
Με το βλέμμα στραμμένο στο «Πειθαρχικό» που θα συνεδριάσει το απόγευμα για την παραπομπή της Κατερίνας Μπατζελή κινούνται βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, γνωρίζοντας ότι η απόφαση του οργάνου θα καθορίσει το κλίμα στο εσωτερικό τυ κόμματος, μετά και από τις πτωτικές τάσεις στις δημοσκοπήσεις.
Οποιαδήποτε εκκρεμότητα γύρω από το θέμα θα ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά, γι αυτό τα περισσότερα στελέχη –ακόμη και αυτά που δεν αντέδρασαν με την κίνηση του κ. Ανδρουλάκη να παραπέμψει την πρώην υπουργό και ευρωβουλευτή στο «Πειθαρχικό» – πιστεύουν ότι η σχετική απόφαση πρέπει να ληφθεί σήμερα και όχι σε μια άλλη συνεδρίαση. Στο τραπέζι της αρμόδιας Επιτροπής Δεοντολογίας, όπου 8 από τα 11 μέλη της είναι υποστηρικτές του κ. Ανδρουλάκη, βρίσκονται και τα τρία σενάρια: η επίπληξη, η αναστολή της κομματικής ιδιότητας για κάποιους μήνες ή ακόμη και η διαγραφή. Εάν η κυρία Μπατζελή «διαγραφεί» για τρεις ή έξι μήνες από το κόμμα, τότε δεν θα έχει τη δυνατότητα να κατέβει, όπως και άλλοι σύντροφοί της, στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και να διεκδικήσει εκ νέου την εκλογή της στην Κεντρική Επιτροπή, ενώ αν η «ποινή» έχει μεγαλύτερη διάρκεια (πχ ένα έτος), τότε δεν θα έχει το δικαίωμα να δώσει μάχη για μια βουλευτική έδρα στη Βόρεια Αθήνα, κάτι που έκανε το 2023, στις διπλές εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση η απόφαση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ να την παραπέμψει στο Πειθαρχικό για πρόσφατες δηλώσεις της προκαλεί εσωκομματική αναταραχή και κάθε άλλο παρά συμβάλει στην ενωτική πορεία του κόμματος. Ο Χάρης Δούκας αντέδρασε μέσω συνεργατών του από την πρώτη στιγμή, ενώ είχε μία ημέρα νωρίτερα αποφύγει τα αρνητικά σχόλια, παρότι η ενόχλησή του για τη μη αξιοποίηση περισσότερων στελεχών που είχε προτείνει για τη στελέχωση των Τομέων του κόμματος ήταν εμφανής- τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν στελέχη που τον στήριξαν στις εσωκομματικές εκλογές και συγκρούστηκαν σκληρά με την πλευρά Ανδρουλάκη, αλλά και με αυτή του Παύλου Γερουλάνου. Ο Παύλος Γερουλάνος ενοχλήθηκε με το σήμα Δούκα και με τον υπαινιγμό ότι η παραπομπή Μπατζελή δείχνει «δυο μέτρα και δυο σταθμά» από την ηγεσία. Γιατί; Διότι ο κ. Δούκας αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς για να ενισχύσει το επιχείρημά του στο ότι και ο κ. Γερουλάνος ήταν ανάμεσα στα στελέχη που με τις δηλώσεις του προκάλεσε αναταράξεις. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και υποψήφιος για την ηγεσία τοποθετήθηκε εκ νέου για το θέμα και συνέστησε στα άλλα στελέχη, άρα και στον κ. Δούκα, να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες. Η Άννα Διαμαντοπούλου επίσης απέφυγε να σχολιάσει την πειθαρχική διαδικασία που ενεργοποίησε η απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη, τονίζοντας προχθές ότι «αν έχει κάποιος άλλη άποψη για τις συνεργασίες να τις πει καθαρά». Η κυρία Διαμαντοπούλου εστίασε με δηλώσεις της στο «δόγμα» ότι το ΠΑΣΟΚ έχει επεξεργασμένες πολλές προτάσεις αλλά δεν αναδεικνύονται κι ότι η ίδια εφεξής αυτό θα προσπαθήσει, αλλά η σκληρή πραγματικότητα δείχνει ότι στο ΠΑΣΟΚ το κλίμα ενωτικών και συλλογικών δράσεων παραμένει ζητούμενο.
