Συσπειρώνει ο Ζούτσος, ασύμμετροι τόνοι από Αηδόνη

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες προεκλογικές περιόδους του διατρέχει ο Δήμος Παλλήνης, που εισέρχεται στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου με το Θανάση Ζούτσο να έχει απέναντι του τον Χρήστο Αηδόνη.

Με μία συγκέντρωση, που πολλοί χαρακτήρισαν ως την μεγαλύτερη συγκέντρωση Δημοτικής Παράταξης, που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στα 13 χρόνια του ενιαίου Δήμου Παλλήνης, κήρυξε την έναρξη της επίσημης προεκλογικής περιόδου ο Δήμαρχος Παλλήνης, Θανάσης Ζούτσος. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση του ήταν να δείξει με τον πιο σαφή τρόπο ότι παραμένει ο βασικός παίκτης του πολιτικού σκηνικού στο Δήμο του.

Ήδη από την επομένη της συγκέντρωσης στην πλατεία του Γέρακα κατά την οποία παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματος του, καθώς και τους υποψήφιους Δημοτικούς και Κοινοτικούς Συμβούλους της Παράταξης του «Μια Πόλη για Όλους», οι κινήσεις του μπήκαν στο μικροσκόπιο των αντιπάλων του και ιδιαίτερα του βασικού, Χρήστου Αηδονή, πρ. Βουλευτή Δράμας του ΠΑΣΟΚ και πρ. Υφυπουργού στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Το προηγούμενο διάστημα, η επικοινωνιακή πολιτική του κ. Αηδόνη αρχικά βασίστηκε σε τακτικές εντυπωσιασμού με γενικόλογη και ασαφή συνθηματολογία και μετά το καλοκαίρι εξελίχθηκε σε μία ακατάσχετη υποσχεσιολογία, όπου το οποιοδήποτε αίτημα έφτανε στο επιτελείο του μετατρεπόταν σε προγραμματική δέσμευση χωρίς καμία κρίση επί της σοβαρότητας, βιωσιμότητας ή εφικτότητας του. Η τακτική αυτή οδήγησε το σκεπτόμενο κόσμο να αρχίσουν να παίρνουν αποστάσεις από τον κ. Αηδόνη και να συσπειρώνονται εκ νέου στο στρατόπεδο του νυν Δημάρχου, Θανάση Ζούτσου.

Στρατηγικό λάθος Αηδόνη

Βασικός παράγοντας που οδήγησε σε αυτήν την εξέλιξη είναι η επιφυλακτικότητα που έχει προκληθεί τόσο σε γνωστούς τοπικούς παράγοντες, όσο και σε μεμονωμένους πολίτες για τις επιλογές του. Ο κ. Αηδόνης φαίνεται ότι επεδίωξε να αναδείξει την λογική του «αντιζουτσικού» μετώπου. Δεν είναι λίγοι αυτοί που απόρησαν με την επιλογή του να έχει ως κυρίαρχα στελέχη στο πλευρό του
ανθρώπους, που είναι ταυτισμένοι με προηγούμενες περιόδους και παλαιοκομματικές τακτικές, ενώ θέλει να προβάλλει ένα πιο σύγχρονο πρόσωπο. Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν κριθεί εδώ και χρόνια από τις τοπικές κοινωνίες και στην ουσία ο κ. Αηδόνης τους κάλεσε από την αποστρατεία για να πρωταγωνιστήσουν στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο.

Παράλληλα, η σπουδή του κ. Αηδόνη να ανακοινώσει την υποστήριξη στελεχών προς την Παράταξη του με βασικό στοιχείο την κομματική τους ιδιότητα και όχι τον ρόλο τους στην τοπική κοινωνία, έχει δώσει την αιτία να γίνεται λόγος για «πολιτικό αχταρμά».

Τα δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε πόσα και ποια στελέχη από τη Νέα Δημοκρατία, το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ βρίσκονται κοντά του έχουν δράσει αντίστροφα. Ενώ αρχική του πρόθεση ήταν με τέτοιες κινήσεις να προβάλλει το επιχείρημα της υπερκομματικής υποψηφιότητας, το γεγονός ότι εστίασαν στους κομματικούς χώρους από τους οποίους προέρχονυται τα στγκεκριμένα πρόσωπα και
όχι στην συμμετοχή τους στα τοπικά δρώμενα, υπενθύμισε ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα μέχρι πολύ πρόσφατα ήταν σε δημόσιες αντιπαραθέσεις μεταξύ τους. Και η συζήτηση πλέον έχει μετατοπιστεί στο αν όλοι αυτοί θα μπορούσαν να συνεννοηθούν μεταξύ τους την επόμενη μέρα των εκλογών.

Πληροφορίες λένε ότι η εντολή του επικοινωνιακού επιτελείου του κ. Αηδόνη είναι να βγάζουν προς τα έξω την εικόνα της σύμπνοιας και της συνεργασίας. Από την άλλη, όμως, έντονες είναι οι φήμες για έριδες μεταξύ των διαφόρων κομματικών ή ενδοπαραταξιακών ομαδοποιήσεών, που έχουν διαμορφωθεί στην παράταξη του κ. Αηδόνη.

