Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Ολοκληρώθηκε η εξόδιος ακολουθία

Ολοκληρώθηκε στις 13:20 το μεσημέρι στη Μητρόπολη Αθηνών η εξόδιος ακολουθία για τον τέως βασιλιά Κωνταντίνο, παρουσία γαλαζοαίματων από όλο τον κόσμο.  Τελευταία και συνοδευόμενη από τη Μαρί Σαντάλ, έφτασε στη Μητρόπολη εμφανώς συγκινημένη η Άννα – Μαρία, που χαιρέτισαν, με τον Παύλο, τους συγκεντρωμένους. Λίγο νωρίτερα, στην εκκλησία βρέθηκαν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Η εξόδιος ακολουθία έγινε προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, ενώ συμμετείχαν και οι συνοδικοί αρχιερείς-μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.  Στην πρώτη σειρά των καθισμάτων, καθόταν η Άννα – Μαρία, ο Παύλος και τα μέλη της οικογένειας. Σε διαφορετική πλευρά καθόταν τα βασιλικά ζεύγη. Μετά το τέλος της τελετής, ο Ιερώνυμς πλησίασε στην πλευρά της οικογένειας, απευθύνοντας τα συλλυπητήριά του.

Συγκίνησε ο Παύλος στον επικήδειό – «Δεν είναι αυτό το τέλος πατέρα μου»

«Κωνσταντίνε, Μεγαλειότατε, βασιλιά πατέρα μου», ξεκίνησε ο πρίγκιπας Παύλος στον επικήδειό του. «Δεν είναι αυτό το τέλος πατέρα, θα ζεις πάνω μέσα στην καρδιά μας, όπως συμβαίνει σε κάθε οικογένεια που χάνει ό,τι πολύτιμο έχει κάποιος στη ζωή του. Στερήθηκες πολύ νέος τον πατέρα σου, τον αείμνηστο βασιλέα Παύλο, τον παππού μου. Τήρησες όμως την παρακαταθήκη του» ανέφερε ο Παύλος στον επικήδειό του.  «Δόξασες τη χώρα με το Χρυσό Μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960. Έδωσες τιμή στην πατρίδα μας. ήταν μια μάχη του νου», είπε, προσθέτοντας,  ότι ως βασιλιάς δεν θέλησε να παραμείνει στη θέση του, χύνοντας αίμα.

«Η αποφασιστική επιρροή στην εκλογή της Αθήνας για τη διοργάνωση του 2004 ήταν από τις σημαντικότερες επιτυχίες σου. Η οικογένεια ήταν το παν για σένα και τη μητέρα μου. μαζί δημιουργήσατε μια μεγάλη οικογένεια που την ενώνει άρρηκτα η αγάπη, η έννοια του καθήκοντος προς την πατρίδα. Ο Θεός σε αξίωσε πατέρα να αφήσεις την τελευταία πνοή στην πατρίδα σου. Όπως μας δίδαξες πατέρα όλα αυτά τα χρόνια, εμείς, τα παιδιά σου, τα εγγόνια σου προσφέρουμε και θα προσφέρουμε τα πάντα στην πατρίδα», ανέφερε ο Παύλος. «Για εμάς και για κάθε Έλληνα η ισχύς της πατρίδας είναι η αγάπη του Έλληνα γι’ αυτήν». «Καλό ταξίδι» είπε με δάκρυα στα μάτια, ενώ στη συνέχεια εκφώνησε την ομιλία του και στα αγγλικά.

«Κωνσταντίνος, Κωνσταντίνος, ζήτω ο βασιλιάς» φώναζε ο κόσμος – Έψαλαν τον εθνικό ύμνο

Όταν τελείωσε η κηδεία και το φέρετρο βγήκε από τη Μητρόπολη, το συγκεντρωμένο πλήθος άρχισε να φωνάζει «Κωνσταντίνος, Κωνσταντίνος, ζήτω ο βασιλιάς» ενώ έψαλαν και τον εθνικό ύμνο. Η οικογένειά του στάθηκε στα σκαλιά της Μητρόπολης και παρακολουθούσε το πλήθος να φωνάζει συνθήματα υπέρ του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Στην εκκλησία έσπευσαν από νωρίς οι προσκεκλημένοι, που απηύθυναν συλλυπητήρια στους τρεις γιους του τέως βασιλιά, πριν κατευθυνθούν στη θέση τους. Λίγο μετά τις 11:3ο στη Μητρόπολη έφτασαν υποβασταζόμενος ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, που ήρθε από το Άμπου Ντάμπι με τη σύζυγό του και αδελφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, βασίλισσα Σοφία και τις δύο κόρες τους Έλενα και Βικτόρια – Φεντέρικα. Ο Νικόλαος βγήκε έξω από την εκκλησία για να τους υποδεχθεί. Στην εκκλησία βρίσκεται και ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε με τη βασίλισσα Λετίσια, που έγιναν δεκτοί στα σκαλιά από τον Παύλο, όπως και η πριγκίπισσα Άννα της Βρετανίας. 

