Σωτήρης Τσιόδρας: Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες

Σε ημερίδα του ΕΚΠΑ μίλησαν χθες το βράδυ οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Σύψας, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, αλλά και τους εμβολιασμούς.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt στην Αθήνα είναι πλέον στο 0,95, κάτι που κάνει τους επιστήμονες να νιώθουν συγκρατημένη αισιοδοξία, ενώ στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα είναι λίγο πάνω από το 1. 

Όπως εκτίμησε μάλιστα, αν ο δείκτης Rt παραμείνει κάτω από το 1, τότε τον Ιούνιο ο αριθμός των διασωληνωμένων θα μειωθεί στους 400.

Από την πλευρά του ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στα οφέλη των εμβολίων, ενώ σημείωσε ότι σύντομα μπορεί να πούμε οριστικό αντίο στις μάσκες. 

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας εξήγησε πως όταν δύο άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις τότε είναι πολύ χαμηλά τα επίπεδα κινδύνου για σοβαρή νόσηση, επομένως θα μπορούσαν να βρίσκονται μεταξύ τους χωρίς μάσκα.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το επόμενο διάστημα τα μέλη της επιτροπής θα συζητήσουν για τα μέτρα και το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσής τους, όπως για παράδειγμα να μη φορούν μάσκα οι εμβολιασμένοι. 

Recommended For You

About the Author: efoni