Το Taste Atlas δημοσίευσε τη λίστα με τα καλύτερα πιάτα με αρνί και ένα ελληνικό φαγητό είναι στην κορυφή.
«Το αρνί έχει ισχυρή θρησκευτική χροιά και τα αρνίσια πιάτα αποτελούν το παραδοσιακό πασχαλινό γεύμα εδώ και αιώνες» γράφει το Taste Atlas, παρουσιάζοντας τις καλύτερες επιλογές.
Στη λίστα των συνολικά 50 πιάτων, τα ελληνικά παϊδάκια φιγουράρουν στην πρώτη θέση.
Στην πρώτη δεκάδα υπάρχει άλλη μία ελληνική συνταγή, το κλέφτικο, ενώ στη λίστα βλέπουμε επίσης το τσιγαριστό (θέση 11), το αρνάκι με πατάτες στον φούρνο (θέση 21) και το αντικριστό (θέση 22).
Τα κορυφαία πιάτα με αρνί
Η πρώτη δεκάδα με τα κορυφαία πιάτα με αρνί είναι τα εξής:
Παϊδάκια
Cag kebabi (τουρκικό)
Doner kebab (τουρκικό)
Adana kebab (τουρκικό)
Lechazo (ισπανικό)
Hunkar begendi (τουρκικό)
Iskender kebar (τουρκικό)
Κλέφτικο
Cordero asado (ισπανικό)
Chakhchoukha (αλγερινό)
Εκτός δεκάδας το τσιγαριστό
«Το τσιγαρίστο είναι παραδοσιακό ελληνικό πιάτο και προέρχεται από την Κρήτη. Παρασκευάζεται σοτάροντας τα κρεμμύδια στο λάδι, προσθέτοντας στη συνέχεια το αρνί και τσιγαρίζοντας το στο τηγάνι ή σε πήλινο σκεύος σε χαμηλή φωτιά. Προς το τέλος του μαγειρέματος, προσθέτουμε λίγο λεμόνι για να “σβήσει” το πιάτο. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές παραλλαγές και ορισμένοι μάγειρες χρησιμοποιούν πρόσθετα υλικά όπως σκόρδο και κρασί. Αυτό που είναι σημαντικό είναι το κρέας να μαγειρεύεται σιγά σιγά για αρκετές ώρες μέχρι να γίνει απίστευτα τρυφερό» γράφει το Taste Atlas.
Στην 21η θέση το αρνί με πατάτες στον φούρνο
«Αυτό το ελληνικό κλασικό πιάτο αποτελείται από έναν συνδυασμό ψημένης- στον φούρνο- πατάτας και ένα μπούτι αρνιού, το οποίο μπορεί να μαριναριστεί ή να καρυκευτεί με ελαιόλαδο και φρέσκα μυρωδικά. Το πιάτο μαγειρεύεται κυρίως για ειδικές περιστάσεις ή οικογενειακές συγκεντρώσεις και συνήθως σερβίρεται με λίγο χυμό λεμονιού. Συνοδεύεται με σαλάτα και ψωμί στο πλάι», σημειώνει η ιστοσελίδα.
22η θέση για το αντικριστό
«Το αντικριστό είναι μια παραδοσιακή τεχνική μαγειρέματος κρέατος στην Κρήτη. Ένα νεαρό αρνί (ή ένα κατσίκι, σε σπάνιες περιπτώσεις) κόβεται σε τέσσερα κομμάτια (που λέγονται γουλίδια), αλατίζεται και τοποθετείται σε μεγάλα ξύλινα σουβλάκια που είναι γύρω από τη φωτιά σε κύκλο, λαμβάνοντας υπόψη την κατεύθυνση του ανέμου, την ένταση της φωτιάς και την απόσταση μεταξύ της φλόγας και του κρέατος. Αυτή η διαδικασία αφήνει το κρέας να ψηθεί στο δικό του λίπος με τη θερμότητα να προέρχεται από τις φλόγες. Το όνομα αντικριστό σημαίνει απέναντι από τη φωτιά, περιγράφοντας αυτή τη μοναδική τεχνική. Το κρέας ψήνεται αργά, μερικές φορές έως και 6 ώρες» περιγράφει και τονίζει ότι «Παλαιότερα το αντικριστό ήταν συνηθισμένο στα χωριά του Ψηλορείτη, αλλά σήμερα το συναντάμε οπουδήποτε στην Κρήτη. Παραδοσιακά, μαγειρεύεται από άνδρες, τις περισσότερες φορές βοσκούς».
Η Κάλυμνος με το μαούρι στην 100η θέση
«Το μαούρι ή μουούρι αποτελείται από ένα ολόκληρο αρνί ή κατσικάκι που συνήθως πασπαλίζεται γενναιόδωρα με αλάτι και πιπέρι και αλείφεται παντού με φρέσκο βούτυρο πριν το γεμίσουν με ψιλοκομμένο συκώτι αρνιού, ρύζι, κρεμμύδια, ντομάτες, ελαιόλαδο. Στο μείγμα συνήθως βάζουν αρωματικά βότανα και μπαχαρικά όπως φύλλα δάφνης, κανέλα, κύμινο, γαρύφαλλο, δυόσμο, δεντρολίβανο, ρίγανη, άνηθο και πιπέρι. Άλλα υλικά που περιέχονται στη γέμιση είναι κουκουνάρια, σταφίδες, αυγά, τυρί. Αφού γεμιστεί, τοποθετείται σε πήλινο σκεύος, σκεπάζεται με καπάκι και σιγοψήνεται σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο για πολλές ώρες. Παραδοσιακά, η κατσαρόλα σφραγίζεται για να εγκλωβιστεί η ζέστη και τα αρώματα μέσα, με αποτέλεσμα το κρέας να είναι απίστευτα χυμώδες, τρυφερό και γευστικό. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο σχετικά με αυτή τη σπεσιαλιτέ είναι ότι οι άνθρωποι συνήθιζαν να κλείνουν ολόκληρο τον φούρνο με τούβλα για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα έβγαινε καπνός ή μυρωδιά. Αυτή η πρακτική εκτιμάται ότι προέκυψε από την ανάγκη των νησιωτών να κρύβουν την τροφή τους από τους Τούρκους και τους πειρατές. Στην Κάλυμνο συνήθως παρασκευάζεται και σερβίρεται το Πάσχα. Παρόμοια πιάτα με μικρές παραλλαγές απολαμβάνει κανείς και στα υπόλοιπα Δωδεκάνησα».
Στην 102η θέση το βυζάντι Καρπάθου
«Το Βυζάντι είναι μια σπεσιαλιτέ με κρέας από την Κάρπαθο που αποτελεί μέρος της ελληνικής παράδοσης. Συνήθως αποτελείται είτε από κατσικάκι είτε από αρνί, γεμάτο με ψιλοκομμένα υλικά, ρύζι ή πλιγούρι και κρεμμύδια. Η γέμιση συνήθως αρωματίζεται με γαρύφαλλο, κύμινο, κανέλα, σκόρδο, άνηθο, πιπέρι, κουκουνάρι και σταφίδες. Στη συνέχεια το βάζουν σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο, το κλείνουν και το αφήνουν να ψηθεί αργά κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας, με τη διαδικασία να προσδίδει στο κρέας μία μοναδική γεύση που το κάνει απίστευτα χυμώδες. Την επόμενη μέρα, την Κυριακή του Πάσχα, το βγάζουν από τον φούρνο και το βάζουν κατευθείαν στο τραπέζι. Οι ντόπιοι συνήθως απολαμβάνουν αυτή τη λιχουδιά με άφθονο εκλεκτό κρασί».