίκιο οι άνθρωποι που αντιδρούν. Αν ανοίξει το λιανεμπόριο δεν θα συμβάλει στο πανδημικό κύμα. Είναι δυνατόν να συμβάλει στην εκτόνωσή του», επεσήμανε.

Διευκρίνισε, επίσης, ότι οι ειδικοί είχαν μια ένδειξη από τα Χριστούγεννα ότι το λιανεμπόριο δε συμβάλει στην αύξηση των κρουσμάτων. Μάλιστα, είπε ως παράδειγμα ότι και οι άνθρωποι που συγκατοικούν σε μια πολυκατοικία έχουν τον ίδιο συγχρωτισμό με τα μαγαζιά.

Ο κ. Τζανάκης πρότεινε να συσταθεί μια υποεπιτροπή με εμπλουτισμό και άλλων ειδικοτήτων για να παίρνονται πιο σωστές αποφάσεις.

Όπως αποφασίστηκε, δεν θα ανεβάσουν ρολά τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα. Στο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε για τη λειτουργία του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου ορίζεται πως τα καταστήματα δεν θα λειτουργήσουν στις παραπάνω περιοχές, ενώ προβλέπεται το άνοιγμα των mall και των outlet σε «κόκκινες» περιοχές, αλλά όχι στην Αττική και στις περιοχές που είναι σε «βαθύ κόκκινο».

Στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της πόλης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης, αλλά και ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, κάλεσαν την κυβέρνηση να πάρει πίσω τη συγκεκριμένη απόφαση και να λειτουργήσουν τα καταστήματα.

Από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης προχώρησαν σε έκτακτη κινητοποίηση, αντιδρώντας στην απόφαση, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης συνεδρίασε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης για να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις τους.

Recommended For You

About the Author: efoni