Συνέδριο ΝΔ: Όσα έγιναν τη 2η μέρα των εργασιών

Συνεχίστηκε σήμερα το 14ο συνεδρίο της Νέας Δημοκρατίας, στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo.

Οι εργασίες σήμερα Σάββατο, συνεχίστηκαν με ομιλίες κομματικών στελεχών της ΝΔ και χαιρετισμούς εκπροσώπων άλλων κομμάτων.

Τι είπαν οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων

«Η εκτίμησή μας είναι ότι όλες αυτές οι κρίσεις δεν είναι τίποτα άλλο παρά τα συμπτώματα της χρεοκοπίας του φιλελευθερισμού, η οποία είναι χρεοκοπία πολιτική και ιδεολογική και χρεοκοπία του φιλελευθερισμού ως μορφή και ως τρόπος εφαρμοσμένης πολιτικής. Απέναντι σε αυτή τη χρεοκοπία η Αριστερά έχει πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, την αναρρύθμιση της αγοράς εργασίας, για την διαφορετική ρύθμιση σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο της οικονομίας. Από την άλλη φαίνεται ότι η παραδοσιακή Δεξιά δεν έχει βρει τις απαντήσεις και αυτό εκφράζεται στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι παγκόσμιοι πολιτικοί συσχετισμοί. Αυτό είναι ένας παγκόσμιος κίνδυνος. Αν η Δεξιά δεν καταφέρει να φέρει συγκροτημένες απαντήσεις απέναντι στην χρεοκοπία του φιλελευθερισμού θα αναγκάζεται να μετατοπίζεται σε πιο ακραίες εκδοχές και αυτός είναι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει σήμερα η παγκόσμια συγκρότηση της πολιτικής αντιπαράθεσης» είπε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο της ΝΔ.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος υπογράμμισε «ομνύουμε όλοι στην συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων. Πως επικαλείται την συναίνεση ένα κόμμα, το κυβερνών, όταν σε κορυφαίας σπουδαιότητας ζητήματα όπως το ξέσπασμα ενός πολέμου στην γειτονιά μας δεν ενεργοποιείται ο στοιχειώδεις εθνικός διάλογος και αποφασίζει ένα διοικητικό κέντρο. Πως μπορούμε να πιστέψουμε σε μια ειλικρινή διάθεση για συνεννόηση;»

Επίσης υπογράμμισε ότι απαιτούνται υπερβάσεις ώστε να μην βρεθεί πάλι η χώρα στο χείλος του γκρεμού που απαιτούν μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που δεν θα υπολογίζει το πολιτικό κόστος και θα προτάσσει το εθνικό συμφέρον. «Εμείς είμαστε παρόντες σε αυτό, ειδικά σε τομές που ενισχύουν τους θεσμούς, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και την διαφάνεια, την διοικητική αποκέντρωση. Το έχουμε αποδείξει στην πράξη όταν επωμιστήκαμε μεγαλύτερο βάρος από εκείνο μας αναλογούσε. Μένοντας μόνοι την πρώτη περίοδο της κρίσης χωρίς ίχνος έστω προσχηματικής συναίνεσης» είπε.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος της βουλής Γιώργος Λαμπρούλης αφού ευχήθηκε καλές εργασίες στο συνέδριο της ΝΔ αναφέρθηκε στο πόλεμο στην Ουκρανία και στις επιπτώσεις και μίλησε για τον κίνδυνο ενός γενικευμένου πολέμου. «Η δική μας αντίληψη για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική κοινωνία είναι τελείως διαφορετική, ωστόσο παρά τις ιδεολογικές μας διαφορές ξέρετε ότι το ΚΚΕ ακολουθεί πολιτικές αρχών χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τακτισμούς. Επιδιώκουμε ουσιαστική συζήτηση και αντιπαράθεση πάνω σε διαφορετικές πολιτικές για να βγάλει ο λαός τα σωστά συμπεράσματα. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε προσδοκώντας αντίστοιχη στάση και από τους πολιτικούς μας αντιπάλους» είπε.

Τέλος ο εκπρόσωπος Τύπου του Μέρα 25 Μιχάλης Κριθαρίδης σημείωσε ότι οι νέες και οι νέοι βιώνουν στο πετσί τους την καπιταλιστική εκμετάλλευση με ανύπαρκτα ωράρια, με μισθούς της πείνας και κουτσουρεμένα και υπό αμφισβήτηση δικαιώματα. «Γι’ αυτό η νεολαία είναι πρωτοπόρα στους αγώνες και τα κινήματα διεκδίκησης για όλο το περιεχόμενο της ζωής των ονείρων και του μέλλοντός της» είπε.

