Σεισμός στην Βόρεια Εύβοια: 4,5 Ρίχτερ τα ξημερώματα και μπαράζ μετασεισμών

Με μπαράζ σεισμών «ξύπνησε» η Βόρεια Εύβοια, καθώς στις 5:30 τα ξημερώματα του Σαββάτου (13.4.2024) σημειώθηκε ισχυρή δόνηση 4,5 Ρίχτερ και στη συνέχεια ακολούθησε μπαράζ μετασεισμών.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός στη Βόρεια Εύβοια καταγράφηκε στις 05:23, με επίκεντρο δύο χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Βασιλικών Ιστιαίας.

Το εστιακό βάθος ήταν 14,8 χλμ. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αθήνα.

Ακολούθησαν τουλάχιστον 8 μετασεισμοί στην περιοχή, με τους ισχυρότερους να είναι 3,9 και 3,8 Ρίχτερ στις 6:36 και 6:14 αντίστοιχα.

Σημειώνεται πριν από τη δόνηση των 4,5 Ρίχτερ στην περιοχή καταγράφηκαν αρκετές μικρότερες δονήσεις.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί ζημιές.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας και σεισμολόγο, Ευθύμη Λέκκα, αρκετή ώρα πριν τα 4,5 Ρίχτερ υπήρχαν αρκετές μικρές δονήσεις. «Έχουμε να κάνουμε με σμήνος σεισμών με κορυφαία δόνηση αυτή που σημειώθηκε τα ξημερώματα», είπε στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σεισμός δεν προκάλεσε ζημιές, μόνο μικρές ρωγμές. Ωστόσο, «η αίσθηση ήταν σαν “πεντάρης, εξάρης” σεισμός. Βέβαια αυτό δημιουργείται και από το γεγονός ότι οι περισσότεροι κοιμούνταν αλλά ο ύπνος δεν ήταν βαρύς γιατί πάνε να ξυπνήσουν».

Ο σεισμός «δεν μας περνά απαρατήρητος, τον παρακολουθούμε. Δεν είναι σαν άλλες φορές που λέμε πως δεν υπάρχει κίνδυνος, ούτε τώρα υπάρχει αλλά οπωσδήποτε θέλει παρακολούθηση».

Η συγκεκριμένη περιοχή «έχει δώσει μεγαλύτερους σεισμούς, βρίσκεται σε κομβικό σημείο του ελληνικού χώρου. Είναι μια ευαίσθητη περιοχή που θέλει παρακολούθηση».

Recommended For You

About the Author: efoni