Στέλιος Πέτσας: Έγκαιρη λήψη μέτρων για την επερχόμενη κακοκαιρία

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στο Νewsbomb.gr ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, αναλύοντας τους βασικούς άξονες του νέου εκλογικού νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση, το προωθούμενο πλαίσιο για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, ενώ μίλησε και για το πώς σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών να αντιμετωπίσει την επερχόμενη κακοκαιρία.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Πέτσας την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν τα υπουργεία Εσωτερικών, Πολιτικής Προστασίας, Προστασίας του Πολίτες και περιφερειάρχες, στην οποία θα τεθούν επί τάπητος όλες οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου να προετοιμαστεί ο μηχανισμός εν όψει της κακοκαιρίας που έρχεται.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών στόχος είναι η έγκαιρη λήψη μέτρων ώστε να αποφευχθούν σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία.

Aναφερόμενος στο ζήτημα της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως επιδίωξη είναι η θεσμοθέτηση ενός συγκεκριμένου πλαισίου για τη γρήγορη αποζημίωση των πληγέντων.

Για το νέο εκλογικό νόμο επεσήμανε πως στόχος, είναι η επαναφορά της κυβερνησιμότητας στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας με την κατάργηση της λεγόμενης «απλής αναλογικής» που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία επέφερε καταστροφικές συνέπειες στην ομαλή λειτουργία τους.

Οι βασικές αλλαγές που επιφέρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο σύμφωνα με τον ίδιο είναι:

Επαναφορά της 5ετούς θητείας. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023, θα έχουν πλήρη πενταετή θητεία.

Μειώνεται οριακά ο αριθμός των μελών του δημοτικού και του περιφερειακού συμβουλίου ώστε να ενισχυθεί ο ουσιαστικός διάλογος.

Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται στο 43%.

Εξασφαλίζεται κατά κανόνα τουλάχιστον η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.

Τίθεται όριο 3% για τη εκλογή δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές και ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του.

Recommended For You

About the Author: efoni