Σύψας: Το φθινόπωρο επιστροφή στην κανονικότητα

Για την οριστική επιστροφή μας στην κανονικότητα, η οποία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων ο ρυθμός των εμβολιασμών, η πίεση του συστήματος Υγείας, αλλά και η πιθανή εμφάνιση μεταλλάξεων, μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Νίκος Σύψας.

Ο καθηγητής εκτίμησε ότι εάν όλα πάνε καλά, τότε η επιστροφή στη φυσιολογική ζωή, η οποία δεν θα περιλαμβάνει πλέον τις μάσκες, μπορεί να γίνει κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, δηλαδή το ερχόμενο φθινόπωρο.

“Η επιστροφή μας στην κανονικότητα εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους μεταξύ των οποίων είναι ο ρυθμός των εμβολιασμών, ο οποίος δεν είναι δεδομένος, με την έννοια ότι πριν το καλοκαίρι ζεσταίνει και ο καιρός, τα κρούσματα θα πέσουν, οπότε πολλοί θα θεωρήσουν ότι τελείωσε το πρόβλημα. Χρειάζεται πολύ μεγάλη επαγρύπνηση σε αυτό το θέμα. Μία δεύτερη παράμετρος είναι η πίεση στο σύστημα υγείας και μία τρίτη είναι μία πιθανή εμφάνιση μεταλλάξεων, οι οποίες ενδεχομένως να παρακάμπτουν την ανοσία. Εάν όλα πάνε καλά φαντάζομαι ότι στο τρίτο τρίμηνο του έτους, δηλαδή περίπου το φθινόπωρο, από το Σεπτέμβριο, θα έχουμε μία κανονικότητα και εάν μέχρι τότε ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ χαμηλός και το σύστημα υγείας δεν πιέζεται, τότε ενδεχομένως να βγάλουμε και τις μάσκες”, είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Παράλληλα ο Νίκος Σύψας εκτίμησε ότι την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου ή στις αρχές του Ιουνίου ενδέχεται να παρατηρηθεί μία καλή αποκλιμάκωση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία. “Βλέπουμε μία σταθεροποίηση, δηλαδή δεν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων και τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μία αποκλιμάκωση, όσον αφορά τις εισαγωγές που είναι ένας από τους πιο ισχυρούς δείκτες. Αυτό είναι πολύ παρηγορητικό και μας χαροποιεί ιδιαίτερα”, είπε.

Ο κ. Σύψας έκρουσε τον κώδωνα για το καλοκαίρι θυμίζοντας ότι τον περσινό Ιούνιο υπήρχαν και μέρες με κανένα κρούσμα και στα μέσα Ιουλίου ο δείκτης R ανέβηκε και ξεκίνησε απότομη άνοδος των κρουσμάτων. Εξήγησε ότι αυτό μπορεί να επαναληφθεί και φέτος καθώς η πανδημία είναι απρόβλεπτη, δεν υπάρχει ανοσία και συνεπώς υπάρχει το υλικό για εξάπλωση του ιού στην κοινωνία. “Δεν μιλάμε για ένα κανονικό καλοκαίρι. Αποστάσεις, μάσκες και πάνω απ’ όλα τα εμβόλια που είναι το ισχυρότερο όπλο μας”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σύψας εξήγησε ότι το χειμώνα ο ιός θα επανέλθει και προέβλεψε ότι θα απαλλαγούμε οριστικά από αυτόν το καλοκαίρι του 2022.

“Το καλοκαίρι του 2022 πρώτα ο Θεός θα απαλλαγούμε από τον κορονοϊό. Ενδεχομένως θα εξαφανιστεί εντελώς -το καλό σενάριο, ή θα επανέλθει σα μια μικρή εποχική λοίμωξη όπως κάθε χρόνο η γρίπη”.

Recommended For You

About the Author: efoni