Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε και εθνικές εκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές. Συγκεκριμένα, στις 21 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, θα έχουμε τις πρώτες κάλπες που θα ορίσουν τη νέα κυβέρνηση. Ωστόσο, μπορεί να πάμε και σε δεύτερες κάλπες στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία ενός κόμματος, λόγω της απλής αναλογικής.
Επίσης, τον Οκτώβριο του 2023 θα έχουμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δηλαδή για να επιλέξουμε δημάρχους και περιφερειάρχες. Παράλληλα, την άνοιξη του 2024 θα γίνουν οι ευρωεκλογές.
Με αυτά τα δεδομένα αρκετοί πολίτες αναρωτώνται πόσα χρήματα βγάζουν οι πολιτικοί.
Μισθοί βουλευτών
Το καθαρό εισόδημα των Ελλήνων βουλευτών υπολογίζεται στα 4.787 ευρώ μηνιαίως, ωστόσο έχουν και κάποιες κρατήσεις.
Σύμφωνα με το εκκαθαριστικό o κάθε βουλευτής καταβάλλει μηνιαίως:
- Σε συνολικές κρατήσεις 272,76 ευρώ
- Σε φόρους 530,46 ευρώ
- Στον ΕΦΚΑ 640,34 ευρώ
- Υποχρεωτική Εισφορά υπέρ κόμματος 770,26 ευρώ
Σημειώνεται ότι σε κάποια κόμματα δίνεται η μισή ή και μεγαλύτερο ποσό της αποζημίωσης στα ταμεία του κόμματος (π.χ. οι βουλευτές του ΚΚΕ). Επομένως, το ποσό κρατήσεων και φόρων μηνιαίως ανέρχεται σε 2.163,82 ευρώ, ενώ μαζί με την εισφορά υπέρ του κόμματος φτάνει στα 2.934,08 ευρώ.
Επίσης, οι Έλληνες βουλευτές λαμβάνουν χρήματα για κάποιες από τις συνεδριάσεις επιτροπών, οι οποίες συνεπάγονται με επιπλέον αποζημίωση 75 ευρώ. Παράλληλα, έχουν και κάποιες επιπλέον παροχές.
- Επίδομα οργάνωσης γραφείου: Για τους βουλευτές Επικρατείας, Α΄ και Β΄ Αθήνας και Α΄ και Β΄ Πειραιά, ανέρχεται σε 664,99 ευρώ. Για τους βουλευτές επαρχίας ανέρχεται στο ποσό των 831,36 ευρώ.
- Οικογενειακή παροχή.
- Έξοδα κίνησης: Για τους βουλευτές Επικρατείας, Α΄ και Β΄ Αθηνών και Α΄ και Β΄ Πειραιώς και αυτών των οποίων οι περιφέρειες έχουν αεροπορική σύνδεση με την πρωτεύουσα ανέρχονται σε 291 ευρώ. Για τους βουλευτές των οποίων οι περιφέρειες είναι πιο κοντά στην πρωτεύουσα καταβάλλεται το ποσό των 389 ευρώ. Για τους βουλευτές των οποίων οι περιφέρειες είναι σε μακρινή απόσταση από την πρωτεύουσα καταβάλλεται το ποσό των 486 ευρώ. Για τους βουλευτές Κυκλάδων και Δωδεκανήσου καταβάλλεται το ποσό των 648 ευρώ.
- Ταχυδρομικά τέλη: σε κάθε βουλευτή καταβάλλεται ποσό 909,31 ευρώ μηνιαίως που αφορά δαπάνες ταχυδρομικών τελών.
