Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το Σάββατο.
Εκτός της Έφης Αχτσιόγλου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που ήδη είχαν ανακοινώσει τις υποψηφιότητές τους, επιβεβαιώθηκε και αυτή του Νίκου Παππά ενώ την… έκπληξη έκανε ο Στέφανος Τζουμάκας.
Η Έφη Αχτσιόγλου, που πρώτη έθεσε επίσημα υποψηφιότητα, παρουσίασε τη δική της πολιτική πλατφόρμα.
Αχτσιόγλου: Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιον θα βρει η Νέα Δημοκρατία απέναντι της
Όπως εξήγησε η άλλοτε υπουργός Εργασίας, το βασικό ερώτημα για την επόμενη ημέρα είναι το ποιον θα βρει απέναντί της η Νέα Δημοκρατία.
«Ένα αδύναμο, εσωστρεφή και χωρίς κυβερνητική προοπτική ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ; Ή έναν ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προγραμματικά, πολιτικά, και οργανωτικά έτοιμο; Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εμάς τους ίδιους», σημείωσε η Έφη Αχτσιόγλου.
Στη συνέχεια, επανέλαβε πως το δίλημμα δεν μπορεί να είναι το αν το κόμμα θα στραφεί προς τα αριστερά ή προς το κέντρο. «Θα το πω ευθέως: Μια από τις ευκολίες είναι η αντιπαράθεση, για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πρέπει να κινηθεί προς τα αριστερά ή προς το Κέντρο. Είναι απλουστευτικό και λανθασμένο ερώτημα».
«Είναι αριστερή ή κεντρώα σήμερα η υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας; Με στόχο την αύξηση των μισθών στο μερίδιο του ΑΕΠ, τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων;», αναρωτήθηκε, θέλοντας να επιχειρηματολογήσει περισσότερο.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις συνθήκες της ήττας, αφήνοντας κάποιες αιχμές για το πως κινήθηκε το κόμμα προεκλογικά, εστιάζοντας στην αδυναμία σχεδιασμού κυβερνητικής πρότασης με τον εγκλωβισμό στην απλή αναλογική, την αδυναμία κατανόησης του πόσο σημαντική είναι για τους πολίτες, αλλά και στην πολυφωνία που πολλές φορές έμοιαζε με «κακοφωνία».
Σύγχυση με τον Πολάκη, μένει εκτός όπως και ο Τεμπονέρας
Ο Παύλος Πολάκης θα είναι υποψήφιος πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ, μόνο αν αλλάξει η διαδικασία της εκλογής όπως ανέφερε. Ο Κρητικός βουλευτής, και άλλοτε υπουργός, δεν είχε ανοίξει τα χαρτιά του μέχρι πρότινος, ωστόσο, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής άνοιξε τα χαρτιά του.
Eάν ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία και βέβαια υπάρξει απόφαση του συνεδρίου που «να περιλαμβάνει τους άξονες τους οποίους ανέπτυξα, τότε ναι είναι ανοιχτό για εμένα να θέσω υποψηφιότητα για Πρόεδρος του κόμματος», είπε για την υποψηφιότητά του.
Ο πρώην υπουργός επί της ουσίας ζήτησε άμεσα Συνέδριο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και σε αυτό να εκλεγούν νέα Πολιτική Γραμματεία, νέα Κεντρική Επιτροπή και νέος Γραμματέας, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για εκλογή προέδρου.
Την ίδια ώρα, επιβεβαιώθηκε η υποψηφιότητα του Νίκου Παππά, όπως αναμενόταν, ενώ ο Διονύσης Τεμπονέρας κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τον Παύλο Πολάκη. Όπως ανέφερε, θα θέσει το θέμα του «οδικού χάρτη» για την εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ.
Νίκος Παππάς: Λάθος κάθε αναδίπλωση στη «φωλιά» της ριζοσπαστικής αριστεράς
Ο Νίκος Παππάς ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής, υπογραμμίζοντας πως «η επικαιροποιημένη ταυτότητά μας, όπως περιγράφεται στη διακήρυξή μας. Είναι σαφής και καθόλου θολή».