Πιερρακάκης: Γκρεμίσαμε τα εσωτερικά τείχη του κράτους – 567 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές μόνο πέρσι

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε στην ομιλία του στο συνέδριο της ΝΔ, ότι «σήμερα ενώνουμε όλους του Έλληνες» και προσέθεσε ότι η ψηφιακή μεταρρύθμιση ενώνει το σύνολο των πολιτών.

«Υλοποιήσαμε το όραμα του πρωθυπουργού, γκρεμίσαμε τα εσωτερικά τείχη του κράτους, βελτιώσαμε την καθημερινότητα των πολιτών και τώρα 1.400 υπηρεσίες εξυπηρετούν ψηφιακά. Παραλάβαμε μια χώρα με κάτω από 9 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές, και πέρσι είχαμε 567 εκατομμύρια συναλλαγές. Πάνω από 60 ουρές γλύτωσε ο καθένας. Η ψηφιακή πολιτική είναι μια κοινωνική πολιτική επειδή ακριβώς βοηθά την καθημερινότητα των πολιτών» είπε.

Ανέφερε επίσης ότι «υπάρχει ένα σταθερό χέρι στο τιμόνι της χώρας και πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει» και έκανε λόγο για συμφωνίες με την κοινωνία, οι οποίες όμως θα έχουν ρήτρες. «Πρώτη ρήτρα αυτή της ενότητας, και δεύτερη η ρήτρα της αποτελεσματικότητας. Να υλοποιήσεις αυτό που υπόσχεσαι. Η αυτοδύναμη Ελλάδα χρειάζεται αυτοδύναμες κυβερνήσεις και το χέρι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο τιμόνι».

Προσέθεσε ότι «τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2004 φέτος γίνονται 18 ετών» και αναρωτήθηκε: «Τι λέμε σε αυτά τα παιδιά; Η Ελλάδα έχει ιστορία. Προοπτική έχει; Απόφασή μας είναι να απαντήσουμε καταφατικά. Ναι η Ελλάδα έχει μέλλον και το εξασφαλίζουμε εμείς. Οι αντίπαλοί μας εγκλωβίστηκαν σε συζήτηση διχασμού, εμείς να μετατοπίσουμε τη συζήτηση στην προοπτική. Όλος ο κόσμος σήμερα μιλάει για την τεχνητή νοημοσύνη ενώ οι αντίπαλοι μας μιλούν για το άρθρο 16»είπε.

Επίσης, ο κ. Πιερρακάκης έκανε αναφορά στον κίνδυνο της ακυβερνησίας και είπε ότι πρέπει «να υποσχεθούμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να κυβερνήσει την Ελλάδα η ακυβερνησία, μέσα από κόμματα και ομάδες που θα συναινέσουν στην ακυβερνησία. Εργαζόμαστε να μην γυρίσουμε στο χθες».

Τέλος, κλείνοντας την ομιλία του χαρακτήρισε διακύβευμα ανάλογο με αυτό του σχεδίου Μάρσαλ την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και το εάν θα εκτελεστεί σωστά ή όχι.

Ν. Δένδιας: «Θα συνεχίσουμε να απαντάμε επί του πεδίου σε κάθε πρόκληση»

Μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα θα απαντά σε κάθε πρόσκληση επί του πεδίου έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την ομιλία του στο 14ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη στάση της χώρας μας στην ουκρανική κρίση σημειώνοντας ότι η Ελλάδα τάχθηκε ανεπιφύλακτα στο πλευρό της διεθνούς νομιμότητας.

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε τη ΝΔ «κόμμα των μεγάλων κοινωνικών πλειοψηφιών, των πατριωτών και των επιχειρημάτων» που, όπως είπε, «δικαιώθηκε στις μεγάλες εθνικές της επιλογές και προχώρησε σε ιστορικά ορθές γεωπολιτικές επιλογές». Όπως τόνισε, η χώρα μας επιλέγει σήμερα τη σωστή πλευρά, την πλευρά της ελευθερίας και της διεθνούς νομιμότητας και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι συνεχιστής της παρακαταθήκης του Κωνσταντίνου Καραμανλή», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος έκανε αναδρομή στους προηγούμενους ηγέτες της ΝΔ δίνοντας έμφαση στην καταπολέμηση των ακραίων δυνάμεων και πρόσθεσε: «Ό,τι και να λέει η Αριστερά, εμείς σταματήσαμε τον νεοναζισμό, εμείς τους πήγαμε εκεί που ανήκουν επί κυβέρνησης Σαμαρά».

Ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι η οικονομία – παρά την κρίση – αντέχει και αναπτύσσεται γιατί η Ελλάδα είναι ασφαλής επενδυτικός προορισμός και έκανε λόγο για «μεγάλες επιτυχίες στην εξωτερική πολιτική» τις συμφωνίες για την ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, καθώς και την παραπομπή στη Χάγη της συμφωνίας ΑΟΖ με την Αλβανία.

Επίσης, χαρακτήρισε επιτυχίες τη συμφωνία με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, καθώς και αυτές με τα ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία.

«Έχουμε υπογράψει συνολικά 200 συμφωνίες, εκ των οποίων 155 διμερείς και 45 πολυμερείς», είπε ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί επιτυχία ο ενεργός ρόλος της Ελλάδας στην επίλυση κρίσεων στην περιοχή.

 

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε πραγματικότητα την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης. Για πρώτη φορά η Ελλάδα διευρύνει τον ζωτικό της χώρο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μιλάει καθαρά και ξάστερα στους Τούρκους μέσα στην Άγκυρα», ανέφερε για να συμπληρώσει ότι «η Ελλάδα δεν απειλεί και δεν φοβάται κανέναν».

Όπως σημείωσε, η χώρα μας έκανε τη σωστή επιλογή με την κρίση στην Ουκρανία, μία επιλογή που επιβάλλουν οι σταθεροί άξονες της εξωτερικής πολιτικής μας.

Επίσης, αναφέρθηκε στην κουλτούρα της Ρωσίας, την οποία «σεβόμαστε και τιμούμε» και τόνισε: «Υπάρχει η Ρωσία τού Ντοστογιέφσκι και του Τολστόι, η Ρωσία των τεχνών και της κουλτούρας. Αυτή τη Ρωσία θέλουμε και όχι τη Ρωσία που καταστρέφει χώρες, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει την ασφάλεια της Ευρώπης. Η Ελλάδα έχει να κάνει με την άλλη Ρωσία, όχι με αυτήν».

Ακόμη, ο κ. Δένδιας μίλησε για τη στάση της χώρας μας απέναντι στην ουκρανική κρίση.

«Με ρωτούν γιατί δεν καθόμαστε στη μέση όπως άλλα κράτη και κοιτούν ανατολικά μας. Δεν υπάρχει δρόμος στη μέση, ο μόνος δρόμος είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η διεθνής νομιμότητα, και η Ελλάδα εκεί στέκεται πάντα», επεσήμανε.

Προειδοποίησε, δε, την Τουρκία ότι «δεν δεχόμαστε κανενός είδους απειλές και τετελεσμένα» και υπογράμμισε: «Θέλουμε φιλικές σχέσεις με όλους, αλλά θα συνεχίσουμε να απαντάμε επί του πεδίου σε κάθε πρόκληση. Μερικοί στη γειτονιά μας πρώτα παρανομούν και μετά διαπραγματεύονται την παρανομία με ένα νόμιμο δικαίωμα δικό σου. Αυτά να τα ξεχάσουν».

Ο υπουργός Εξωτερικών έκλεισε την ομιλία του με μία προσωπική αναφορά, λέγοντας πως η ΝΔ «είναι τα σκαλιά της ζωής μου και τα πέρασα όλα, ως στέλεχος, ως βουλευτής και ως υπουργός, αλλά πάνω απ’ όλα είμαι στρατιώτης της παράταξης και υπηρέτης».

A. Γεωργιάδης: «Δεν παραχωρούμε στην Αριστερά την κοινωνική ευαισθησία»

«Το συνέδριο αυτό γίνεται σε μια πρωτοφανώς δύσκολη στιγμή και για την χώρα και για την Ευρώπη και για τον κόσμο. Και μας γεμίζει μια πολύ μεγάλη ευθύνη, να κερδίσουμε τις επόμενες εθνικές εκλογές. Να δώσουμε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη νέα αυτοδυναμία της ΝΔ για να συνεχίσει να κρατά γερά το τιμόνι της χώρας», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στην ομιλία του στο 14ο Συνέδριο της ΝΔ.

Επισήμανε ότι η παράταξη της ΝΔ από την ίδρυση της έχει μια εθνική ιστορική αποστολή, που είναι να πολεμάει τον λαϊκισμό ο οποίος, όπως είπε, είναι και ο κακός δαίμονας αυτής της χώρας.

«Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού εξελέγη αρχηγός της ΝΔ κατάφερε να αντιμετωπίσει τον Τσίπρα που τότε φαινόταν κραταιός και ανίκητος και οδήγησε την ΝΔ σε διαδοχικές εκλογικές νίκες του 2019 κανείς δεν περίμενε αυτά που θα κατάφερνε σε τρία χρόνια» είπε και πρόσθεσε «και τώρα έχουμε μια πολύ μεγάλη ευθύνη, αυτή η μεγάλη πρόοδος που συντελέστηκε στη χώρα αυτά τα τρία χρόνια να μην σταματήσει, γιατί ό,τι δύσκολα χτίζεται πολύ εύκολα καταστρέφεται και αυτό πρέπει να συντηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού».

Επίσης ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε «Δεν φτάνει μόνο να μην αφήσουμε να κυβερνήσει η ακυβερνησία, πρέπει να δώσουμε την μάχη για να μην κυβερνήσει ξανά η Αριστερά. Αυτή η Αριστερά του λαϊκισμού, αυτή η Αριστερά που είναι, όσο εμείς λέμε και το λέμε με υπερηφάνεια ότι η παράταξή μας είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας, αυτοί καταφέρνουν πάντα να είναι στη λάθος πλευρά της ιστορίας».

«Δεν πρέπει ποτέ να τους αφήνουμε ούτε μια ίντσα ιδεολογικού χώρου για να κάνουν την προπαγάνδα τους. Δεν παραχωρούμε στην Αριστερά την κοινωνική ευαισθησία. Η παράταξη η λαϊκή, η παράταξη που ενδιαφέρεται για τον μέσο Έλληνα πολίτη, που ενδιαφέρεται για τον φτωχότερο Έλληνα πολίτη, που ενδιαφέρεται να μην αφήνουμε κανέναν πίσω μόνο του, ήταν πάντα η δική μας παράταξη» τόνισε.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για το ρεύμα δεν έγιναν επειδή πίεζε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι αποφάσεις που έλαβε ο πρωθυπουργός ακολουθώντας την βασική γραμμή αυτή της παράταξης: “Δεν αφήνουμε κανέναν μόνο του”» είπε και πρόσθεσε «Δεν τους χαρίζουμε την ευαισθησία για το περιβάλλον, εμείς ξεκινήσαμε την απολιγνιτοποίηση, εμείς ξεκινήσαμε με μεγαλύτερα έργα για την προστασία του περιβάλλοντος. Δεν περιμένουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, που τώρα έγινε και το κόμμα του λιγνίτη».

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία είπε σε αυτόν το τομέα πρέπει να δοθεί η πιο μεγάλη μάχη και για λόγους παραταξιακούς αλλά κυρίως για λόγους εθνικούς και ιστορικούς.

«Είναι απαράδεκτο για τον ελληνισμό και γι’ αυτό που εκπροσωπούμε να συζητάμε στα σοβαρά το αν θα έπρεπε να στείλουμε όπλα για να βοηθήσουμε κάποιον που αμύνεται για να σώσει την πατρίδα του από έναν ξένο εισβολέα» είπε ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε «η ιστορία της Ελλάδας μας επιβάλλει να είμαστε με την Ουκρανία, δεν υπάρχει καμία άλλη λογική θέση για τον Έλληνα».

Θεοδωρικάκος: Η ασφάλεια για μας είναι πράξεις και μετρήσιμα αποτελέσματα

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Ασφάλεια για Όλους», ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το συνέδριό μας διεξάγεται σε ιδιαίτερες συνθήκες που καθορίζονται από τις πολύπλευρες συνέπειες της πανδημίας, από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, τις προκλήσεις στο Αιγαίο αλλά και τους κινδύνους από τις παράνομες μεταναστευτικές στον Έβρο οι οποίες δυστυχώς συνεχίζονται. Η πολυπλοκότητα των απειλών που αντιμετωπίζουμε μετατρέπει την εθνική ασφάλεια σε απόλυτη προτεραιότητα. Περιλαμβάνει δηλαδή και την ασφάλεια των συνόρων μας και την ασφάλεια των πολιτών. Και την αντιμετώπιση κάθε ασύμμετρης απειλής ιδιαίτερα στον Έβρο και την αντιμετώπιση της βίας και της εγκληματικότητας», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι στον Έβρο σήμερα δίνει καθημερινά μάχες η Ελληνική Αστυνομία γιατί συνεχίζουν να είναι εκατοντάδες οι παράνομοι μετανάστες που επιχειρούν ορισμένοι να σπρώξουν παρανόμως προς τη χώρα μας.

Το μήνυμα προς τους συμπατριώτες μας, προς τους γείτονές μας και προς την Ευρώπη είναι ξεκάθαρο. «Οφείλουμε για λογαριασμό του ελληνικού λαού, της πατρίδας μας, του ελληνικού κράτους αλλά και της ΕΕ να φυλάμε τα σύνορά μας που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα κι αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ και αναμένουμε ο Frontex να συνεχίσει να συμπαραστέκεται σε αυτή την αποστολή».

