‘Ενα νέο απόκτημα συγκαταλέγεται εδώ και λίγες μέρες ανάμεσα στα αντικείμενα που θα αποτελέσουν τη συλλογή του νέου μουσείου Τατοϊου. Πρόκειται για μια ξύλινη βιβλιοθήκη του Γεωργίου Α’ που είχε περιέλθει στην κατοχή του Ομότιμου Καθηγητή Παθολογίας και Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γ. Δάικο μέσω δημοπρασίας.
Η δρύινη βιβλιοθήκη φέρει στην επίστεψη της το βασιλικό στέμμα με το σταυρό, μέσα σε φυτικό διάκοσμο, από φύλλα δάφνης. Το στέμμα στηρίζεται στο έμβλημα του Γεωργίου Α’: Δύο Γ χιαστί (το ένα ως αντικατοπτρισμός του άλλου), τα οποία δημιουργούν ένα «Χ» με αγκύλες στις πάνω κεραίες. Πιθανολογείται ότι η βιβλιοθήκη προέρχεται από τη βασιλική θαλαμηγό «Αμφιτρίτη» (πρώην οπλιταγωγό «Μπουμπουλίνα»). Η τεκμηρίωση του αντικειμένου θα αποκαλύψει πληροφορίες για την προέλευση του, αν και, σύμφωνα με το ΥΠΠΟ, η σύνδεση με τον Γεώργιο Α’ δεν αμφισβητείται. «Είναι μεγάλη η χαρά μας ότι οι πολίτες, καθώς αντιλαμβάνονται ότι το έργο της ανάταξης του ανακτορικού συγκροτήματος του Τατοϊου προχωρά με γοργούς ρυθμούς, συνεισφέρουν καθοριστικά με σπουδαία αντικείμενα που έχουν στην κατοχή τους στην ανασύσταση της ιστορικής αποκατάστασης του ανακτόρου», δήλωσε σχετικά η κ. Μενδώνη.
Στο μεταξύ, στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο ανακοινώθηκε η συγκρότηση Κυβερνητικής Επιτροπής που θα αναλάβει τον συντονισμό και την επιτάχυνση του έργου της αξιοποίησης του πρώην βασιλικού κτήματος. Η επιτροπή θα αποτελείται από την πολιτική ηγεσία τεσσάρων υπουργείων (Πολιτισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποδομών, αναπλ. υπ. Εσωτερικών), τους υφυπουργούς Περιβάλλοντος και τους γενικούς γραμματείς Πολιτισμού, Υποδομών και Χωρικού Σχεδιασμού, με πρόεδρο την υπουργό Λίνα Μενδώνη.
Η κ. Μενδώνη ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για την πορεία του έργου και τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της Μελέτης Βιωσιμότητας, η οποία κινείται σε δύο βασικές αρχές: σεβασμό στην Ιστορία, το περιβάλλον, την κοινωνία και οικονομική βιωσιμότητα.
Μέσα στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσει η σύσταση της Εταιρείας Ειδικού Σκοπού που θα αναλάβει την πρακτική υλοποίηση της μελέτης βιωσιμότητας και θα κατοχυρωθούν τα εμπορικά σήματα του κτήματος υπέρ του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (πρώην ΤΑΠΑ).