Μισθοί ευρωβουλευτών
Δυνάμει του ενιαίου καθεστώτος των βουλευτών σε ισχύ από τον Ιούλιο του 2009, όλοι οι βουλευτές του ΕΚ λαμβάνουν τον ίδιο μισθό. Ορίζεται στο 38,5% του βασικού μισθού δικαστή του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο μηνιαίος ακαθάριστος μισθός των ευρωβουλευτών ανέρχεται, σύμφωνα με το ενιαίο καθεστώς, σε 9.808,67 ευρώ (Ιούλιος 01/07/2022). Ο μισθός αυτός πληρώνεται από τον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου. Όλοι οι ευρωβουλευτές πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές της ΕΕ. Μετά την παρακράτηση αυτών, ο μισθός ανέρχεται σε 7.646,00 ευρώ. Επιπλέον, τα περισσότερα κράτη μέλη υποχρεώνουν τους ευρωβουλευτές τους να πληρώνουν πρόσθετο εθνικό φόρο. Ως εκ τούτου, ο τελικός μισθός των μελών του ΕΚ εξαρτάται από τους φορολογικούς κανόνες που ισχύουν στη χώρα εκλογής τους.
Είναι λίγες οι εξαιρέσεις από το ενιαίο καθεστώς: βουλευτές που εκλέχθηκαν στο Κοινοβούλιο πριν από τις εκλογές του 2009 μπορούν να διατηρήσουν το προηγούμενο σύστημα για αποζημιώσεις, συντάξεις και μισθούς για το σύνολο της θητείας τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Βάσει του συστήματος αυτού, οι αποδοχές των ευρωβουλευτών ήταν ίσες με εκείνες των ευρωβουλευτών του εθνικού κοινοβουλίου τους.
Σχετικά με τα έξοδα μετακίνησης, οι ευρωβουλευτές πληρώνονται το πραγματικό αντίτιμο του εισιτηρίου για τη μετάβαση στον τόπο της αντίστοιχης συνεδρίασης με την προσκόμιση των σχετικών παραστατικών, με ανώτατο όριο καλυπτόμενων δαπανών ποσό που αντιστοιχεί σε αεροπορικό εισιτήριο διακεκριμένης θέσης (ή παρόμοιο), σιδηροδρομικό ναύλο πρώτης θέσης ή 0,56 ευρώ ανά χιλιόμετρο της διαδρομής με αυτοκίνητο (με ανώτατο όριο τα 1.000 χλμ.), συν κατ’ αποκοπή αποζημίωση βάσει της απόστασης και της διάρκειας του ταξιδιού που καλύπτει τις υπόλοιπες δαπάνες του ταξιδιού, όπως διόδια αυτοκινητοδρόμου, επιβάρυνση για υπέρβαρες αποσκευές ή τέλη κρατήσεων.
Για συνεδριάσεις εκτός της ΕΕ, η αποζημίωση ανέρχεται σε 169 ευρώ, ενώ τα έξοδα για λογαριασμούς ξενοδοχείων επιστρέφονται χωριστά.
Μισθοί δημάρχων
Για πόλεις με πληθυσμό πάνω από 100.000 πολίτες οι δήμαρχοι πληρώνονται το ποσό των 4.275 ευρώ.
Το ποσό αυτό καταβάλλεται στους δημάρχους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Πειραιώς, Ηρακλείου, Λάρισας, Βόλου , Περιστερίου, Ρόδου, Ιωαννίνων, Χανίων, Αχαρνών, Νίκαιας, Χαλκίδας, Κέρκυρας, Ευόσμου, Καλλιθέας.
Οι αντιδήμαρχοι αμείβονται με 2.137 ευρώ, ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου με 900 ευρώ. Το ίδιο ποσό με τους δημάρχους των μεγάλων πόλεων λαμβάνουν και οι περιφερειάρχες, ενώ οι αντιπεριφερειάρχες λαμβάνουν το ποσό των 3.206 ευρώ.
Οι δήμαρχοι πόλεων με πληθυσμό κάτω των 100.000 κατοίκων πληρώνονται το ποσό των 3.420 ευρώ, ενώ σε πόλεις με με πληθυσμό κάτω των 20.000 κατοίκων πληρώνονται 2.565 ευρώ.