Ουδείς διαφωνεί με την αυτόνομη πορεία προς τις εκλογές, αλλά η κουβέντα γυρίζει συχνά και με άναρχο τρόπο στο θέμα. Τι είπε η κυρία Μπατζελή την περασμένη Πέμπτη που την οδήγησε δύο ημέρες μετά με απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη στο Πειθαρχικό; «Για την τελευταία ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, προσωπικά θεωρώ ότι είναι τοξική και λανθασμένη δήλωση. Όπως τοξικό είναι ότι ο κ. Παππάς είπε για τον κ. Ανδρουλάκη ότι τον τραβάει κάποιος από το δεξί του πέτο. Το ΠΑΣΟΚ ως ένα κόμμα θεσμικό, ουσιαστικό, δεν μπορεί να κατρακυλάει σε τοξικότητα τύπου 13-0. Αποφάσισε η δικαιοσύνη, αυτή είναι, κλείσαμε. Και να ακολουθούμε το «λαγκάζ» της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαιώνει ότι σε τραβάει από το δεξί πέτο κάποιος», είχε δηλώσει στο Blue Sky αναφερόμενη στην αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη και δη σε τοποθέτηση του Νίκου Παππά περί συνεργασιών με αιχμές εναντίον του κ. Ανδρουλάκη. Μπορεί στελέχη να θεωρούν άστοχη τη δήλωση της κυρίας Μπατζελή – «εγώ δεν θα την είχα κάνει», είπε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Θοδωρής Μαργαρίτης- αλλά προσβλέπουν σε μια απόφαση, που θα φρενάρει τον εσωκομματικό …εμφύλιο στο ΠΑΣΟΚ.
Η άμεσα ενδιαφερόμενη, η κυρία Μπατζελή εμφανίζεται τις τελευταίες ώρες έτοιμη να δώσει μάχη υποστηρίζοντας την άποψή της αλλά και διευκρινίζοντας, βάσει των βημάτων του καταστατικού, τι ακριβώς είπε. Μάλιστα χθες έστειλε και επιστολή στα μέλη της Επιτροπής, εν’ όψει της σημερινής συνεδρίασης. Η πρώην υπουργός και νυν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής αναφέρεται στην τηλεφωνική κλήση την περασμένη Πέμπτη από τον Γραμματέα του κόμματος, ο οποίος της ζήτησε ενημέρωση για την επίμαχη τοποθέτησή της στο Blue Sky και τονίζει ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας της με τον Ανδρέα Σπυρόπουλο δεν ετέθη ζήτημα πειθαρχικής διαδικασίας εις βάρος της. Στη συνέχεια της επιστολής, η κυρία Μπατζελή υποστηρίζει ότι ενημερώθηκε για την παραπομπή της στην ΕΔΕΚΑΠ από την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ το μεσημέρι του Σαββάτου κι ότι χθες κατά την επικοινωνία της με την Πρόεδρο του «Πειθαρχικού», Νανά Βρυώνη, πληροφορήθηκε για τη σημερινή πειθαρχική συνεδρίαση, στις 6.30 το απόγευμα.
«Με σεβασμό στις προβλεπόμενες διαδικασίες όπως αυτές εξειδικεύονται από τον Κανονισμό Δεοντολογίας της Επιτροπής Δεοντολογίας Εφαρμογής του Καταστατικού και Πιστοποίησης (εφεξής Κανονισμός), θα ήθελα για την διασφάλιση της ανταλλαγής απόψεων και συμπερασμάτων και για την παρουσίαση των θέσεων μου, όπως: Μου γνωστοποιήσετε ποιος κατέθεσε το αίτημα της εις βάρος μου πειθαρχικής διαδικασίας, αν είναι αιτιολογημένο και ποιο ακριβώς το περιεχόμενο αυτού, γνωστοποιώντας μου δηλαδή το σχετικό έγγραφο», υπογραμμίζει στην επιστολή της η κυρία Μπατζελή που είναι μέλος του κόμματος από το 1979.
Σε άλλο σημείο της επιστολής κάνει αναφορά στο άρθρο 4 του κανονισμού και ζητεί να λάβει γνώση εγγράφως: α) αν πράγματι ορίστηκε και ποιος Εισηγητής για την υπόθεσή μου, β) ποιο το υλικό που συγκέντρωσε και γ) ποιο το περιεχόμενο της εισήγησης-αιτιολογημένης πρότασης του, τού οποίου ζητώ να λάβω αντίγραφο. Μάλιστα θέτει το ερώτημα αν επιβεβαιώνεται ότι η πειθαρχική διαδικασία δεν έχει εκκινήσει ακόμη εις βάρος της, αφού προϋποθέτει απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ για την εκκίνησή της και έγγραφη κλήση με συγκεκριμένο περιεχόμενο και διαδικασία.
Τέλος η κυρία Μπατζελή εκφράζει το σεβασμό της στα όργανα και στις προβλεπόμενες διαδικασίες και επικαλούμενη το άρθρο 3 του καταστατικού, καταλήγει ως εξής: «Στο εσωτερικό του (κόμματος) κατοχυρώνεται πλήρως η εσωκομματική δημοκρατία, η ελευθερία στις ιδεολογικές αναζητήσεις, στην έκφραση, στον διάλογο, στην αντιπαράθεση ιδεών και απόψεων και το δικαίωμα υποβολής και δημοσιοποίησης ατομικών και συλλογικών προτάσεων. Δίνονται κίνητρα ουσιαστικής συμμετοχής στα μέλη και τους φίλους, οι οποίοι καθίστανται συνδιαμορφωτές των θέσεων του φορέα».