Τόνισε ότι ακολουθείται με συνέπεια μία σαφής στρατηγική: «Να φέρουμε πιο κοντά την Αστυνομία σε κάθε πολίτη. Χωρίς μεγάλα λόγια, χωρίς κορώνες και ψεύτικες υποσχέσεις. Η ασφάλεια για μας δεν είναι επετειακά ποσταρίσματα και φωτογραφίες. Είναι σχέδιο, σκληρή δουλειά με προτεραιότητες, πράξεις και μετρήσιμα αποτελέσματα».

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων αναλυτικά σε δράσεις του υπουργείου σε όλα τα επίπεδα, στη βελτίωση της εκπαίδευσης των αστυνομικών, στη συνεργασία της ΕΛΑΣ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και την ασφάλεια στα πανεπιστήμια, την ασφάλεια στις εισόδους και εξόδους της χώρας, τους τουριστικούς προορισμούς, την ενίσχυση του κύρους και του ανθρώπινου προσώπου της ΕΛ.ΑΣ.

Βορίδης: «Φτιάχνουμε ένα νέο κράτος που ανατρέπει για δεκαετίες δομημένα στερεότυπα»

«Αν ακούγαμε την Αριστερά, η χώρα θα είχε γίνει σοβιετικό καθεστώς» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών

«Η παράταξή μας βρέθηκε πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Αν ακούγαμε την Αριστερά, η χώρα θα είχε γίνει σοβιετικό καθεστώς. Σε μία άλλη ιστορική φάση αυτοί που θα έπρεπε να είχαν διδαχθεί δεν διδάχθηκαν. Κάποιοι φώναζαν “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο” στον Κωνσταντίνο Καραμανλή που έβαζε τη χώρα στην ΕΕ. Πάλι βρέθηκαν στη λάθος πλευρά της Ιστορίας. Βρίσκονται συνεχώς στη λάθος πλευρά της ιστορίας και συνεχώς επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη», ανέφερε μιλώντας στο 14ο Συνέδριο της ΝΔ ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

«Οι ίδιοι ήταν εκείνοι που εν συνεχεία έπαιξαν την τύχη της Ελλάδας στα ζάρια όταν μας έλεγαν ότι είμαστε γερμονοτσολιάδες γιατί παλεύαμε να κρατήσουμε τη χώρα στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Αυτή η παράταξη κράτησε όρθια τη χώρα σε εκείνες τις δύσκολες ώρες», πρόσθεσε.

Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Γιατί πάντα βρίσκονται στη λάθος πλευρά της Ιστορίας; Δεν έχουν, μήπως, τόσους πολλούς διανοούμενους μαζί τους; Δεν έχουν, μήπως, τόσους πολλούς καλλιτέχνες να τους στηρίζουν; Δεν έχουν, μήπως, μεγάλη ηγεμονία σε όλους τους ιδεολογικούς μηχανισμούς; Μία πολύ απλή απάντηση. Γιατί υποστηρίζουν τις λάθος ιδέες. Είναι οι ιδέες τους που είναι λάθος, που τους οδηγούν κάθε φορά στη λάθος πλευρά της Ιστορίας».

«Στην πραγματικότητα η άλλη πλευρά, η αντίπαλη παράταξη, κατανόησε σε βάθος την αξία των ιδεολογικών μηχανισμών. Προσπάθησε να τους ελέγξει», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Παράλληλα, μίλησε για τις αλλαγές που κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ στη λειτουργία του κράτους και, μεταξύ άλλων, επεσήμανε: «Έχει σημασία αν είσαι καλός ή κακός; Αν δουλεύεις λίγο ή πολύ. Όποιος πετυχαίνει τους στόχους του να έχει μπόνους παραγωγικότητας. Στη διαδρομή καριέρας του όλα αυτά αποκτούν σημασία. Αντί να βαλτώνεις σε μία θέση, έχεις έναν μηχανισμό κινητικότητας που μπορείς να ελπίζεις ότι μπορεί να πας καλύτερα. Χτίζεται μία διαφορετική αντίληψη; Είναι πιο κοντά στις δικές μας αξίες αυτός ο εργαζόμενος κόσμος; Η απάντηση είναι ναι. Να η δουλειά που κάνουμε στη δημόσια διοίκηση. Φτιάχνουμε ένα νέο κράτος που ανατρέπει για δεκαετίες δομημένα στερεότυπα».

Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της διαφθοράς.«Τι μας έλεγαν; Μας έλεγαν αντί να αναζητήσω τα αίτια της διαφθοράς έχω μία θεωρία για το πώς λειτουργεί. Προσπαθώ να κατασκευάσω τα γεγονότα έτσι ώστε να ταιριάζουν στη θεωρία. Είπαν ότι θα πατάξουν τη διαφθορά. Κάνανε εξεταστικές επιτροπές. Η εξεταστική για τη Novartis κατέληξε στη σκευωρία. Έχουν απαλλαγεί όλοι οι εμπλεκόμενοι και έχουμε έναν κατηγορούμενο, τον κ. Παπαγγελόπουλο, που την ενορχήστρωσε. Το αποτέλεσμα επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν η χώρα στη διεθνή κατάταξη διαφθοράς να κατρακυλήσει 11 μονάδες και με όσα καναμε εμείς να τις καλύψουμε και να κερδίσουμε ακόμα δύο. Μας περιμένουν σκληρές μάχες για το πολιτικό μας πρόγραμμα αλλά κυρίως για την υπεράσπιση των διαχρονικών αξιών μας, του έθνους και της ελευθερίας».

Παναγιωτόπουλος: «Οι σύμμαχοι μας σέβονται, οι αντίπαλοι μας υπολογίζουν»

Η αμυντική θωράκιση της χώρας είναι βασικός στόχος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στη θεματική ενότητα: «Ενδυνάμωση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας» στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Τόνισε, ότι οι σύμμαχοί μας, μας σέβονται, οι αντίπαλοί μας, μας υπολογίζουν.

Επισήμανε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνεχίζει την υλοποίηση του σχεδίου ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, με ταχύτητα, με αποτελεσματικότητα και με διαφάνεια.

Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι στα δύσκολα το υπουργείο συνδράμει την κρατική μηχανή φέρνοντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.

«Παραμένουμε σε εγρήγορση, αλλά και αναβαθμίζουμε την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων» προσέθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Πατούλης: «Στόχος μας να καταστήσουμε την Αττική, Πρώτη Πράσινη Περιφέρεια της χώρας»

Στις πρωτοβουλίες, τα προγράμματα, αλλά και τις δράσεις που έχει αναλάβει κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Περιφέρεια Αττικής, στα ζητήματα του περιβάλλοντος, της κλιματικής κρίσης, της προστασίας και της ασφάλειας των πολιτών, αναφέρθηκε ο Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Θεματική ενότητα «Προστασία του Περιβάλλοντος και αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης» στο πλαίσιο του 14ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως επισήμανε, τα ζητήματα της προστασίας του Περιβάλλοντος και της πράσινης ενεργειακής μετάβασης, αλλά και η αντιμετώπιση των συνεπειών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή και η πρόσφατη ενεργειακή κρίση, βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της Περιφέρειας Αττικής.

 

Παρακάτω ακολουθεί σχετικό απόσπασμα της τοποθέτησης του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη:

«Από το Σεπτέμβριο του 2019 ως σήμερα, υλοποιούμε με συνέπεια και ευθύνη ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο υπηρετεί το μεγάλο μας στόχο, που είναι να καταστήσουμε την Αττική Πρώτη Πράσινη Περιφέρεια της χώρας. Αλλά ταυτόχρονα και Περιφέρεια θωρακισμένη από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και Ασφαλή, για τους πολίτες και τις περιουσίες τους. Καθώς και Περιφέρεια Ανθρωπιάς κι Αλληλεγγύης, που στηρίζει στην πράξη τους συμπολίτες μας που έχουν πραγματική ανάγκη.

Στην Αττική σήμερα για την προστασία του περιβάλλοντος:

– Βρίσκεται σε εξέλιξη η αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Δημιουργούμε νέες μονάδες διαχείρισης, φιλικές στο περιβάλλον, αξιοποιώντας και ιδιωτικά κεφάλαια, οι οποίες θα λειτουργήσουν ως ολοκληρωμένα Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας, ώστε να πάψουμε με ορίζοντα το 2025 να θάβουμε σκουπίδια στη Φυλή.
– Δίνουμε βάρος στην ανακύκλωση, έχοντας σε εξέλιξη έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς προμήθειας εξοπλισμού ανακύκλωσης, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους πολίτες, ο οποίος θα παραχωρηθεί δωρεάν και στους 66 Δήμους της Αττικής.
– Προωθούμε την χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων και την κατασκευή σε όλη την Αττική διαδημοτικών Μονάδων διαχείρισής τους, ενώ ταυτόχρονα μοιράζουμε δωρεάν σε όλους τους Δήμους 180 καφέ απορριμματοφόρα και περίπου 30.000 καφέ κάδους.

