Ένα μικρό ψαράκι ζει στη λίμνη του Μαραθώνα και και στα μικρά ποτάμια της ανατολικής Αττικής. Το όνομα του είναι αττικόψαρο και δυστυχώς έχει βρεθεί στο επίκεντρο των αντιπλημμυρικών έργων αλλά και πολλών διαμαχών ανάμεσα σε περιβαλλοντικές οργανώσεις, το υπουργείο Υποδομών, εργολάβους και Ευρωπαϊκού φορείς.
Οι καταστροφικές πλημμύρες στην Βαλένθια και οι προβλέψεις πολλών μετεωρολόγων για έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στο μέλλον λόγω της κλιματικής κρίσης έχουν προβληματίσει την κυβέρνηση που κάνει αντιπλημμυρικά έργα σε επικίνδυνες περιοχές.
Στην ανατολική Ατική, όπου γίνονται τα εν λόγω έργα, έχουν διακοπεί εξαιτίας του «παγώματος» της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αλλά και εξαιτίας προσφυγών πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων που καταγγέλλουν ότι υπάρχει κίνδυνος για αττικόψαρα, εξαιτίας των αντιπλημμυρικών έργων.
Ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος μίλησε στον ΣΚΑΙ στην εκπομπή «Αταίριαστοι» για την υπόθεση και επιβεβαίωσε ότι υπάρχει διακοπή των εργασιών: «Στον Ερασίνο έχουν σταματήσει τα έργα γιατί έχει παγώσει η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η κάνουλα της χρηματοδότησης έκλεισε επειδή υπήρξαν καταγγελίες ότι κινδυνεύει και το αττικόψαρο, για το οποίο χρειάζεται ειδική οικολογική μελέτη».
Και συνέχισε: «Οι καταγγελίες έφυγαν από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο, υπάρχουν μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων αλλά είναι έντονος ο περιβαλλοντικός ακτιβισμός και μεμονωμένων πολιτών που καταλήγει να εμποδίζει τα έργα».
Κλείνει λέγοντας: «Το σημείο που έχει μπλοκάρει από την προσφυγή για το αττικόψαρο δεν πρόκειται να προκαλέσει, εάν δεν ολοκληρωθεί έγκαιρα, προβλήματα όπως στη Βαλένθια, ωστόσο υπάρχει μια οικονομική πτυχή του ζητήματος, καθώς υπάρχει ήδη εγκατεστημένος εργολάβος στο σημείο και προφανώς θα υπάρξουν απαιτήσεις από την πλευρά του λόγω ρητρών καθυστέρησης».