Τα ισχυρότερα χτυπήματα του Εγκέλαδου στην Ελλάδα

Η Ελλάδα συνεχίζει να ζει με τον εφιάλτη του Εγκέλαδου, με τελευταία «επίσκεψή» του στην Ελασσόνα, χτυπώντας με 6,3 Ρίχτερ, ισοπεδώνοντας αρκετά χωριά, χωρίς να έχουμε, ευτυχώς θύματα.

Φυσικά η χώρα μας είναι μια χώρα που έχει μάθει να ζει με τους σεισμούς. Τα δεκάδες ενεργά ρήγματα έχουν βάλει την Ελλάδα σε έναν «κλοιό» από Ρίχτερ, δίνοντας αρκετά συχνά μεγάλους σεισμούς.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, το ρήγμα της Πάρνηθας το οποίο το 1999 έδωσε το φονικό σεισμό των 5,9 Ρίχτερ που ισοπέδωσε Μενίδι, Λιόσια και Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ μέχρι τότε οι σεισμολόγοι το θεωρούσαν ανενεργό.

Ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ στην Ελασσόνα την περασμένη Τετάρτη, συνοδεύτηκε 24 ώρες αργότερα από έναν «δίδυμο» σεισμό, ο οποίος προήλθε από το ίδιο ρήγμα, εκείνο του Τυρνάβου, αλλά από άλλο σημείο του!

Και αν τα 6,3 Ρίχτερ φαίνονται (και είναι) μεγάλο μέγεθος για σεισμό στη χώρα μας, να σας θυμίσουμε τους πέντε ισχυρότερους σεισμούς που έχει ζήσει η Ελλάδα, με τα μεγέθη να προκαλούν τρόμο ακόμα και σήμερα.

 

1.Ρόδος – 8,2 Ρίχτερ

Στις 12 Οκτωβρίου 1856 σημειώθηκε ισχυρός σεισμός στην Κρήτη και στη Ρόδο. Ο σεισμός ήταν ενδιάμεσου εστιακού βάθους και είχε μέγεθος 8,2 στην κλίμακα Ρίχτερ. Επειδή δεν υπήρχαν αρκετές μετρήσεις με όργανα, όπως γίνεται σήμερα, αναφέρεται ότι ο σεισμός μπορεί να ήταν 7,7 ρίχτερ. Έγινε στις 3 παρά τέταρτο το ξημέρωμα και το σίγουρο είναι ότι κράτησε παραπάνω από ένα λεπτό.

2.Κρήτη – 7,8 Ρίχτερ

Ο σεισμός του 1810 στην Κρήτη σημειώθηκε στις 22:15, στις 16 Φεβρουαρίου. Προκάλεσε μεγάλη καταστροφή στο Ηράκλειο, ζημιές από τη Μάλτα μέχρι τη βόρεια Αίγυπτο και έγινε αισθητός από την κεντρική Ιταλία μέχρι Συρία. 2.000 θάνατοι αναφέρθηκαν από το Χάνδακα (Ηράκλειο).

3.Ρόδος – 7,7 Ρίχτερ

Στις 26 Ιουνίου του 1926, 7,7 Ρίχτερ έπληξαν τη Ρόδο. Ο σεισμός άφησε πίσω του 12 νεκρούς ενώ και εδώ η έλλειψη σύγχρονων τεχνικών μέτρησης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο σεισμός να ήταν ακόμη μεγαλύτερος, της τάξεως των 8 Ρίχτερ.

4.Φιλιατρά – 7,5 Ρίχτερ

Στις 15 Αυγούστου του 1886, 20 λεπτά πριν τα μεσάνυκτα έπληξε την Μεσσηνία και την Ηλεία ισχυρός σεισμός έντασης . Τα Φιλιατρά και άλλα 123 χωριά καταστράφηκαν . 326 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 796 τραυματίστηκαν. 6000 σπίτια κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές βλάβες. Στην περιοχή του Αγρίλη εκδηλώθηκε τσουνάμι!

5.Αμοργός – 7,5 Ρίχτερ

Ο σεισμός της Αμοργού σημειώθηκε στις 03:11 στις 9 Ιουλίου του 1956. Είχε μέγεθος 7.7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και μέγιστη αντιληπτή ένταση ΙΧ(9) για την κλίμακα Μερκάλι. Το επίκεντρο ήταν στα νότια του νησιού της Αμοργού (το ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων) στο Αιγαίο Πέλαγος. Υπήρξαν σημαντικές ζημιές στην Αμοργό και στην Σαντορίνη. Ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα. 13 λεπτά μετά σημειώθηκε ένας ακόμα σεισμός μεγέθους 7,2 ρίχτερ κοντά στην Σαντορίνη. Ακολούθησε ένα μεγάλο τσουνάμι με μέγιστο ύψος 30 μέτρα. Τόσο ο σεισμός όσο και το τσουνάμι προκάλεσαν τον θάνατο 53 ανθρώπων και πάνω από 100 τραυματίες.

Φυσικά υπάρχουν πολύ δυνατοί και συχνοί σεισμοί στο Ιόνιο, με την Κεφαλονιά να έχει γνωρίσει στο παρελθόν τη μανία του Εγκέλαδου με σφοδρότητα. Το 1867 και το 1953 το νησί ισοπεδώθηκε ενώ και το 2015 η Λευκάδα βίωσε σεισμό 6,5 Ρίχτερ.

Πηγή: newsbomb.gr

Recommended For You

About the Author: efoni