Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποιες χώρες στέλνουν στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι με συνεχείς επικοινωνίες με ηγέτες της Δύσης αναζητά βοήθεια για να μπορέσουν να αποκρούσουν την Ρωσία. Όπως είχε πει χαρακτηριστικά «χρειάζομαι όπλα, όχι μεταφορικό μέσο», σε πρόταση των ΗΠΑ να τον βοηθήσουν να φύγει από το Κίεβο.

Ανταποκρινόμενες στο αίτημα της Ουκρανίας, πολλές είναι πλέον οι χώρες της Δύσης που αποφάσισαν να στείλουν στρατιωτικούς και ιατρικούς εξοπλισμούς στην Ουκρανία για να ενισχύσουν την άμυνά της. Ανάμεσα τους και η Ελλάδα.

Το πρωί της Κυριακής μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε, σε συνεννόηση με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, τους εταίρους στην Ε.Ε. και δείχνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη της στον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό, η ελληνική κυβέρνηση να στείλει αμυντικό υλικό με δύο C-130 και σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια.

Βοήθεια και από τη Λιθουανία

Το πρωί της Κυριακής, με ανάρτηση στα social media, το υπουργείο Άμυνας της Λιθουανίας έκανε γνωστό ότι στρατιωτική βοήθεια από τη χώρα της Βαλτικής έφτασε στην Ουκρανία. «Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε υποστήριξη στην αγαπημένη μας φίλη Ουκρανία», αναφέρεται στο μήνυμα.

Εξοπλισμό και καύσιμα στέλνει η Γαλλία

Περισσότερο αμυντικό στρατιωτικό εξοπλισμό και καύσιμα αποφάσισε να στείλει στην Ουκρανία και η Γαλλία. «Αποφασίσθηκε η παράδοση επιπλέον εξοπλισμών άμυνας στις ουκρανικές αρχές καθώς και υποστήριξη σε καύσιμα», ανακοίνωσε η προεδρία χωρίς να κάνει γνωστές λεπτομέρειες.

Αντιαρματικά και πύραυλοι από την Γερμανία

Την παράδοση 1.000 αντιαρματικών και 500 αντιαεροπορικών πυραύλων Stinger στην Ουκρανία ενέκρινε το βράδυ του Σαββάτου η Γερμανία. «Είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να στηρίξουμε την Ουκρανία στην άμυνά της εναντίον του στρατού εισβολής του Πούτιν. Γι’ αυτό παραδίδουμε 1.000 αντιαρματικά και 500 πυραύλους Stinger στους φίλους μας στην Ουκρανία», δήλωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, με ανάρτησή του στο Twitter.

Με καύσιμα και πολυβόλα ενισχύει το Βέλγιο

Στο πλευρό της Ουκρανίας στέκεται και το Βέλγιο στέλνοντας καύσιμα και πολυβόλα. «Η Ουκρανία ζήτησε από το Βέλγιο ποσότητα καυσίμων για να προμηθεύσει τα στρατεύματά της. Η χώρα μας έχει δεχθεί και θα παράσχει 3.800 τόνους καυσίμων. Το Βέλγιο θα προμηθεύσει επίσης 2.000 πολυβόλα στον ουκρανικό στρατό. Η περαιτέρω ανάλυση των αιτημάτων συνεχίζεται» ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάντερ Ντερ Κρόο σε ανάρτησή του στο Twitter.

Πυρομαχικά και προμήθειες από τη Ρουμανία

Παράλληλα, η Ρουμανία ανακοίνωσε ότι θα στείλει προμήθειες και εξοπλισμό αξίας τριών εκατ. ευρώ στην Ουκρανία και έχει προσφερθεί να φροντίσει τραυματίες σε στρατιωτικά και πολιτικά νοσοκομεία. Οι προμήθειες που θα σταλούν περιλαμβάνουν καύσιμα, πυρομαχικά, αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, στρατιωτικό εξοπλισμό, τρόφιμα και νερό, πρόσθεσε.

Ρουμανικά ασθενοφόρα, σε συνεργασία με τις ουκρανικές συνοριακές αρχές, αναμένεται να παραλάβουν παιδιά, εγκύους και ηλικιωμένους που περιμένουν σε μεγάλες ουρές να διασχίσουν τα σύνορα με τη Ρουμανία στο βορειοανατολικό σημείο διέλευσης Σίρετ, επιταχύνοντας τη διαδικασία.

Τοπικές αρχές σε συνοριακές χώρες έχουν ήδη στείλει λεωφορεία που μεταφέρουν τρόφιμα, κουβέρτες και χειμερινά ρούχα στο Σολοτβίνο και το Τσέρνβτσι στην άλλη πλευρά των συνόρων με την Ουκρανία.

Γιλέκα, κράνη και χειροβομβίδες από την Πορτογαλία

Με τη σειρά της και η Πορτογαλία θα στηρίξει την Ουκρανία στέλνοντάς της στρατιωτικό εξοπλισμό, κυρίως αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, γυαλιά νυχτερινής όρασης, χειροβομβίδες, πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων και αυτόματα τυφέκια G3. «Η Πορτογαλία στηρίζει την Ουκρανία, η οποία υπερασπίζεται τον εαυτό της έναντι μιας αδικαιολόγητης, παράνομης και απαράδεκτης εισβολής», έγραψε ο υπουργός Άμυνας Ζοάο Κραβίνχο σε ένα μήνυμα στον λογαριασμό του στο Twitter.

Επίσης, ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Αουγκούστο Σάντος Σίλβα δήλωσε χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Portugal ότι η Πορτογαλία είναι «πλήρως ανοικτή» στο να υποδεχθεί «χιλιάδες Ουκρανούς» που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα τους. Σημείωσε δε ότι η Πορτογαλία «ανέστειλε» την εξέταση των υποψηφιοτήτων Ρώσων υπηκόων για τη χορήγηση «χρυσής βίζας», δηλαδή αδειών παραμονής που χορηγούνται σε ξένους εύπορους επενδυτές.

350 εκατ. δολάρια από τις ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε οδηγίες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκειμένου να αποδεσμεύσει κονδύλι ύψους 350 εκατ. δολαρίων ως στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Σε σημείωμα προς τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο Μπάιντεν δίνει οδηγίες για τη διάθεση 350 εκατ. δολαρίων μέσω του Νόμου για τη Διεθνή Βοήθεια για την άμυνα της Ουκρανίας.

Recommended For You

About the Author: efoni