Τα παιδιά σώζουν τα Χριστούγεννα από τον κορονοϊό

Της Ευαγγελίας Γκέγκα, Συνθετικής Ψυχοθεπεύτριας

Χριστούγεννα σημαίνει φώτα, στολισμένα δέντρα, φωτισμένοι δρόμοι, δώρα, γιορτινές βόλτες, ταξίδια, επισκέψεις σε αγαπημένους μας ανθρώπους. Όλα αυτά μέχρι φέτος. Το 2020 οι γιορτές μας θα είναι πολύ διαφορετικές και ειδικά για τα μικρά παιδιά. Πώς να εξηγήσεις σε ένα μικρό παιδί πως όσα συνέβαιναν μέχρι τώρα την περίοδο των Χριστουγέννων και τα περίμενε με τόση χαρά δε θα συμβούν όπως τα ήξερε; Πώς να εξηγήσεις γιατί ο μπαμπάς και η μαμά έχουν τόσο πεσμένη διάθεση και δεν είναι ενθουσιασμένοι; Φέτος, μαζί με τα Χριστούγεννα υπάρχει και ο φόβος, η οικονομική ανασφάλεια, η έλλειψη εργασίας και πολλά ακόμη που αγχώνουν τους μεγάλους και τα παιδιά δεν μπορούν να τα καταλάβουν.

     Η άσχημη περίοδος που περνάμε επισκιάζει τη μαγεία της εποχής των Χριστουγέννων. Κανείς δεν έχει τη διάθεση να μπει στο πνεύμα των Χριστουγέννων. Για τα μικρά παιδιά όμως δεν ισχύει το ίδιο. Για εκείνα το πνεύμα των Χριστουγέννων και η αισιοδοξία είναι δεδομένα λόγω της αθωότητάς τους. Από εκείνα μπορούμε και εμείς να αντλήσουμε δύναμη και να περάσουμε και φέτος όμορφα τις γιορτές. Θα χρειαστεί να τα αφήσουμε να μας διδάξουν και να μας καθοδηγήσουν στον κόσμο της μαγείας και της αισιοδοξίας. Αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. 

  • Κατ’αρχήν, πρέπει να αφήσουμε τον εαυτό μας να χαλαρώσει. Τα προβλήματα και οι έγνοιες είναι πολλές αλλά σίγουρα δε θα λυθούν όλα μέσα σε λίγες μέρες οπότε μπορούμε να κάνουμε μια παύση για να πάρουμε δυνάμεις. 
  • Φτιάξτε με τα παιδιά σας ένα αγαπημένο γλυκό και απολαύστε τη διαδικασία. 
  • Παίξτε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι οικογενειακώς. 
  • Δείτε χριστουγεννιάτικες ταινίες χουχουλιάζοντας στον καναπέ.
  •  Φτιάξτε χειροποίητα δώρα για αγαπημένους φίλους και συγγενείς με απλά υλικά. Αυτή είναι μια πολύ δημιουργική διαδικασία που προσφέρει πολλή ικανοποίηση.

    Κατά τη διάρκεια αυτών των εορτών βρείτε τρόπους να νιώσετε όμορφα μαζί με τα παιδιά σας. Όλες αυτές οι προτάσεις θα σας βοηθήσουν να έρθετε κοντά με την οικογένειά σας χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψετε χρήματα ή να νιώσετε ενοχές γιατί δεν πήρατε δώρα. Τα παιδιά μας διδάσκουν ότι η χαρά, η πληρότητα, το γέλιο έρχεται μέσα από απλές πράξεις και από τις σχέσεις των ανθρώπων. Χρειάζεται μόνο ενδιαφέρον, αγάπη, αισιοδοξία και θέληση για να έρθει το πνεύμα των Χριστουγέννων ξανά στους ανθρώπους μέσα σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε.

Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά!

Ευαγγελία Γκέγκα

Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια

Κοινωνική Λειτουργός BSc

Ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή

Διεύθυνση: Ομήρου 2, Κηφισιά

Τηλ. Επικοινωνίας: 6937580971

Site: www.egkegka.gr

Πηγή: Εφημερίδα «Η Φωνή Της Ανατολικής Αττικής»

Recommended For You

About the Author: efoni