Για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής διαμορφώσαμε ένα επικαιροποιημένο master plan της Περιφέρειας Αττικής για την αντιπλημμυρική θωράκιση κατ΄αρχήν των πρόσφατα καμένων περιοχών, σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ, το Κέντρο Beyond του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και τις τεχνικές μας υπηρεσίες.

Επικαιροποιούμε, με βάση τα νέα δεδομένα, τις μελέτες.

Επενδύουμε σε έναν σύγχρονο μοντέλο πολιτικής προστασίας, διεκδικώντας πόρους και αρμοδιότητες και προβλέποντας τη συμμετοχή και εκπαίδευση των εθελοντών πολιτών.

Είμαστε η μόνη Περιφέρεια της χώρας, όπου σε καθημερινή βάση καταγράφεται με απόλυτη διαφάνεια, η κατάσταση των ρεμάτων της Αττικής και οι παρεμβάσεις που γίνονται σε αυτά.

Μέχρι σήμερα, έχουν εκτελεστεί, εκτελούνται ή βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης συνολικά 150 έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, που  χρηματοδοτούνται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας και το ΠΕΠ Αττικής.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, στρεφόμαστε σε λύσεις που αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμα το πρόβλημα, όπως:

– H αντικατάσταση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού των οδικών αξόνων αρμοδιότητας Περιφέρειας Αττικής, με νέα φωτιστικά σώματα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.
– Η αντικατάσταση του στόλου των οχημάτων της Περιφέρειας, με νέα ηλεκτροκίνητα.
– Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων που στεγάζονται υπηρεσίες της Περιφέρειας.
– Χρηματοδοτούμε μέσα από το ΠΕΠ Αττικής 2014- 2020, 45 έργα ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικών κτιρίων, με δικαιούχους Δήμους του Λεκανοπεδίου και προϋπολογισμό 33,2 εκ. €.
– Ενώ τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 προβλέπονται περίπου 110 εκ. ευρώ για Ενεργειακές αναβαθμίσεις δημοσίων κτιρίων, Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο δημόσιο χώρο και Υποστήριξη ανάπτυξης έργων ΑΠΕ σε δημοτικές υποδομές

Στην καρδιά της κρίσης, στηρίζουμε μέσα από τις 300 περίπου κοινωνικές μας δομές και τις δομές παροχής βασικών αγαθών , δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας σε όλη την Αττική, με έναν κοινωνικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 100 εκ. ευρώ

 

Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής , σε στενή συνεργασία με την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό μας Κυριάκο Μητσοτάκη, αφήνει το δικό της ισχυρό αποτύπωμα, στην εθνική προσπάθεια να θωρακίσουμε την Πατρίδα μας από τις συνέπειες της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης. Δίνουμε καθημερινό αγώνα, με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στις ανάγκες και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας μας.

Στηρίζοντας στην πράξη το κόμμα μας, ένα κόμμα με ισχυρές ρίζες στην Αυτοδιοίκηση, το θεσμό που βρίσκεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον πιο κοντά στον πολίτη».

Καραγιάννης: Παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές τα έργα υποδομών 13 δισ. ευρώ

Το μεγάλο πλάνο έργων που θα ξεπεράσει τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ και αποτελεί την παρακαταθήκη της παράταξης για τις επόμενες γενιές, βρέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις υποδομές, κ. Γιώργου Καραγιάννη, στο 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

«Είναι ξεκάθαρο ότι ανάπτυξη, πρόοδος και βελτίωση της καθημερινότητας δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς σύγχρονες υποδομές. Έτσι, έχουμε δρομολογήσει έργα 13 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία έχουμε ήδη δημοπρατήσει άνω των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Επεσήμανε ότι πρόκειται για έργα που:

-Προωθούν την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη.
-Ενισχύουν την κοινωνική συνοχή.

-Αναβαθμίζουν τις υποδομές περιοχών με σημαντικά αναπτυξιακά ελλείμματα, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον.
-Έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων εγχώριων και διεθνών εταιρειών του κατασκευαστικού κλάδου.
-Θα δημιουργήσουν 200.000 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη το μεγαλύτερο όφελος των έργων είναι η αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης Πολιτείας και πολιτών.

Τόνισε χαρακτηριστικά:

«Ο κάτοικος της Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος έτρεμε κυριολεκτικά να περάσει το δρόμο Πάτρας – Πύργου, και πλέον βλέπει τα πρώτα εργοτάξια τόσο στο νέο άξονα, όσο και στον παλαιό.

