Τατόι: Έντονες ζυμώσεις για την επόμενη ημέρα

Σε ζυμώσεις και συναντήσεις βρίσκονται οι εμπλεκόμενοι φορείς για να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το πρότζεκτ του Τατοΐου και τη διαχείριση της επόμενης ημέρας για το κτήμα. Οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών τηρούν στάση αναμονής μέχρι να αποκρυσταλλωθεί η σύνθεση του νέου φορέα διαχείρισης που κυοφορείται, αλλά και της επιστημονικής ομάδας που θα αναλάβει τη μελέτη και την αποκατάσταση του δασικού τοπίου.

tatoi-entones-zymoseis-gia-tin-epomeni-imera0
Τα φθινοπωρινά χρώματα σε ορισμένα σημεία των πρώην βασιλικών κτημάτων υπογραμμίζουν εντονότερα τη μεγάλη καταστροφή του περιβάλλοντος φυσικού τοπίου. 

Ενα ζήτημα που συζητήθηκε αρκετά είναι αυτό της διαχείρισης των καμένων εκτάσεων που κρίθηκαν αναδασωτέες και εμπίπτουν στον ιστορικό πυρήνα του κτήματος. Η αρμοδιότητα της αναδάσωσης ανήκει, βάσει νόμου, στο υπουργείο Περιβάλλοντος, κάτι που προκάλεσε ερωτήματα στους φορείς που εμπλέκονται με το Τατόι για το κατά πόσον η αναδάσωση θα παραμείνει πιστή στην ιστορικότητα του φυσικού τοπίου, το οποίο αποτελούνταν από διαφορετικά είδη δέντρων και φυτών που εμπλούτισαν το τοπίο του κτήματος σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Μάλιστα φορείς, όπως ο Σύλλογος Φίλων Τατοΐου που είχε ανακοινώσει τη σύσταση επιστημονικής ομάδας για την εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης αποκατάστασης των ανακτορικών κήπων, περιμένει μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο των αρμοδιοτήτων ώστε να διαπιστώσει εάν μπορεί να προχωρήσει με τη σχετική μελέτη ή εάν πρέπει να την αποσύρει.

Σε σχετικό ερώτημα της «Κ», πηγές από το υπουργείο Πολιτισμού τονίζουν ότι αρμόδιο για την αναδάσωση του ιστορικού πυρήνα είναι το ΥΠΠΟΑ.

Πάντως, πηγές από το υπουργείο Πολιτισμού τονίζουν ότι αρμόδιο για την αναδάσωση του ιστορικού πυρήνα (1.600 στρέμματα) είναι το ΥΠΠΟΑ. Η μελέτη θα εκπονηθεί από το ΥΠΠΟΑ και επρόκειτο να ελεγχθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος, κάτι που επιβεβαίωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΕΝ, με την υποσημείωση ότι πρόκειται για μια μάλλον ασυνήθιστη πρακτική, η οποία όμως έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο υπουργείων.

Υπό συζήτηση είναι ωστόσο η διαμόρφωση της ευρύτερης ιστορικής έκτασης του κτήματος των 6.000 στρεμμάτων, που περιλαμβάνει τοποθεσίες όπως η διαδρομή προς τη λίμνη Κιθάρα. Εδώ υπάρχουν αρκετοί που επισημαίνουν πως η πυρκαγιά εμφάνισε στοιχεία του παρελθόντος που είχε εξαφανίσει η οργιώδης βλάστηση, από μονοπάτια μέχρι κτίσματα και ερείπια κτισμάτων που θα πρέπει να γίνουν σεβαστά κατά τη διαδικασία της αποκατάστασης. Γι’ αυτό και το ΥΠΠΟΑ έχει ζητήσει τη συνδρομή ειδικών στην ιστορία του κτήματος για να βοηθήσουν σε αυτή τη χαρτογράφηση.

Οσο αυτές οι ζυμώσεις και οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, καθυστερεί επί του πρακτέου η ανακοίνωση της επιστημονικής ομάδας που θα αναλάβει το έργο, η σύσταση της οποίας μάλιστα είχε προαναγγελθεί από τον Αύγουστο, αμέσως μετά τις πυρκαγιές. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το πρότζεκτ έχουν γίνει συζητήσεις με το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο Δοξιάδη.

tatoi-entones-zymoseis-gia-tin-epomeni-imera4

Ειδικοί με γνώση του αντικειμένου διαμηνύουν στην «Κ» ότι χρειάζεται μια «διεπιστημονική, διυπουργική και διατομεακή» προσέγγιση στο Τατόι προκειμένου να μη διασπαστεί σε μικρότερα έργα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συντονισμένη εκτέλεσή τους. Πάντως, στην αυτοψία της «Κ» στο κτήμα είδαμε το νέο εργοτάξιο που έχει στηθεί για την αποκατάσταση του ανακτόρου, καθώς το κτιριολογικό πρόγραμμα του ΥΠΠΟΑ προχωράει ανεξάρτητα από την αποκατάσταση του φυσικού τοπίου. Η βροχή είχε ξεπλύνει τη στάχτη, αλλά η μυρωδιά του καμένου ξύλου είναι ακόμη εκεί.

Πηγή: kathimerini.gr

Recommended For You

About the Author: efoni