Μόλις την περασμένη Κυριακή, 13 Μαρτίου, ο 45χρονος Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ έκανε γνωστό, μέσω Telegram, πως έχει πλέον ο ίδιος εμπλακεί προσωπικά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με την πλευρά των Ρώσων.
Ο Καντίροφ «ανέβασε» στα social media βίντεο στα οποία παρουσιάζονται ο ίδιος και ο υπαρχηγός του, Αντάμ Ντελιμκάνοφ, να ηγούνται στρατιωτικών μονάδων που έχουν συλλάβει Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου τους οποίους μάλιστα αναγκάζουν να φωνάζουν συνθήματα των Τσετσένων.
«Ήμασταν περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά από τους ναζί του Κιέβου και τώρα είμαστε ακόμη πιο κοντά. Μην μας αναζητήσετε. Θα σας βρούμε εμείς. Καλύτερα να παραδοθείτε», παρουσιάζεται να δηλώνει στα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας ο Καντίροφ, με τους Financial Times ωστόσο να υπογραμμίζουν πως δεν έχουν μπορέσει να εξακριβώσουν εάν αυτά τα βίντεο έχουν όντως τραβηχτεί κοντά στο Κίεβο ή όχι και τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να αρνείται τη Δευτέρα να επιβεβαιώσει εάν ο ίδιος ο Καντίροφ βρίσκεται προσωπικά εντός των ουκρανικών συνόρων ή όχι.
Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το εάν ο Καντίροφ βρίσκεται στην Ουκρανία ή όχι, είναι σαφές πως δυνάμεις μουσουλμάνων Τσετσένων πολεμούν τις τελευταίες εβδομάδες στην Ουκρανία με τις ευλογίες της Μόσχας.
«Οι τσετσενικές δυνάμεις ήταν εξαρχής αναπόσπαστο μέρος του στρατιωτικού σχεδίου του Κρεμλίνου», σημειώνουν οι Financial Times, επικαλούμενοι αξιωματούχους δυτικών μυστικών υπηρεσιών σύμφωνα με τους οποίους ομάδες Τσετσένων είχαν πάρει μέρος και σε σχέδιο δολοφονίας της ουκρανικής πολιτικής ηγεσίας κατά τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής, σχέδιο το οποίο ωστόσο απέτυχε.
Οι Τσετσένοι έχουν φήμη σκληρών μαχητών
«Σχεδόν τρεις εβδομάδες έπειτα από την έναρξη του πολέμου, η εισβολή της Μόσχας φαίνεται να έχει σε μεγάλο βαθμό παραμείνει στάσιμη», ενώ παράλληλα «καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου οι ρωσικές δυνάμεις, που συνεχίζουν να υφίστανται μεγάλες απώλειες, να συσπειρωθούν και να ανακτήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων», σημειώνουν οι FT.
Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η προσωπική εμφάνιση του Καντίροφ θα μπορούσε να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως: ως σημάδι ότι οι Τσετσένοι διεκδικούν ενισχυμένο ρόλο, ως προσπάθεια ενίσχυσης του ηθικού της ρωσικής/τσετσενικής πλευράς, αλλά και ως ένδειξη ότι οι ρωσικές δυνάμεις όντως ενισχύονται στον δρόμο προς τις επόμενες επιθέσεις τους κατά των Ουκρανών.
«Οι Τσετσένοι έχουν φήμη σκληρών μαχητών», σημειώνει από την πλευρά του ο Εμίλ Ασλάν του Charles University της Πράγας, υποστηρίζοντας πως ο στόχος πίσω από τις ανακοινώσεις για τους Τσετσένους που πολεμούν στην Ουκρανία μπορεί να είναι, εκτός των άλλων, και «ψυχολογικός».
Την ίδια ώρα ωστόσο, άλλοι αναλυτές εκτιμούν πως η αυξημένη παρουσία Τσετσένων μαχητών εντός της Ουκρανίας δεν είναι πιθανό να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει βρει μπροστά της η ρωσική εκστρατεία.
Σημειώνεται πως πέρα από Τσετσένους, οι ρωσικές Αρχές έχουν παρουσιαστεί να δηλώνουν έτοιμες να φέρουν στο μέτωπο της Ουκρανίας και μουσουλμάνους μαχητές από τη Συρία, καθώς και μαχητές από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Ο 45χρονος Καντίροφ πάντως φέρεται από την πλευρά του να ηγείται των Kadyrovtsty, ενός «στρατού» 25.000 ανδρών που έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για απαγωγές, βασανιστήρια και δολοφονίες. Τσετσένοι μαχητές λέγεται πως έχουν πολεμήσει τα περασμένα χρόνια εντός της Ουκρανίας με την πλευρά των ρωσόφωνων αυτονομιστών, αλλά και εντός της Συρίας με την πλευρά των δυνάμεων του Άσαντ.
Ο Καντίροφ έχει υποστηρίξει πως περίπου 10.000 Τσετσένοι παίρνουν μέρος στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο ίδιος έχει μάλιστα διαμηνύσει ότι θα μπορούσε να κινητοποιήσει έως και 70.000 μαχητές. Οι αναλυτές ωστόσο στην πλειονότητά τους εκτιμούν ότι οι πραγματικοί αριθμοί των Τσετσένων που βρίσκονται αυτήν την στιγμή στην Ουκρανία είναι πολύ μικρότεροι, μεταξύ 3.500 και 7.000, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι αυτοί δεν είναι και επικίνδυνοι. Αντιθέτως, οι Τσετσένοι θα μπορούσαν να κάνουν την «βρώμικη δουλειά» για τη Μόσχα, επιτρέποντας εν συνεχεία στο Κρεμλίνο ότι δεν φταίνε οι Ρώσοι για τα όποια εγκλήματα αλλά «εκείνοι οι παράφρονες άγριοι από τον Καύκασο».
Ο Τζακ Γουάτλινγκ, της βρετανικής δεξαμενής σκέψης RUSI (Royal United Services Institute), υποστηρίζει μιλώντας στους FT πως οι Τσετσένοι είναι σε γενικές γραμμές «αρκετά αδίστακτοι» ως μαχητές αλλά και «καλά εξοπλισμένοι». Παράλληλα ωστόσο, ο ίδιος υπογραμμίζει και κάτι άλλο: ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που οι Τσετσένοι βρήκαν απέναντί τους εθνικές τακτικές ένοπλες δυνάμεις.
Λέγεται, επίσης, ότι υπάρχουν ακόμη και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του ρωσικού στρατού που αντιμετωπίζουν τις μονάδες των Τσετσένων με ενόχληση ή καψυποψία, επειδή ο Καντίροφ θεωρεί πως είναι υπόλογος μόνο στον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν και σε κανέναν άλλο.
Επιπλέον, κάποιοι από τους μεγαλύτερης ηλικίας Ρώσους αξιωματικούς θυμούνται πιο έντονα και τον πρώτο πόλεμο της Τσετσενίας, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Αχμάντ Καντίροφ, πατέρας του Ραμζάν Καντίροφ, είχε πολεμήσει κάνοντας για ένα διάστημα «τζιχάντ» ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις.
Με πληροφορίες από Financial Times