Οι συμπολίτες μας από την Κρήτη, που ΒΟΑΚ ακούγανε και ΒΟΑΚ δεν βλέπανε για δεκαετίες και πλέον ήδη έχουμε προσωρινούς αναδόχους στους διαγωνισμούς και εντός του 2022 θα έχουμε εργοτάξια.

Οι Θεσσαλονικείς και συνολικά η Βόρεια Ελλάδα που ένιωθαν παραγκωνισμένοι για χρόνια, βλέπουν σήμερα τα πράγματα να αλλάζουν. Το Μετρό προχωρά, το Flyover προχωρά, η Ανατολική σιδηροδρομική Εγνατία προχωρά.

Η Αλεξανδρούπολη και ο Έβρος έρχονται πιο κοντά στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη χώρα, με σοβαρά νέα οδικά και σιδηροδρομικά έργα που θα υποστηρίζουν τα μεγάλα project που προχωρούν στο λιμάνι. Όπως οφείλουμε στους Ακρίτες μας.

Οι κάτοικοι του Πειραιά έχουν πλέον Τραμ και το καλοκαίρι θα έχουν και Μετρό.

Οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής , οι οποίοι χρειάζονταν ώρα για να μεταβούν στο Κέντρο και πλέον θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Μετρό.

Οι πολίτες της Εύβοιας που βλέπουν να προχωρά η Παράκαμψη Χαλκίδας μετά από δεκαετίες, βλέπουν να σχεδιάζεται και ο Βόρειος Άξονας της Εύβοιας, που θα στηρίξει τις πληγείσες περιοχές να ξανασταθούν στα πόδια τους».

Μάλιστα, έστειλε σαφές μήνυμα ότι πρόκειται για έργα που «ανήκουν σε όλους τους Έλληνες και σε όλες τις Ελληνίδες και είναι η παρακαταθήκη αυτής της παράταξης για τις επόμενες γενιές».

Σημεία της ομιλίας του Υφυπουργού Υποδομών

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο κ. Καραγιάννης αναφέρθηκε στη θέση της Ελλάδας απέναντι στις προκλήσεις τονίζοντας ότι:
«Θα γίνουν όλα όσα πρέπει για να στηριχτούν όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη, καθότι αυτή η παράταξη είχε πάντα μεταρρυθμιστικό, κοινωνικό και γνήσια λαϊκό χαρακτήρα».

Για τις εκλογές: «Με εφαλτήριο το 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και με πολλή δουλειά, του χρόνου τέτοια εποχή περίπου, η Νέα Δημοκρατία θα κόβει εκκωφαντικά πρώτη το εκλογικό νήμα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανανεώνει τη θητεία του ως Πρωθυπουργός της χώρας».

Ο κ. Καραγιάννης έκλεισε την ομιλία του με μία προσωπική αναφορά: «Η ζωή τα έφερε έτσι ώστε σήμερα να μιλάω από αυτό το βήμα που πρωτομίλησα στα 20 μου χρόνια, ως μέλος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Και γι’ αυτό θέλω να μιλήσω στα παιδιά της ΟΝΝΕΔ όπως θα μιλούσα στον 20χρονο τότε εαυτό μου. Ξέρετε ότι ήμουν και είμαι ένας από εσάς. Σας καλώ να μη σταματήσετε ποτέ να ονειρεύεστε. Μη σταματήσετε ποτέ να προσπαθείτε για κάτι καλύτερο για τη χώρα, τη παράταξη και τους εαυτούς σας. Μην εγκαταλείψετε. Η χώρα σας χρειάζεται, η παράταξη σας χρειάζεται. Να είστε περήφανοι για όσα πρεσβεύετε και για όσα κάνουμε σήμερα σαν κυβέρνηση. Να είστε αισιόδοξοι για όσα θα κάνετε εσείς στο μέλλον. Τα όνειρα δεν έχουν ταβάνι».

 

Την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΟΝΝΕΔ ανακοίνωσε ο Ορφέας Γεωργίου

Την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΟΝΝΕΔ ανακοίνωσε από το βήμα του Συνεδρίου της ΝΔ ο γραμματέας Οργανωτικού της γαλάζιας νεολαίας Ορφέας Γεωργίου.

Το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ θα γίνει στις αρχές Ιουνίου στην Αθήνα και από εκεί θα προκύψει ο νέος πρόεδρος που θα διαδεχθεί τον νυν πρόεδρο και γραμματέα του κόμματος Παύλο Μαρινάκη.

Εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει άλλη υποψηφιότητα. Ο κ. Γεωργίου έχει και το «πράσινο φως» του Μεγάρου Μαξίμου.

Recommended For You

About the Author: efoni