Στέλιος Πέτσας: «Με τον νέο εκλογικό νόμο υλοποιείται η βούληση της πλειοψηφίας»

«Η συζήτηση για σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών αποτελεί μία καλή ευκαιρία να συμφωνήσουμε για το πώς θέλουμε να είναι η αυτοδιοίκηση, τα επόμενα χρόνια, με έργα που θα δρουν πραγματικά προς όφελος των πολιτών, συνεισφέροντας, ταυτόχρονα, στην ανάκαμψη της οικονομίας», επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, κατά τη συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για την “Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών”, στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, μετά και την ακρόαση των φορέων.

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι ο νέος εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ επαναφέρει την κυβερνησιμότητα στην αυτοδιοίκηση, δίνοντας τη δυνατότητα στους εκλεγμένους δημάρχους και περιφερειάρχες να υλοποιούν το πρόγραμμα για το οποίο τους εμπιστεύθηκαν οι πολίτες, χωρίς να καθίστανται όμηροι μειοψηφιών. Όπως σημείωσε, χαρακτηριστικά, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: «Ας μην ξεχνάμε ότι οι δήμοι και οι περιφέρειες έχουν και συγκεκριμένες διοικητικές αρμοδιότητες να φέρουν εις πέρας. Δεν μπορεί οι πολίτες να περιμένουν ατέρμονα μία υπηρεσία ή ένα αγαθό, το οποίο πρέπει να τους παρέχει ο δήμος ή η περιφέρεια. Πρέπει κάποτε να καταλήγει κάποιος σε μία απόφαση, όχι να συζητάμε αέναα».

Απαντώντας στην κριτική του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Κώστα Ζαχαριάδη, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι ο νέος εκλογικός νόμος έρχεται να διορθώσει τις στρεβλώσεις και τις καταστροφικές συνέπειες στην ομαλή λειτουργία των δήμων και των περιφερειών που επέφερε η «απλή αναλογική», την οποία εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Όποιος φέρνει έναν εκλογικό νόμο, σημαίνει ότι ελέγχει και το πώς θα εκφραστεί η βούληση του λαού στις εκλογές; Όχι, σε καμία των περιπτώσεων. Εμείς είπαμε ότι φέρνουμε έναν νόμο τέτοιο που να βοηθάει την κυβερνησιμότητα. Και, πράγματι, με τον νόμο που φέρνουμε κάνουμε αυτό ακριβώς», υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Όπως επισήμανε ο κ. Πέτσας, ο νέος εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ δεν σχετίζεται με το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους, αυτοδιοίκησης και αποκεντρωμένης διοίκησης. Πρόκειται για μία συζήτηση -ένα κομβικό νομοθέτημα, όπως το χαρακτήρισε-, που όπως επανέλαβε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, θα επανεκκινήσει από τον επόμενο μήνα, στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας: «Είναι μία συζήτηση που δεν θα γίνει κρυφά. Θέλει ευρύτατη συμμετοχή με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και, φυσικά, με τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες».

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε, εκ νέου, και στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει για πρώτη φορά -έπειτα από πολλά χρόνια- στα χέρια της η αυτοδιοίκηση, ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» ύψους 5,5 δις ευρώ, για αναπτυξιακά προγράμματα, που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών στάθηκε σε τρεις επιμέρους διατάξεις, στις οποίες επικεντρώθηκαν οι φορείς στις παρατηρήσεις τους -στο Άρθρο 3, στο Άρθρο 15 και στο Άρθρο 30- επισημαίνοντας ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών προτίθεται να τις εξετάσει, ενόψει της συζήτησης και ψήφισης του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια, την επόμενη εβδομάδα.

Recommended For You

About the Author: efoni