Τα πρώτα δύο κρούσματα του θανατηφόρου ιού Marburg, μιας ασθένειας υψηλής μεταδοτικότητας που ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών με αυτόν που προκαλεί τον Έμπολα επιβεβαίωσε η Γκάνα.
Και οι δύο ασθενείς πέθαναν πρόσφατα σε νοσοκομείο στην περιοχή της βόρειας Ashanti.
Τα θύματα δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, γεγονός που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται η διασπορά του ιού να είναι ήδη μεγάλη.
Τα δείγματα βρέθηκαν θετικά στις αρχές του μήνα και πλέον έχουν επιβεβαιωθεί από εργαστήριο της Σενεγάλης.
Σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας της χώρας της δυτικής Αφρικής 98 άνθρωποι βρίσκoνται σε καραντίνα ως ύποπτα κρούσματα.
Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο ιός Marburg εντοπίζεται στη δυτική Αφρική, αφού είχε προηγηθεί πέρσι ένα μικρό ξέσπασμα στη Γουινέα.
Ο ΠΟΥ ανησυχεί για το ξέσπασμα μιας τέτοιας επιδημίας, που θα σήμαινε τον θάνατο ανυπολόγιστου αριθμού ανθρώπων.
Ο ιός αυτός είναι εξαιρετικά θανατηφόρος, αφού σκοτώνει το 25%-90% των νοσούντων, και μάλιστα με φρικτό τρόπο.
Οι ασθενείς αλλάζουν όψη, γίνονται σαν «φάντασμα», όπως περιγράφεται, αποκτώντας ανέκφραστο, χλωμό πρόσωπο και αιμορραγώντας από όλες τις οπές -μύτη, στόμα, μάτια, γεννητικά όργανα.
Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί θεραπεία, ωστόσο οι γιατροί λένε ότι η κατανάλωση άφθονου νερού και η αντιμετώπιση συγκεκριμένων συμπτωμάτων βελτιώνει τις ελπίδες επιβίωσης ενός ασθενή.
Ο ιός μεταδίδεται στους ανθρώπους από νυχτερίδες φρούτων και εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων μέσω της μετάδοσης σωματικών υγρών.
Τα συμπτώματα της ασθένειας και ο τρόπος μετάδοσης του ιού
Τα αρχικά συμπτώματα της ασθένειας είναι ο έντονος πονοκέφαλος, ο υψηλός πυρετός, η διάρροια, ο στομαχόπονος, ο εμετός. Τα συμπτώματα αυτά επιδεινώνονται καθημερινά.
Έπειτα από πέντε ημέρες, οι περισσότεροι ασθενείς αιμορραγούν μέσα από το δέρμα, στα εσωτερικά όργανα ή από τα ανοίγματα του σώματος, όπως αναφέρθηκε. Στη συνέχεια το 25% με 90% των ασθενών πεθαίνει από κατάρρευση του νευρικού συστήματος.
Η μετάδοση αρχικά γίνεται από ένα είδος νυχτερίδας (Rousettus) και συνήθως προσβάλλονται οι άνθρωποι που εκτίθενται στις σπηλιές ή στα ορυχεία. Μεταξύ ανθρώπων κολλάει με τα υγρά του σώματος, ή με τις επιφάνειες και τα υλικά τα οποία φέρουν αυτά τα μολυσμένα ανθρώπινα υγρά.
Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γκάνα, Δρ Francis Kasolo, δήλωσε: «Οι υγειονομικές αρχές ξεκινούν έρευνα για την κατάσταση και προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση ενός πιθανού ξεσπάσματος της ασθένειας. Συνεργαζόμαστε στενά με τις αρχές, ώστε να εντοπίσουμε τα πιθανά κρούσματα και να ιχνηλατήσουμε τις επαφές, ώστε να εμποδίσουμε τη διασπορά».