Το σύνδρομο Μινχάουζεν, ειδικότερα το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου, είναι μια σπάνια ψυχική διαταραχή που οδηγεί ένα άτομο στο να επινοεί ή να προκαλεί ασθένειες. Στην πρώτη περίπτωση αυτό αφορά τον εαυτό του, ενώ στη δεύτερη περίπτωση (σ.σ. δια αντιπροσώπου) τις προκαλεί σε άλλο άτομο. Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία ψυχικής διαταραχής, εντάσσονται κυρίως μητέρες που προκαλούν προβλήματα στα παιδιά τους, έτσι ώστε στη συνέχεια να σπεύδουν να τα φροντίσουν και να αισθάνονται οι ίδιες ότι τους προσφέρουν.
Μια τέτοια σπάνια περίπτωση ήταν αυτή της Τάνια Ρέιντ, στις ΗΠΑ, η οποία έστειλε 18 φορές τον γιο της στο νοσοκομείο μέσα σε δυο χρόνια. Αιτία ήταν οι εγκεφαλικές κρίσεις και τα αναπνευστικά προβλήματα που αντιμετώπιζε το παιδί. Προβλήματα, όμως, που αποδείχθηκε ότι προκαλούσε η ίδια η μητέρα, η οποία ήταν κι ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας στις κρίσεις του παιδιού.
Τον Φεβρουάριο του 1988, κατά τη 18η νοσηλεία του παιδιού, μια νοσοκόμα εντόπισε κάτι ασυνήθιστο. Γρατσουνιές στο μάγουλο του παιδιού και στη συνέχεια είδε την Τάνια Ρέιντ να ζητάει βοήθεια γιατί το δάχτυλό της αιμορραγούσε. Ήταν η στιγμή – κλειδί για τους γιατρούς του νοσοκομείου, οι οποίοι από αυτό το σημείο κι έπειτα άρχισαν να υποψιάζονται τη μητέρα.
Στην επιφάνεια ήρθε ο θάνατος της μεγαλύτερης αδερφής του αγοριού, σε ηλικία 9 μηνών, η οποία πριν πεθάνει από καρδιακή ανακοπή είχε νοσηλευτεί 20 φορές! Εν τέλει, τον Αύγουστο του 1988 η ψύχραιμη, μεθοδική και με σπουδές νοσηλευτικής Τάνια Ρέιντ συνελήφθη για τη δολοφονία της 9 μηνών κόρης της και την κακοποίηση του γιου της. Η ίδια κατάφερε να ξεγελάσει ακόμα και τον ανιχνευτή ψεύδους καθώς αρνήθηκε πεισματικά και ιδιαίτερα ψύχραιμα την ενοχή της.
Η Τάνια Ρέιντ καταδικάστηκε σε 62 χρόνια, όμως, ακόμα αρνείται κάθε ενοχή. Είναι ένα ακόμα γνώρισμα των ανθρώπων με σύνδρομο Μινχάουζεν δι’ αντιπροσώπου, καθώς αρνούνται μέχρι τέλους ότι έχουν την οποιαδήποτε εμπλοκή με τα εγκλήματα σε βάρος των παιδιών τους…