Συνεδριάζει το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ: Τα δύο σενάρια για την απάντηση στο Ιράν

Κρίσιμες είναι οι ώρες που διανύουμε για τις εξελίξεις στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, εν αναμονή των αποφάσεων του Ισραήλ για τον τρόπο και τον χρόνο που θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν.

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχουσυνεδριάζει εκ νέου από το μεσημέρι της Δευτέρας (15/04) στην Ιερουσαλήμ. Εχθές (14/04) προηγήθηκε πολύωρη σύσκεψη, η οποία επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ θα απαντήσει στο Ιράν ωστόσο δεν αποφασίστηκε το πότε θα γίνει και ποιο θα είναι το μέγεθος της απάντησης στην Τεχεράνη.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, που επικαλείται ξένα μέσα, ένα σενάριο το οποίο προβάλλει είναι οι στρατιωτικοί να ευνοούν σκληρότερη απάντηση εντός του πολεμικού συμβουλίου και αυτό ενδεχομένως να οδηγήσει στην επιλογή από το Ισραήλ μιας στρατιωτικής απάντησης προς το Ιράν, η οποία βεβαίως δεν θα είναι σκληρή, αλλά και πάλι θα μπορούσε να έχει κάποιες συνέπειες.

Ένα πρόσθετο σενάριο που φαίνεται να υπάρχει στο τραπέζι, είναι το Ισραήλ να δεχθεί να μην χτυπήσει το Ιράν ή να κάνει ένα συμβολικό χτύπημα, με αντάλλαγμα να του «επιτραπεί» να μπει στη Ράφα για να «τελειώνει» με τη Χαμάς.

Ιράν: «Να εκτιμηθεί η αυτοσυγκράτησή μας»

Οι δυτικές χώρες «όφειλαν να εκτιμήσουν την αυτοσυγκράτηση του Ιράν» απέναντι στο Ισραήλ μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Τεχεράνη, δήλωσε σήμερα (15/04) ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι δυτικές χώρες «όφειλαν να εκτιμήσουν την αυτοσυγκράτηση του Ιράν στη διάρκεια των τελευταίων μηνών», «αντί να εξακοντίζουν κατηγορίες», δήλωσε ο Νασέρ Καναανί σε συνέντευξη Τύπου στη Τεχεράνη.

«Η συμβουλή μας προς όλους τους υποστηρικτές του σιωνιστικού καθεστώτος είναι να εκτιμήσουν την υπεύθυνη ενέργεια του Ιράν και, αντί να επιλέγουν δυσανάλογα λόγια εναντίον του Ιράν, να προειδοποιήσουν το σιωνιστικό καθεστώς εναντίον άλλων δεινών που θα έχουν ανυπολόγιστες συνέπειες για αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας.

Είπε πως η Τεχεράνη είχε αποφασίσει να «τιμωρήσει» το Ισραήλ αφού «το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν επιτέλεσε τις ευθύνες του», να καταδικάσει την επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Συρία, «λόγω ενεργειών της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Αμερικής», που αντιτέθηκαν.

Το χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία

Το πλήγμα της 1ης Απριλίου κατέστρεψε το ιρανικό προξενείο και προκάλεσε 16 θανάτους, μεταξύ των οποίων επτά μέλη του σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με μία μκο.

«Είμαστε σθεναρά πεπεισμένοι πως χωρίς το πράσινο φως των Ηνωμένων Πολιτειών, το Ισραήλ δεν θα είχε τολμήσει να επιτεθεί στη διπλωματική αντιπροσωπεία του Ιράν», επανέλαβε σήμερα ο Καναανί, ενώ η Ουάσινγκτον έχει πει κατ΄επανάληψη πως δεν αναμίχθηκε στην επιχείρηση αυτή.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ είπε ακόμη ότι δεν είχε υπάρξει προηγούμενη συμφωνία με οποιαδήποτε χώρα πριν από την ανταποδοτική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

Περιφερειακοί αξιωματούχοι, περιλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, δήλωσαν πως η Τεχεράνη είχε ενημερώσει τις γειτονικές χώρες μέρες πριν από την επίθεσή του.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε πως δεν υπήρξε προηγούμενη συμφωνία με οποιαδήποτε χώρα σχετικά με το πώς η Τεχεράνη θα προσέγγιζε τη στρατιωτική απόκρισή της στο Ισραήλ.

Recommended For You

About the Author: efoni