Τετ-α-τετ Μπάιντεν – Πούτιν: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

Ολοκληρώθηκε η κατ’ ιδίαν συζήτηση των δυο ηγετών μετά από σχεδόν δυο ώρες – Ακολουθούν διευρυμένες συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών ΗΠΑ και Ρωσίας –  «Σε ευχαριστώ για το μακρύ ταξίδι που έκανες για να συναντηθούμε» είπε ο Πούτιν – «Θα εργαστούμε σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος» απάντησε ο Μπάιντεν

Όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην Villa La Grange, στη Γενεύη της Ελβετίας, όπου εξελίσσεται η πολύωρη -πρώτη- συνάντηση ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Ρώσο ομόλογο του, Βλάντιμιρ Πούτιν.

Αρχικώς υπήρξε το τετ α τετ των δύο ηγετών, μόνο με την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, των κυρίων Μπλίνκεν και Λαβρόφ. Όπως έγινε γνωστό, η συνάντηση αυτή είχε διάρκεια 93 λεπτών.

Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, οι δύο ηγέτες είχαν νέο γύρο επαφών, αυτή τη φορά με διευρυμένη σύνθεση.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση Μπάιντεν με τον Πούτιν, αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος ανέλαβε την ηγεσία των ΗΠΑ. Ο κ. Μπάιντεν, πριν τη συνάντηση, ανέφερε πως «πάντα είναι καλύτερο να γίνονται συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο».

Σημειώνεται ότι κατόπιν επιθυμίας της Ουάσιγκτον, οι δύο άνδρες δεν θα κάνουν δηλώσεις από κοινού, αλλά ο καθένας ξεχωριστά.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ, εν αναμονή των δηλώσεων, δίνουν έμφαση στη γλώσσα του σώματος των δύο ανδρών, προσπαθώντας παράλληλα να αποκωδικοποιήσουν τις διαρροές τόσο της αμερικανικής όσο και της ρωσικής πλευράς.

Σε πρώτο επίπεδο, η επαφή των δύο ανδρών έκρυβε μια αμηχανία, ωστόσο οι δύο έμπειροι πολιτικοί φαίνονται να κάνουν μια θερμή χειραψία, αλλά και να γελάνε μέσα στην αίθουσα της συνάντησης, λίγο πριν αρχίσει η συνομιλία τους.

strammeno-sti-synantisi-mpainten-poytin-to-pagkosmio-endiaferon0
Η άφιξη του Ρώσου προέδρου (Φωτ. AP)

 

Αμφότεροι οι ηγέτες έχουν δηλώσει ότι ελπίζουν η πρώτη τους αυτή συνάντηση από την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο να οδηγήσει σε εξομάλυνση και σταθερότητα των διμερών σχέσεών τους. Κι αυτό παρότι οι διαφορές τους παραμένουν τεράστιες σε ευρύτατη γκάμα θεμάτων, από τον έλεγχο των όπλων και τις κυβερνοεπιθέσεις ως την Ουκρανία και τις παρεμβάσεις στις εκλογικές αναμετρήσεις στις ΗΠΑ.

«Δεν αναμένουμε και σπουδαία αποτελέσματα από αυτή τη συνάντηση αυτή», σχολίασε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος εντός του αεροπλάνου του Προέδρου, εν πτήσει προς τη Γενεύη.

poytin-eychomai-i-synantisi-me-ton-mpainten-na-einai-paragogiki4
Φωτ. Reuters

«Κύριε πρόεδρε, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρωτοβουλία σας να συναντηθούμε σήμερα. Ξέρω ότι είχατε ένα μακρύ ταξίδι, πολλή δουλειά. Ωστόσο, πολλά ζητήματα έχουν συσσωρευτεί στις σχέσεις Ρωσίας-Αμερικής που απαιτούν συζήτηση στο υψηλότερο επίπεδο και ελπίζω ότι η συνάντησή μας θα είναι παραγωγική», είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, στην έναρξη της συνάντησης των δύο ανδρών.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Τζο Μπάιντεν, ευχαριστώντας τον Πούτιν: «Όπως είπα και πριν, κάθε συνάντηση ενώπιος ενωπίω είναι μια ικανοποιητική συνάντηση. Προσπαθούμε να προσδιορίσουμε πού έχουμε κοινά ζητήματα και σε ποια θέματα μπορούμε να εργαστούμε μαζί. Και όπου έχουμε διαφωνίες, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα ώστε να συζητήσουμε ορθολογικά αυτά τα ζητήματα – οι δύο μεγάλες δυνάμεις».

Recommended For You

About the Author: efoni