Προειδοποιήσεις Τζανάκη για τον καύσωνα διαρκείας: «Ο άνθρωπος με θερμοπληξία είναι σε κωματώδη κατάσταση»

Ο καύσωνας διαρκείας θα ταλαιπωρήσει τους πολίτες της χώρας μέχρι και την Παρασκευή, με τους μετεωρολόγους να μην αποκλείουν και νέα έξαρση.

Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για όλες τις ομάδες του πληθυσμού, ιδιαιτέρως για όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα και λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, κάλεσε τους πολίτες να αναβάλουν όποια εξωτερική δουλειά μπορούν, ιδιαιτέρως τις ώρες που «καίει ο ήλιος».

«Ό,τι μπορεί να αναβληθεί σε εξωτερική δουλειά καλό είναι να αναβληθεί. Ιδιαιτέρως για μεγάλες ηλικίες με υποκείμενα νοσήματα» είπε στην ΕΡΤ.

Καύσωνας: Ηλίαση και θερμοπληξία

«Ο καύσωνας είναι μία παρατεταμένη εκδήλωση ζέστης που δημιουργεί αρχικά θερμική εξάντληση, αυτή που ο κόσμος λέει ηλίαση και η κατάληξή της είναι η θερμοπληξία όπου έχει καταρρεύσει ο μηχανισμός διατήρησης της θερμοκρασίας», σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη.

Κατά τη θερμοπληξία, επέρχονται βλάβες σε όργανα όπως ο εγκέφαλος και τα νεφρά και σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, «ο άνθρωπος με θερμοπληξία είναι σε κωματώδη κατάσταση».

Όσον αφορά τα πρώτα συμπτώματα, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι τα εξής:

  1. Ατονία
  2. Τάση για λιποθυμία
  3. Πονοκέφαλος
  4. Ζάλη

«Όλα αυτά θα πρέπει να μας θέσουν σε εγρήγορση. Αν έχουμε μοναχικούς γείτονες να δούμε αν είναι καλά. Στις ημέρες μας χρειάζεται ενσυναίσθηση» σημείωσε.

«Η θερμοπληξία φέρνει αύξηση της θερμοκρασίας στο σώμα, στους 40-41. Ο άνθρωπος με θερμοπληξία είναι σε κωματώδη κατάσταση. Μόνοι μας δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Θα πρέπει να πάει στο νοσοκομείο για να αντιμετωπιστεί, ακόμη και σε ΜΕΘ», είπε.

Η θερμική εξάντληση «μπορεί να συμβεί και σε μέρη που δεν έχει ήλιο. Αν μας βάλουν σε ένα δωμάτιο με θερμοκρασία 40-50 βαθμούς θα πάθουμε. Ηλίαση θα πάθουμε πιο εύκολα αν έχει ήλιο».

«Ένα δωμάτιο μπορεί να είναι ανεκτό μέχρι 30 βαθμούς αν και δύσκολα κοιμάται κάποιος με 28-29 βαθμούς, μετά θα ιδρώνει και θα στριφογυρίζει. Μία θερμοκρασία γύρω στους 30 με ανεμιστήρες είναι ανεκτή»ανέφερε.

Προστασία στον καύσωνα

Για την προστασία από θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, ο κ. Τζανάκης προτείνει τα εξής:

  • Χλιαρά μπάνια
  • Ελαφρύ φαγητό
  • Να μην πίνουμε αλκοόλ
  • Να μην είμαστε γυμνοί από τη μέση και πάνω στον ήλιο
  • Να φοράμε ελαφριά ρούχα, βαμβακερά, ιδιαίτερα σε εξωτερικούς χώρους

«Από τις 10 ξεκινάνε οι υψηλές θερμοκρασίες και επειδή είναι μεγάλες οι ημέρες νομίζω μέχρι τις 5 – 6 καλό θα είναι να αποφεύγουμε τη ζέστη. Μπορούμε να πάμε για ψώνια μετά τις 6 μόνο και εφόσον αισθανόμαστε καλά. Πάντα γυαλιά ηλίου, καπέλο, ελαφριά ρούχα και εφόσον αισθανόμαστε καλά», είπε.

 

Recommended For You

About the Author: efoni