Ο ρόλος των προσώπων

Στη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία, όπως όλα δείχνουν, σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα πρόσωπα που συνθέτουν το παζλ των Παρατάξεων. Με το βασικό κορμό της Παράταξης του αναλλοίωτο και με μεγάλη ανανέωση εισέρχεται στην εκλογική μάχη ο Δημαρχος Παλλήνης, Θανάσης Ζούτσος. Το τελευταίο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τη στιγμή κιόλας που ίδιος ο κ. Αηδόνης σε συνεντεύξεις του προανήγγειλε αποχωρήσεις ενεργών Δημοτικών Συμβούλων της παράταξης του Δημάρχου προς τον ίδιο. Τελικά, το κύμα των Δημοτικών Συμβούλων περιορίστηκε στην ηθοποιό Ασπασία Τζιτζικάκη, η οποία μόλις λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση της εισόδου της στην Παράταξη Αηδόνη δήλωνε δημόσια τη σύμπλευση της με τον κ. Ζούτσο, δημιουργώντας αρνητικές εντυπώσεις ακόμα και σε μέχρι πρότινος υποστηρικτές της.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ζούτσος έχει εντάξει στους κόλπους της παράταξης του πολλούς νέους ανθρώπους, διακεκριμένους επιστήμονες, διδάσκοντες σε μεγάλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας, στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και ανθρώπους με αναγνωρισμένο ρόλο στην τοπική κοινωνία.

Το προφίλ των δύο βασικών αντιπάλων

Δε λείπουν και τα σκωπτικά σχόλια για την ίδια τη διαδρομή του κυρίου Αηδόνη ο οποίος ξεκίνησε ως επαγγελματικό κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη Βουλευτής στην Δράμα το 2004, ορίστηκε Υφυπουργός στην κυβέρνηση Παπανδρέου κατά τα δύσκολα χρόνια της μνημονιακής περιόδου (2010-2011). Έπειτα και ενώ είχε αποχωρήσει από Υφυπουργός ανεξαρτητοποιήθηκε από το ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια ακολούθησε τον κ. Λοβέρδο στο κόμμα του «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» στο οποίο διετέλεσε Γραμματέας και μετά τη διάλυση του επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ τον Μάιο του 2014 για να φύγει οριστικά το Δεκέμβριο και να ακολουθήσει τον κ. Παπανδρέου στο ΚΙΔΗΣΟ ως πολιτευτής της Α’ Αθηνών το 2015.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Παλλήνης, Χρήστος Αηδόνης

Μετά από εκείνη την περίοδο διάφορα δημοσιεύματα τον ήθελαν να διατηρεί καλή σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που δεν άργησε να επιβεβαιωθεί το πρόσφατο διάστημα με την ανακοίνωση του ως Υποψήφιος Δήμαρχος Παλλήνης με τις ευλογίες του Χρήστου Σπίρτζη, πρ. Υπουργού του Αλέξη Τσίπρα και πρ. βουλευτή Ανατολικής Αττικής. Η ανακοίνωση του ως Υποψήφιος Δήμαρχος, άλλωστε, προκάλεσε έκπληξη αφού πολλοί αγνοούσαν ότι έμενε στην περιοχή, ενώ δεν είχε την παραμικρή εμπλοκή με τα κοινά, όσο και με κοινωνικά δρώμενα του Δήμου.

ο Δήμαρχος Παλλήνης, Θανάσης Ζούτσος

Από την άλλη, ο κ. Ζούτσος τα τελευταία χρόνια έχει διαμορφώσει μία πολυσυλλεκτική Δημοτική Αρχή στη βάση της τοπικής αναφοράς και όχι των κομματικών ισορροπιών. Ο ίδιος έχει καταφέρει να αποτυπωθεί στην συνείδηση των πολιτών ως ο Δήμαρχος της Πόλης, ο οποίος συνεργάζεται με όλες τις Κυβερνήσεις ανεξαρτήτως κόμματος για να φέρει αποτελέσματα για το σύνολο του Δήμου.

Η μάχη του προγράμματος

Ένα ακόμη πεδίο σύγκρουσης μεταξύ των κ. Ζουτσου και Αηδόνη αποτελούν τα προγράμματα τους για την περίοδο 2024 – 2028. Ο κ. Αηδόνης επέλεξε να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα γενικόλογο και πολυσέλιδο, το οποίο, όμως, περιλαμβάνει ως εξαγγελίες ήδη υλοποιημένα έργα και δράσεις της Διοίκησης του Θανάση Ζούτσου, είτε αυτοτελως είτε σε συνεργασία με Φορείς του Δήμου.

Επιπλέον, δεν είναι αμελητέο το γεγονός ότι ο κ. Αηδόνης εξαγγέλει έργα και δράσεις που είναι αντικειμενικά ανέφικτες, οοικονομικά υπερκοστοβόρες και πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες του Δήμου Παλλήνης. Την ίδια ώρα, βασική επιδίωξη του Θανάση Ζούτσου είναι να παρουσιάζει προγραμματισμό έργων, που περιλαμβάνει στοχευμένα έργα και δράσεις που έχει ανάγκη ο τόπος μας στη βάση ώριμων, κοστολογημένων και χρηματοδοτημένων μελετών της Δημοτικής Αρχής.

Δημοσιεύθηκε στο τεύχος Σεπτρμβρίου της εφημερίδας  « Η Φωνή της Ανατολικής Αττικής»

Recommended For You

About the Author: efoni