Σχολεία- Εστίαση- Μετακινήσεις από νομό σε νομό: Όλες οι εξελίξεις για το άνοιγμα- Ποιες είναι οι πιθανότερες ημερομηνίες

Σχολεία

Η επιστροφή στις σχολικές αίθουσες για τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων είναι μείζον θέμα για την κυβέρνηση, με τους λοιμωξιολόγους να συνεδριάζουν την Παρασκευή προκειμένου να πάρουν τις τελικές αποφάσεις.

Προτεραιότητα χαρακτήρισε το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, βάζοντας «φρένο» από το βήμα της Βουλής στα σενάρια για άνοιγμα άλλων κλάδων της οικονομίας.

Το κουδούνι, όπως όλα δείχνουν, θα χτυπήσει την 1η Φεβρουαρίου, ωστόσο, επιδημιολόγοι και εκπαιδευτικοί προβληματίζονται για το αν τα παιδιά θα τηρήσουν με ευλάβεια τα μέτρα.

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να αποσταλούν ηλεκτρονικά οι βαθμοί του πρώτου τετράμηνου.

Πάντως το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μαξίμου είναι πως η περαιτέρω επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας θα γίνει σταδιακά, με προσοχή και με ασφάλεια και λαμβάνοντας πάντα υπόψιν επιδημιολογικά δεδομένα.

Εστίαση

«Όχι» στη λειτουργία των εσωτερικών χώρων των εστιατορίων λένε οι επιστήμονες, που ωστόσο είναι θετικοί στο σερβίρισμα σε εξωτερικούς χώρους με μάσκες και αποστάσεις.

Πάντως μέλη της επιτροπής θα προτιμούσαν τα μπαρ να εξαιρεθούν από ένα πιθανό άνοιγμα, στα μέσα Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου.

Οι όποιες αποφάσεις θα λαμβάνονται βάσει των εβδομαδιαίων επιδημιολογικών δεδομένων κι εφόσον δεν υπάρχουν περιοχές που θα μπουν στην κόκκινη ζώνη.

Σταϊκούρας: Έρχεται στήριξη του κλάδου

Ρευστότητα και στήριξη της εστίασης κατά την επανεκκίνηση του κλάδου ζήτησαν στην τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς και τα μέλη της διοίκησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδίας, τέθηκαν ως θέματα η διαμορφωμένη κατάσταση στον κλάδο από τα παρατεταμένα lockdown και την κακή επανεκκίνηση του καλοκαιριού, η συσσώρευση των υποχρεώσεων των επαγγελματιών, η έλλειψη ρευστότητας και η στήριξη κατά την επανεκκίνηση του κλάδου.

Ζητήθηκε από τον υπουργό η στήριξη του κλάδου με χρηματοδότηση και ρευστότητα (με αλλαγές στον αλγόριθμο υπολογισμού), μείωση του ΦΠΑ στο 6%, κούρεμα και ρύθμιση των οφειλών από χρέη που έχουν δημιουργηθεί μέσα στην πανδημία, επανένταξη στις 120 δόσεις, την δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού συνδεδεμένου με το POS, και ιδιαίτερη στήριξη των τμημάτων του κλάδου που έχουν υποστεί μεγαλύτερη ζημία από την πανδημία (όπως αίθουσες εκδηλώσεων, κέντρα διασκέδασης, bar, club, catering, κτήματα).

Μετά από μια διεξοδική και ειλικρινή συζήτηση, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, ο υπουργός έκλεισε λέγοντας: «Αναγνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες του κλάδου και θα αναλάβουμε πρόσθετες πρωτοβουλίες για την στήριξή του».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς που συμμετείχε στη σύσκεψη, δήλωσε πως η εστίαση δεν πρόκειται να ανοίξει αν αφορά μόνο τους εξωτερικούς χώρους, καθώς δεν συμφωνούν οι επαγγελματίες, ενώ εκτίμησε οι επιχειρήσεις του κλάδου θα ανεβάσουν ρολά περί το Μάρτιο. Όπως είπε ο κ. Καββαθάς δεν μπορεί να λειτουργήσει η εστίαση μέσα στο χειμώνα σε εξωτερικούς χώρους.

Μετακινήσεις

Σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις από νομό σε νομό, κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν  πως δεν είναι από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν την κυβέρνηση και τους ειδικούς και το ζήτημα θα εξεταστεί όταν θα το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Recommended For You

About the Author: efoni