Τα σενάρια της 21ης Μαΐου και οι έδρες της Ανατολικής Αττικής

Γράφει η Άρτεμις Γκούρλια

Μπορεί τα κόμματα να αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με… άλλο κόμμα ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, αλλά η πραγματικότητα είναι πως η ετυμηγορία των πολιτών είναι αυτή που θα καθορίσει τις εξελίξεις. Πάμε να δούμε όλα τα πιθανά και απίθανα σενάρια ενόψει της 21ης Μαΐου.

Το κυβερνών κόμμα έχει ξεκαθαρίσει πως επιδιώκει την αυτοδυναμία, η οποία ωστόσο είναι αδύνατο να επιτευχθεί στον πρώτο γύρο με την απλή αναλογική. Εξού και στο Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξουν το μέγιστο δυνατό ποσοστό στον πρώτο γύρο, που θα λειτουργήσει ως «ελατήριο» για την αυτοδυναμία στον δεύτερο. Το ποσοστό αυτό εκτιμάται πως πρέπει να είναι από 34% και πάνω, αλλά και μικρότερο να είναι, πέριξ του 33,5%, και πάλι θεωρείται πως η αυτοδυναμία μπορεί να είναι εφικτή.

Τι θα συμβεί στην περίπτωση όμως που η ΝΔ είναι αρκετά χαμηλότερα;

Τότε το σενάριο συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ αναγκαστικά θα τεθεί επί τάπητος με έμπειρες πηγές να λένε πως θα ενεργοποιηθεί το blame game, με τα δύο κόμματα να επιχειρούν να απορρίψουν την συγκυβέρνηση, ρίχνοντας την ευθύνη όμως στον άλλο. Πάντως καλά πληροφορημένες πηγές, λένε πως για να υπάρξει οποιοδήποτε σενάριο συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, το οποίο τις τελευταίες ημέρες αποκλείει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, τότε αφενός το ποσοστό της ΝΔ πρέπει να είναι τέτοιο που δεν θα επιτρέπει να διεκδικήσει την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές, αφετέρου και το ΠΑΣΟΚ να είναι ιδιαίτερα ψηλά, ώστε να βγαίνουν οι αριθμοί και να γίνει πράξη αυτό που ζητά διαρκώς ο κ. Ανδρουλάκης: δηλαδή ένα ποσοστό υψηλό ώστε να μπορεί να «επιβάλει ατζέντα».

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μιλά για αυτοδυναμία, καθώς αυτό το σενάριο δεν υπάρχει στον ορίζοντα. Μιλά όμως για «προοδευτική διακυβέρνηση» και «ειδικούς σκοπούς». Το ερώτημα είναι με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό. Ο ένας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και παίρνοντας την εντολή να επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ. Τούτο αυτή την ώρα μοιάζει πολύ δύσκολο καθώς ο κ. Ανδρουλάκης εμμένει στην ρητορική «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας» απορρίπτοντας και τους δύο πολιτικούς αρχηγούς για συνεργασία. Το έτερο σενάριο και πιο πιθανό  βάσει των δημοσκοπήσεων είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι δεύτερο κόμμα.  Ο κ. Τσίπρας παρότι αρχικά απέρριπτε κάθε ενδεχόμενο προσπάθειας συγκρότησης «κυβέρνησης ηττημένων», υπήρξαν στελέχη του που το άφησαν ανοικτό, όπως ο κ. Δραγασάκης. Το σενάριο σκοντάφτει πάνω στην άρνηση του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο για συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον Γιάννη
Βαρουφάκη, κάτι που κάνει το σενάριο εξαιρετικά αδύναμο.

Η κυβέρνηση ωστόσο και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει σε κάθε τόνο, πως εφόσον τα τρία κόμματα φτάσουν αριθμητικά την δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, τότε θα το κάνουν. Μάλιστα έχει ονομάσει αυτή την πιθανή συγκυβέρνηση «τερατογένεση» κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου στους πολίτες να μην το επιτρέψουν δίνοντας καθαρή νίκη στη ΝΔ από  τον πρώτο γύρο που θα της επιτρέψει να πάει με αξιώσεις να διεκδικήσει την αυτοδυναμία στον δεύτερο.

Ένα έτερο σενάριο που συζητείται ως ενδεχόμενο για μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου είναι η πιθανότητα συγκυβέρνησης μεταξύ ΝΔ και Ελληνικής Λύσης. Το σενάριο αυτό δεν φαίνεται να έχει κάποια προοπτική με βάση τις δηλώσεις τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και του Κυριάκου Βελόπουλου, οι οποίοι απορρίπτουν μετ΄επιτάσεως κάθε συνεργασία. Μετά μάλιστα τις τελευταίες εξελίξεις με πρωταγωνιστή τον βουλευτή Ανατολικής Αττικής κ. Αντώνη Μυλωνάκη, όπου αποχώρησε από το κόμμα μετά τις κατηγορίες του κ. Βελόπουλου πως φλέρταρε με τη ΝΔ, οι όποιες πιθανότητες συνεργασίας των δύο κομμάτων γίνονται ακόμα πιο δύσκολες.

Τελευταίο σενάριο είναι οι πιθανότητες συνεργασίας της ΝΔ με κάποιο άλλο μικρό δεξιό κόμμα, σενάριο που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα καθώς δεν υπάρχει κάποιο μικρό δεξιό κόμμα που να δείχνει αυτή την στιγμή τάση εισόδου στην Βουλή. Με όλα τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό πως το επικρατέστερο σενάριο είναι μετά την 21η Μαΐου η διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης να πέσει στο κενό και να οδηγηθούμε σε δεύτερο γύρο.

Σε ό,τι αφορά τις έδρες της Ανατολικής Αττικής, οι οποίες έχουν αυξηθεί στις 12 έναντι των 10 των εκλογών του 2019, τα σενάρια ποικίλουν. Αν λοιπόν η ΝΔ κρατήσει τα ίδια περίπου ποσοστά με αυτά του 2019, οι έδρες μπορεί να φτάσουν και τις 5, ενώ αν είναι χαμηλότερα, οι έδρες θα είναι 4. Από εκεί και πέρα τα σενάρια για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι είτε να παραμείνει στις ίδιες έδρες με το 2019 (είχαν εκλεγεί 3 βουλευτές), εάν η ΝΔ πάρει και 5 η έδρα, είτε να αυξήσει κατά μία τις έδρες στην περιοχή, οπότε στην πρώτη κάλπη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να έχουν από 4 έδρες στην περιοχή. Ο μεγάλος γρίφος της εκλογικής περιφέρειας είναι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο το 2019 δεν κατάφερε να βγάλει έδρα. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η μία έδρα στην Ανατολική Αττική είναι δεδομένη για το κόμμα, αλλά η 2 η θα είναι πολύ δύσκολη με δεδομένο ότι θα πρέπει να τριπλασιαστούν τα ποσοστά , με βάση το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του 2019. ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25 και
Ελληνική Λύση θα εκλέξουν από έναν βουλευτή στην περιοχή.

Ραντεβού λοιπόν στις κάλπες της Κυριακής!

Δημοσιεύθηκε στο τεύχος Μαΐου της εφημερίδας  « Η Φωνή της Ανατολικής Αττικής»

Recommended For You

About the Author: efoni