Στη συνέχεια, στον χώρο έφτασε ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ Αλεξάντερ με τη σύζυγό του βασίλισσα Μαξίμ, που τους υποδέχθηκε ο Παύλος, ενώ στην εκκλησία βρίσκεται ο πρίγκιπας του Μονακό Αλβέρτος, η βασίλισσα της Δανίας και αδερφή της Άννας – Μαρία, Μαργαρίτα ,ο μέγας δούκας του Λουξεμβούργου, Ερρίκος.

Ήδη, από τις 11:20 στη Μητρόπολη βρίσκονται οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, δηλαδή ο αντιπρόεδρος  Παναγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, που συλλυπήθηκαν τους γιους του τέως βασιλιά. Στη Μητρόπολη βρίσκονται επίσης η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο Μάκης Βορίδης με τη σύζυγό του, ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Δαβάκης,  ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος,  ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, η Ευγενία Μανωλίδου. 

Τελευταία και συνοδευόμενη από τη Μαρί Σαντάλ, έφτασε στη Μητρόπολη η Άννα – Μαρία, που χαιρέτισαν, με τον Παύλο, τους συγκεντρωμένους, 

felippe_leticia_mesa_maketa
Από αριστερά η Λετίθια βασίλισσα της Ισπανίας, ο Φελίπε βασιλιάς της Ισπανίας, η Λαίδη Ματθίλδη ντ Ουντεκέμ ντ Ακόζ με τον σύζυγό της βασιλιά των Βέλγων Αλβέρτος Β΄
vasilias-souidias
Ο Βασιλιάς της Σουηδίας
DSC_9592-01
Η πριγκίπισσα Άννα της Βρετανίας
DSC_9529-01
Βασιλιάς Φελίπε και βασίλισσα Λετίσια
DSC_9535-01
Βασιλιάς Φελίπε και βασίλισσα Λετίσια
kideia-17
Πρίγκιπας Αλβέρτος και βασίλισσα Βεατρική της Ολλανδίας
kideia-18
kideia-15
Χαουάν Κάρλος, τέως βασιλιάς της Ισπανίας και η βασιλομήτωρ Σοφία

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Στη Μητρόπολη η σορός – Στις 12 η εξόδιος ακολουθία-1

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Στη Μητρόπολη η σορός – Στις 12 η εξόδιος ακολουθία-2

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Στη Μητρόπολη η σορός – Στις 12 η εξόδιος ακολουθία-3

Κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας, πρόσβαση στον Μητροπολιτικό Ναό θα έχουν αυστηρά οι περίπου 187 προσκεκλημένοι της.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Στη Μητρόπολη η σορός – Στις 12 η εξόδιος ακολουθία-4

 

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Στη Μητρόπολη η σορός – Στις 12 η εξόδιος ακολουθία-5

Λίγο μετά, αφίχθη και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης με τη σύζυγό του.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Στη Μητρόπολη η σορός – Στις 12 η εξόδιος ακολουθία-6

Από πολιτικά πρόσωπα έως τώρα έχουν προσέλθει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η σύζυγός του, Γεωργία, καθώς και oι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, Μίλτος Χρυσομάλλης και Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Το «παρών» έδωσε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Στη Μητρόπολη η σορός – Στις 12 η εξόδιος ακολουθία-7

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Στη Μητρόπολη η σορός – Στις 12 η εξόδιος ακολουθία-8

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Στη Μητρόπολη η σορός – Στις 12 η εξόδιος ακολουθία-9

Συντετριμμένη ήταν η ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, την οποία είχε βαφτίσει ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Στη Μητρόπολη η σορός – Στις 12 η εξόδιος ακολουθία-10

Παρών επίσης, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Στη Μητρόπολη η σορός – Στις 12 η εξόδιος ακολουθία-11

Recommended For You

About the Author: efoni