Συμπλήρωσε, παράλληλα ότι «κάθε αναδίπλωσή μας στη “φωλιά” της ριζοσπαστικής αριστεράς και μόνο θα ήταν μεγάλο λάθος».
Εκφράζουμε και συσπειρώνουμε όλον τον κόσμο από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο, υπογραμμίζοντας πως «Είμαστε η μοναδική προοπτική απομάκρυνσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη από την εξουσία».
Παράλληλα, κράτησε σκληρή γραμμή στα εθνικά θέματα, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία «δύναμη αναθεωρητική», συμπληρώνοντας πως «απειλεί και τη σταθερότητα στην περιοχή».
«Κάνουμε καθαρό το εξής: Τον πατριωτισμό του αριστερού και προοδευτικού κόσμου ούτε θα τον προδώσουμε ούτε θα τον παραδώσουμε σε άλλον. Όχι μόνο γιατί αυτή η παράταξη έχει υπερασπιστεί την πατρίδα και τη δημοκρατία με θυσίες εξορίες και φυλακίσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Tσακαλώτος: Ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει σταθερή και αξιόπιστη ταυτότητα
Υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος έθεσε τις γραμμές πάνω στις οποίες σκοπεύει να κινηθεί αν εκλεγεί.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην σημερινή του τοποθέτηση επανέλαβε το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται και συνέχεια και τομή.
Είπε ότι μετά την ήττα χρειάζεται αναστοχασμός, σκέψη και συλλογικότητα. Και ότι αυτό μπορεί να γίνει σε μια πορεία προς το συνέδριο. «Αλλά το θέμα είναι να ξέρουμε που θέλουμε να πάμε. Πρέπει να ξέρουμε που θέλουμε να είμαστε το 2026 και άρα να ξέρουμε πως πρέπει να αρχίσουμε να ετοιμαζόμαστε από τώρα για τότε».
Υποψήφιος και ο Στέφανος Τζουμάκας
Καταθέτοντας επιστολή στην Κεντρική Επιτροπή, στην οποία αναλύει τις θέσεις του και τους λόγους που αποφάσισε να προχωρήσει στο να είναι υποψήφιος, ο Στέφανος Τζουμάκας επισήμως γνωστοποίησε ότι διεκδικεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Το άλλοτε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μέσα από την επιστολή του εξήγησε το πώς πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, να κινηθεί στο εξής ο ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσει να επανέλθει σε υψηλά ποσοστά, να είναι ισχυρή αντιπολίτευση και μελλοντικά να διεκδικήσει εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας.
«Τα μπορούμε με ανοιχτές συζητήσεις και κοινές αποφάσεις. Οι ιδεολόγοι συμμετέχουν και δημιουρογούν το σήμερα και το αύριο. Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ λειτουργεί με αξίες και αρχές. Και οι αξίες ασκούνται έμπρακτα», αναφέρει κλείνοντας ο Στέφανος Τζουμάκας.
Ράνια Σβίγκου: Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες – Εκλογή προέδρου στις αρχές Σεπτεμβρίου
Να διεξαχθεί άμεσα η διαδικασία εκλογής προέδρου, στις αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε το κόμμα να είναι έτοιμο, υπό τη νέα ηγεσία, να δώσει τις επόμενες κρίσιμες μάχες, ζήτησε κατά την εισήγηση της στην Κεντρική Επιτροπή η Ράνια Σβίγκου.
Η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «φοβάμαι» ότι μια μακρά διαδικασία για την εκλογή προέδρου εγκυμονεί κινδύνους για την αποτελεσματικότητα του κόμματος την επόμενη περίοδο, για την ικανότητά του να ανταποκριθεί στο ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση – που όπως σημείωσε, είναι βέβαια και το κύριο ζητούμενο.
«Θέλουμε η διαδικασία αυτή της εκλογής προέδρου να είναι ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός. Που θα αφορά όχι μόνο τα στελέχη του Κόμματος, τη βάση του κόμματος, τα χιλιάδες μέλη μας, αλλά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Που θα προσελκύσει, θα κινητοποιήσει, θα συσπειρώσει, θα εμπνεύσει τους αριστερούς και τους προοδευτικούς πολίτες», ανέφερε η Ράνια Σβίγκου.